香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-3-27 21:43 發表
17磅太重啦,一定唔係全碳啦。

如果用入門件同鈴, 的確又差唔多

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-29 16:52 發表
有冇人一齊買呀? 好似好平 我只買一套
全新RADIO SHACK岩士唐短袖單車衫套裝
買2件以上九五折
http://www.28bike.com/classifieds/detail.php?id=77683

咁平因為係老翻, 唔知有無海關會放蛇拉呢個Ah Ho
用料cutting同Made it Italy完全兩回事, just for fun就無所謂啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-3-31 11:51 發表
12月之內, 屋企樓下多左3間單車鋪...
Bi Pit(上年11月)
Bi City(上年六月)
Bi Action (今個月)
連細運+見成
成5間.

嘩, 青公概念咁犀利!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

一體係型, 不過不太實用, 亦裝唔到tt bar
非常同意 JC所言

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-9 16:24 發表
我要換過條呔, 想搵條 700-22c, 有無好介紹, 平d wo

同埋要注意d 乜呢?

一般評價最好係Continental GP4000, Michelin Pro Race 3, Vittoria Corsa EVO CX...
其實d呔都有牌用, 買好少少啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-7-13 12:49 發表

邊度有look車架賣?未見過既...

旺角同榮

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-7-13 11:14 發表
喔!好毒,BB30都沒入手,就要追BB65啦

同車架一體式, 想換都換唔到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-7-20 09:44 發表
orce 兄,
請問你踩緊plasma 什麼size?
個site提議我m size, http://www.trisports.com/quintan ... triathlon-bike.html
但好似細少少 s size多d位走棧

Actual Height:172cm. 67.7in.
Actual Weight: 60. ...

通常都會踩細少少, 我RB top tube 51, TT 49

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-7-22 12:55 發表
用飛機頭就係26mm
rb頭就31.8mm

就係26mm先咁平, 我都有d 26mm既死貨賣唔出擺係度

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-7-22 15:13 發表
我用緊260mm,對我就剛剛夠長。但正式的triathlon比賽好似只能用260,而且個頂端要連埋

相信佢26mm既意思係條bar既粗幼, 31.8mm果d就無咁平啦
而家要搵支26mm既stem都有d難度

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-7-26 16:54 發表
2009 Selle Italia SLR Kit Carbonio Saddle
http://reviews.roadbikereview.com/blog/selle-italia-slr-kit-carbonio-saddle-pro-review/
有冇師兄用過呢? 想用黎做tt seat

我有friend用過話唔得
Sunny用緊就話OK
睇下你又夾唔夾到
TT短距離可能OK, 90KM Triathlon..要張舒服d會唔會好d?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-2 09:53 發表
報告:
Complete bike QR cd0.1 (18.86lb Size S), official frame weight(M/L size 1290g)
Front 2009 Matrix 50mm wheel(630g) + Conti Sprinter tyre(275g)
Rear 2009 Fulcrum Racing 3 wheel (895g) + Micheli ...

前刀後鋁?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-9 11:33 發表
Speedfil Hydration System
http://www.invisciddesign.com/home.htm
有冇朋友用過?

比賽見人用過, 成日諗...會唔會要吸好大力先可以飲到
話就話aerodynamic.. wind tunnel developed...但係舊野都唔薄, 一定厚過架車啦
咁我使咁多錢去買架aerodynamic design既車架..

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-8-9 20:14 發表

好貴呀,之前係長沙灣見過類似的東西,好似$200左右

無理由差咁遠架...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-9 17:05 發表
係亞. 我係問水壓問題.
因為我操山用開水袋, 我都知道水袋真空同有氣既時候既分別. 有氣時係吸吾倒的.
所以星期日試吓diy個行山水袋放係單車度.

放既位置好緊要, top tube同down tube已經唔同
我未用過, 始終都係出名野, 我諗唔會太離譜既...

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-11 12:53 發表
各位好,小弟報左名參加26/9三鐵比賽,之前都未玩過,本身冇單車
因為住響九龍,一開始諗住租車比賽,不過計落好似買車會抵d
上網搵過,覺得880 & 901都幾好,唔知大家點睇呢?

880, 90X都係好車, 睇下係你想使幾多錢
904開始就係比較長遠既投資

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-15 15:39 發表
小弟去火炭試過SCR1 S SIZE,發覺原來S都唔啱我,要XS先得,而SCR1冇出XS
唔知GIANT有咩車有出XS而香港又買到呢?

我知道有一部Giant有, 不過唔知重有冇貨

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-15 23:48 發表
唔知defy3如何呢?
見moble01 d 用家講個架比較軟d,唔係比賽形,入門就幾好揸
不過scr1 d料靚d又平d,唔啱size真係好可惜

硬度應該無問題, 不過headtube較長, 角度偏向舒適型

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我覺得係同出一轍