香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2010.3.28 中国郑开国际马拉松赛

升級   77.6%

該用戶從未簽到

亮哥,

請問鄭開全馬的限制時間是多少 ? 我見到 0830 起跑, 1400 有收容車坐, 是否要 5 個半小時要完成到 ?

升級   77.6%

該用戶從未簽到

謝謝亮哥,

我去唔到 5-7日, 但見到美和旅遊有三日套票, 都有興趣, 不過網頁無標價錢, 可能要打去問問.....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

亮哥,

多謝晒. 咁我打電話去 Joey 幫我報左名先... 遲 D 訂位就在問大家.

升級   77.6%

該用戶從未簽到

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我和另外兩位朋友已成功付款.
唔該晒 gchanch ching.
鄭州見.......

升級   77.6%

該用戶從未簽到

亮哥,

以前提個有個網站 http://www.sendspace.com 我想可以將有關檔案分享...

升級   77.6%

該用戶從未簽到

亮哥,

昨日已 send 証件檔案, 號碼 667, 到時見.

Colemen

升級   77.6%

該用戶從未簽到

Andy, Katie 同我都今晚好匆忙咁返回香港, 亮哥同各位 Ching 就繼續佢地行程. ...雖然係兩日, 但係天氣, 觀眾, 賽道, 跑友同志願工作人員都係一流. 一切都令人很難忘, 亦好開心能完成賽事. 待清醒後再與各位分享....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

仲等緊 D 相, 好快就有.......

升級   77.6%

該用戶從未簽到

非常開心...一路跑, 一路聽到在旁小朋友打氣, 一路同一大列觀眾, 工作人員擊掌握手, 似同佢地去玩多過去跑比賽, 見到軍人同佢敬個禮, 佢地會回返過禮比你...

去到終點係 1 對 1, 甚至 2:1 招呼, 帶你取紀念品, 幫你拆晶片, 唔駛搵行李, 而係行李等緊你....跑完又幫我地搵的士.... 真係難忘, 開心而且感動...

升級   77.6%

該用戶從未簽到

整個賽事中, 聽到最多的聲音是加油, 尤其係三五個鄉村的小朋友自發組織喊出的最為感動. 同時我自已當天講得最多一定係謝謝.

我諗人多係一個因素, 但人多之餘, 最重要係大部份工作人員都好主動, 熱情同幫手, 很多地方都係以參加者的需要為先作安排. 其實講論組織, 我覺得渣打的組織能力好過鄭州, 但係跑完後, 你又會覺得後者開心過前者好多好多.......我記得上個月在西隧上車後比冷氣凍到傷風, 成個小時後在維園下車後要自已搵入口返去攞行李的回憶, 兩者比較, 真不可同日而語...........

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我地部份 ching 在起點出發前, 仲有接受當地開封電視台現場訪問, 位記者仲好靚女, 稍後整理好資料後與各位分享.......

升級   77.6%

該用戶從未簽到

皇上, 先多謝你件 40 號碼網衫. 我憑個台徽知道佢地係開封電視台, 睇下邊個靚女 D...

升級   77.6%

該用戶從未簽到

個奬牌係好靚, 亦好有紀念價值. 但係派發數量卻不足夠比所有完成全馬的賽員, 同樣毛巾亦係一早派晒.

我知道在 5 小時以後就無晒毛巾, 跑到 5 小時 15 分都仲有個牌, 之後有幾多人無牌就唔知道, 我地一位 Ching 在關門時間到來, 取回紀念品, 但就唯獨無左個牌. 我去到換領處去交涉, 大會工作人員就好友善講同名次有關, 我話返比佢地聽呢個唔係名次獎牌, 而係代表完成全程的獎勵. 到最後都只能將賽員號碼紀錄在案, 看看是否可以追討回來.

我聽講以往一些 Ching 講過在國內更大型的賽事都見過類似事件, 甚至有追打工作人員的情況. 一些國內的討論區部分推論都幾黑暗, 但到底點解什麼紀念品都足夠, 唯獨獎牌預算不夠, 係計算錯誤, 還是人為錯誤, 經驗所限實在不敢推測. 呢一點係我講賽會組織及管理能力還需改進的地方.

無論如何, 今次的體會係若有機會參加比賽, 最好有心理準備唔好做最後的 5 % 完成者. 我知道完成賽事者有一千八百幾人, 我係排一千七百幾名, 我就無毛巾, 但有牌. 但係講返紀念品並非全部, 只是令個賽事及旅程更加完美. 總括而言, 我還是很回味及享受今次旅程, 時間及機會再許可的話, 我都再會重臨鄭開大道之上.

P.S. 由於小弟相機後半程無晒電, 而家仲等緊其他 Ching 相片做旅程報告, 搞掂後才與各位分享.

升級   77.6%

該用戶從未簽到

在河南新聞聯播中, 第 14 分鐘左右有報導.....

http://bugu.cntv.cn/news/information/hnxwlb/classpage/video/20100328/100646.shtml

升級   77.6%

該用戶從未簽到

呢個係起步時 Video........

http://v.youku.com/v_show/id_XMTYxNTM2MTA4.html

升級   77.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-4-8 23:29 發表

忘了恭喜你,你真厲害,一跳就是兩級,由10K一跑就是成功完成全馬,勁呀!
約定你出年再戰這個! 又或者可以考慮下十月跑北京馬拉松既,如無意外小弟會去跑北馬的,順道自由行北京、長城、博物館等等(一定唔跟團)。 ...

如無意外, 今年我都希望去北馬, 我記得上海世博仲未完, 想順道一行.......

升級   77.6%

該用戶從未簽到

亮哥,

自已知自已事, 我還跑不到一個好質素的全馬, 亦都唔想去到三十公里就無晒半步兵捱翻終點.... 若果要去, 一定會減返磅, 我有信心可以做得到.......

升級   77.6%

該用戶從未簽到

謝謝亮哥, 另外網頁出左正式比賽成績冊, 各位可以下載作留念之用.....

http://www.zkmarathon.com/up/downloadfiles/2010成绩册.pdf

升級   77.6%

該用戶從未簽到

真係唔講都唔知道..........