香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手買車 MERIDA 901 OR 903 好呢?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

係單車鋪睇中左呢兩部車, 有無CHING 可以俾D 意見邊部好呢? 或者 5000左右大家有無其他好見意?
當然我都諗一分錢一分貨, 不過真係唔知呢兩部有咩分別

$5300
ROAD RIDE 903-27
http://www.merida.tw/product_detail.asp?btn=3&cat=2&cat2=26&pid=701

$4100
Road RIDE 901-27
http://www.merida.tw/product_detail.asp?btn=3&cat=2&cat2=26&pid=179

THANKS!!
+1 0
上一篇︰Google最新 推出香港地圖的街景服務下一篇︰元朗新手报到...各位CHING...CTSE..好..!

升級   0%

該用戶從未簽到

903果架尺寸最大係50,size未必岩你喎....

升級   93.68%

該用戶從未簽到

903好的,但最緊要要fit size喔!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

個台灣WEB 寫住得47-50, 但我今日係車鋪都見到架M碼, 到我決定買時會去試下M碼, 唔啱就訂架L碼

本身該齊碼的, 係可能要訂
http://www2.merida-bikes.com/en_INT/Bikes.Detail.191

升級   21.55%

該用戶從未簽到

2010 caad9 行BB30 不過over 你budget

升級   52.3%

該用戶從未簽到

901好d, 反正都唔係10speed, 無咩需要比多呢1,200蚊
留番d錢買lock鞋+lock踏重好

升級   78%

該用戶從未簽到

越平越好,橫掂兩架都重,我揀901,
千奇唔好浪费金錢update.最多換張合自己pat pat 的saddle,因換車用得返

升級   95.6%

該用戶從未簽到

請問 10SPEED 係乜東東黎架?

(我真係乜都唔識.....)

升級   93.68%

該用戶從未簽到

後輪用10疊cassette,如前大盤是2盤就係20速啦。

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-3-12 00:26 發表
越平越好,橫掂兩架都重,我揀901,
千奇唔好浪费金錢update.最多換張合自己pat pat 的saddle,因換車用得返

引用ping sir 對我想換鈴既意見就係
"平路 racing3 已經好爽, 唔駛特登換炭鈴.
香港地的鐵人比賽可以鉤車, 即: 一群人輪流帶車, 省卻不少體力. 鋁鈴, 炭鈴都無所謂.
大家半斤八兩, 就睇你跑步有幾叻去分勝負."
平平地買架平車901加對pickup 得快既鈴, 跑得快d或游得快d, 等後面車上黎, 勾到車就得, 最後爆發你跑步既力量.
901隻色都好型又match 倒長跑網suit隻色,

升級   95.6%

該用戶從未簽到

咁都係對自己銀包好d, 買 901 喇
仲要買lock 踏同鞋, 呢度都唔平.....
仲想平平地買對aero bars, 有無ching 有好介紹??

登錄/註冊後可看大圖

升級   38.67%

該用戶從未簽到

買901係正確, 留返d錢買其他野, 玩單車真係一闊三大 XD

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-3-12 09:35 發表
咁都係對自己銀包好d, 買 901 喇
仲要買lock 踏同鞋, 呢度都唔平.....
仲想平平地買對aero bars, 有無ching 有好介紹??

登錄/註冊後可看大圖

clip-on aero bar 吾好諗住, 吾係人人習慣, 長跑網有幾位ching對aero bar 吾習慣. 但我就好爽, 自己買自己裝, 我都係上年7月先踩車, 新手都裝得掂. 想有多d單車資訊去mobile01 睇多d啦.
我用最cheap果隻 $7xx
http://www.profile-design.com/profile-design/products/aerobars/aluminum-aerobars/t2-.html

升級   95.6%

該用戶從未簽到

AERO BAR 我會裝埋喇, 因為我中學時其實有架單車都有裝, 不過細個時架車係亂咁黎0個d .
我都習慣左, 覺得舒服d省力d.

有ching 裝左唔習慣有無諗住放返出黎 , 可以賣俾我wo

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-12 09:11 發表

引用ping sir 對我想換鈴既意見就係
"平路 racing3 已經好爽, 唔駛特登換炭鈴.
香港地的鐵人比賽可以鉤車, 即: 一群人輪流帶車, 省卻不少體力. 鋁鈴, 炭鈴都無所謂.
大家半斤八兩, 就睇你跑步有幾叻去分勝負."
...

唔係場場都有得鉤架, 尤其新娘潭一定無得鉤啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-3-12 10:35 發表
AERO BAR 我會裝埋喇, 因為我中學時其實有架單車都有裝, 不過細個時架車係亂咁黎0個d .
我都習慣左, 覺得舒服d省力d.

有ching 裝左唔習慣有無諗住放返出黎 , 可以賣俾我wo

除左價錢, 重應該諗下用咩型
有straight, s-bend, j-bend
舒適度 j>s>straight
破風度 striaght>s>j
Profile design有隻叫centry既(j-bend), $500左右有交易啦
http://www.all3sports.com/product_info.php?pName=profile-design-century&jsenabled=1&osCsid=9af565ef54a4f30e5ec41ae0ea26557c

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-3-12 13:40 發表

除左價錢, 重應該諗下用咩型
有straight, s-bend, j-bend
舒適度 j>s>straight
破風度 striaght>s>j
Profile design有隻叫centry既(j-bend), $500左右有交易啦
http://www.all3sports.com/product_info.php ...

呢款真係幾舒服咁wo, 邊度有得賣?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-3-12 13:28 發表

唔係場場都有得鉤架, 尤其新娘潭一定無得鉤啦

勾吾倒...死得
斜路+多灣, 練都未練過lee類路.

升級   66.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-3-12 14:05 發表

呢款真係幾舒服咁wo, 邊度有得賣?

I just bought this one .  report you how is it later

you can go to the oppsite bike shop.  But they are exp

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

傑ching可以睇下Giant先比較, TCR3 和 SCR1 都唔錯, 火炭世X $4500, 有m架要預定一個月

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖