香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

今年渣打半馬難d定係美津濃半馬難d

升級   22.63%

該用戶從未簽到

因為無跑渣打但又想知道
今年渣打半馬難d定係美津濃半馬難d
只計賽道(上落斜),不計天氣
唔該大家講比小弟知
+1 0
上一篇︰We sport 2010 渣打馬拉松 Video下一篇︰如何防止大脾內側磨損

升級   0%

該用戶從未簽到

如果只計賽道, 我覺得係美記難啲,
上落斜幅度大啲, 斜路又長啲
同埋一開始己經又上又落, 難啲keep pacing

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

不計天氣, 美記半馬難D

升級   98.42%

該用戶從未簽到

我反而覺得渣打難d..因為美記雖多上落,又長,,但差不多是前半段路程...在開始階段身體仍有足夠能力去應付,即使在第十七至十八公里是由碼头上斜回程,但斜路不算長...相反渣打要在第十四至十五公里至面對西隧呢條勁斜兼長達一公里ge斜路...跟手上到頂又要向下跑一段勁斜路又即時跑返向上嘅勁斜....好易令人抽筋ka.....我去年就衰喺呢度...結果回程比跑美記紀錄還慢12分鍾....今年跑美記我用了2hr4min....但跑渣打就只能做到2hr18min......足足慢左14min.... 當然天氣差亦有影响...

升級   80%

該用戶從未簽到

完全同意 hotbloodedalva Ching 個講法,而且渣打水站太多都有機會影響時間!

不過話又說回來,渣打有多啲打氣啦啦隊,氣氛好好多,如果不計天氣因素,渣打個成績應該會好啲.

個人今年美記跑 1:39,而渣打就跑 1:41

升級   98.42%

該用戶從未簽到

原帖由 Tabo 於 2010-3-3 22:38 發表
完全同意 hotbloodedalva Ching 個講法,而且渣打水站太多都有機會影響時間!

不過話又說回來,渣打有多啲打氣啦啦隊,氣氛好好多,如果不計天氣因素,渣打個成績應該會好啲.

個人今年美記跑 1:3 ...
其實我上年同今年的美記成績都比同期的渣打成績好...而且即使係上年渣馬的天氣都係19度左右,自己狀態都唔錯,但跑起來總覺得西隧好難搞....2年都有抽筋,不過今年抽得無咁嚴重...ching你係点克服到呢段路嘅呢??

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 hotbloodedalva 於 2010-3-4 00:27 發表
其實我上年同今年的美記成績都比同期的渣打成績好...而且即使係上年渣馬的天氣都係19度左右,自己狀態都唔錯,但跑起來總覺得西隧好難搞....2年都有抽筋,不過今年抽得無咁嚴重...ching你係点克服到呢段路嘅 ...

其實呢次喺第一次參加渣打半馬,跑西隧都喺第一次.不過個人覺得西隧冇想像中咁斜,只喺長咗啲.而且跑果時自己仲有體力,所以冇乜特別問題,返而最後果啲又短又斜嘅斜路仲難攪.

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Tabo 於 2010-3-6 14:48 發表

其實呢次喺第一次參加渣打半馬,跑西隧都喺第一次.不過個人覺得西隧冇想像中咁斜,只喺長咗啲.而且跑果時自己仲有體力,所以冇乜特別問題,返而最後果啲又短又斜嘅 ...

x2,其實過左西隧都只係跑左15k倒,後面果幾個斜路會比較辛苦