香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊閒聊地帶

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-30 16:01 發表

嘩!好玩呀!
可惜我都去唔到... 記得影相呀!

哇, 乜個trip突然間激咗咁多
仲有冇D激D架, 攪"行"個party~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-30 16:31 發表

calling 00....你個死野~~你星期六唔黎咩....???
你..快d出現啦好....~~

你唔可以逃避我地ssp小隊架喎...........

人地要讀書呀老細~~讀書大晒呀, 知無~~
唉喲, 聽講我都要考試喎, 都係扮吓勤力, 潛吓水先~~

升級   100%

該用戶從未簽到

見到大家在假期間提供了不少對赤洲kayak trip嘅建議, 首先多謝大家咁有心提出, 而我又不妨對個trip做些改動啦~~

1. 整個活動改為在內海進行, 即海下珊瑚灘, 響螺角, 銀洲, 磨洲, 燈塔, 棺材石一帶~~
2. 由於只在內海之平靜水域進行, 所以行程會大為縮短, 由海下士多計起, 最遠直線距離只為2km左右, 三星者當可以半小時完成該段距離~~
3. 旅程航線會較多元化, 除經海下珊瑚灘/海下碼頭等浮潛熱點外, 會停留銀洲, 磨洲, 白沙仔等多個荒嶼及沙灘(佢地之間的kayaking距離由數分鐘至15分鐘不等~~), 有興趣可直接從獨木舟落海潛泳尋海底的黑珊瑚(在香港其他地方浮潛較難覓見)
4. 該日除Fung Sir為教練及jennifier為中級level外, 單車朋友Bunny亦會join, 他亦是中級level, Catcat則已過了中級level及已有數次遠航經驗(~20km/trip), 而我亦已學咗高級level~~
5. 當日kayak trip details還須看天氣而定, 會參考天氣預告, 潮汐, 風力, 風向轉變等因素, 如天氣差會取消行程~~
6. 之前我有提過士多有助浮衣給每位玩Kayak trip嘅街坊~~
7. 無錯cf兄提到嘅外海情況, 過燈塔後kayak trip受海流及風向影響頗大, 通常該段海域吹嘅係東風, 有白頭浪唔出奇, 我以前三星時來往赤洲, 最重要記住要保持鎮定, 看清航道來往之船隻, 不要與浪排成parallel, 以一邊前掃槳一邊前槳的方式, 一小時便可抵達赤洲, 不過今次trip唔出赤洲, 所以pt7資料便只作參考罷~~)
8. 我會帶急救包, 浮繩, 哨子(哨子每人都應該帶, 手套也最好帶~~), Catcat請加在p.1~~

赤洲之旅惟有遲些有機會再攪啦, 希望各位有興趣嘅三星街坊, 今個夏天功力大進, 攞多D經驗, 遲D再一齊遠航~~

歡迎各位提供意見, 謝謝~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bunnywong 於 2009-5-4 10:01 發表

hehe,joe先生通知我呢個活動咖
我計劃買穿指手套&防水袋(裝gps/cell)嗎,你還有東西要買嗎

穿指手套較適宜於kayaking時用, 而浮潛時則會用包指手套, Bunny你睇睇想買邊款啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-4 12:16 發表

圍圍:
我都應該會泊埋隻kayak上岸,才會自行落海浮潛wor~~~
因為有隊員應該無浮潛工具,佢地可以在岸上晒下太陽休息下甘...

圍圍, 如果唔上岸直接係獨木舟落水玩浮潛, 就唔會全部人跳晒落海, 留係獨木舟上嘅朋友會照顧空置嘅獨木舟, 可以用艇排形式休息吓, 或周圍爬吓都得, 單人先會落錨, 不過通常唔會單人出艇~~

Catcat, "應該會泊埋隻kayak上岸,才會自行落海浮潛" 呢個係standard 情況, 不過依家講緊係"唔上岸直接係獨木舟落水玩浮潛"~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-4 12:18 發表

到時在岸上,有工具既可以玩浮潛,絛工具既可以晒下太陽,玩下石仔,食下野or swimming都得架嘛..
總之你個日帶埋味鏡啦~~

菲菲, 用"味"鏡潛泳係ok嘅, 因為潛泳期間唔會呼吸~~
浮潛只用"味"鏡條頸就會辛苦D, 不過等你確實有興趣snorkeling/diving時先買mask+snorkel啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

星期六走咗去玩浮潛, D水幾清, 不過仍然有D凍, 希望28/5D水會暖D~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-4 12:37 發表

唔係wor~~~
joejoe,以我既愚見,浮潛mainly係要睇珊瑚,如果係海中心落水,水甘深而海水又濁咪咩都睇唔到....
所以,我估最好都係泊好隻kayak,在近岸地方下水睇會好好多.....岩唔岩..?

" />" />

Catcat, 最簡單嘅情況當然係"先泊好隻kayak,再在近岸地方下水睇", 不過有時附近唔適宜泊岸(多大石+近岸wave breaks), 而水底又唔係好深(e.g. 水深4-6m), 你又知下面有嘢睇, 又想睇, 果時D水又夠清, 你有同伴, 又識潛泳嘅話, 咪直接潛落水睇嘢囉~~
其實好多特別嘅case, 上獨木舟堂係唔會學得晒架, 出trip時不同嘅經驗往往令你知多/玩多好多嘢~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-4 12:43 發表

原來獨木舟都有錨...我而家先知~

"獨木舟都可以有錨"呢家嘢, 正統獨木舟係冇咁嘅玩法架, 同埋絕少情況真係要用到,  只限係度靜雞雞同你講咋, 費時一陣你又同其他獨木舟人講, 聽到人地o晒咀~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-4 12:59 發表

甘好呀....
你去左邊度潛呀...?

總之去咗度都算係幾渺無人煙, 但係又易去嘅好地方潛啦, 係水度浮吓浮吓晒太陽, 得閒反番個肚晒番個面, 都不知幾relax~~ 呵呵~~~~~
不過我都唔懶得晒, 我有帶埋note去沙灘溫書架~~
咁都俾我撞到一個嚟附近釣魚嘅漁民, 同兩個綑邊回程嘅行友, 2/5果日真係旺場~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-5-4 13:01 發表

x2
呢几日咁大太陽都仲凍呀?

係呀, 同七,八月嘅水溫仲有明顯分別, 依家係街度行都未有正正夏天咁熱呀, 你唔覺咩~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-5 12:19 發表

亮亮到唔到...?
悟恫山好易行架,bonbon你一家應該有餘啦~~~

" />" />

Bonbon, 悟恫山多數係石級路, 雖然有部份路段為山路, 同埋要上到944m, 但你應該應付到架啦~~
不過可能6月天, 大熱天晒住上, 要有些少心理準備~~

Catcat, 你講到好似易到行D二三百米高嘅山仔咁, 要考慮今次行會熱過上次, 同埋唔會又用車路落山~~
雖然係易, 不過都要俾D心理準備俾人~~

升級   100%

該用戶從未簽到

仲有Catcat, 你將p.1個post由"赤洲珊瑚一日遊"改為"海下群嶼賞珊瑚"啦, 橫掂我地今次都唔去赤洲~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-5-5 13:17 發表
joejoe...想問多d info...
之前個post 出唔到字.....
1. 可否介紹下個大約環境, 難度, 位置, 人流 之類?
2. catcat 話得好似係咁直行梯級上山...係唔係真ka? (有d 擔心...catcat會唔會記錯...hohoh)
3. 全程係咩路來ka??是石c or 沙石?
4. 你話...回程不是行馬路~即係回程係行咩路? 是否都係梯級?
5. 4-5 pm...咁係由幾點起程呢?

希望有多d info..大家了解多d, 自己可以衡量下能力同喜好la~

btw...bonbon..你sat 唔係要反工咩?

vv, 你都問得好詳細喎, 果然俾我嚇咗一嚇~~
環境: 已開發山區, 設有四通八達嘅完善扶手石級山徑
難度: Level 1
位置: 深圳正中偏右, 東接鹽田, 南達沙頭角, 西迎仙湖植物園, 北至梧桐山村
人流: 周末及假日遊人摩肩接踵, 上下好漢坡設有分流措施
路況: 大部分山徑係直行梯級上落山, 而豆腐頭部分則是普通山徑(佔全程1/5-1/6路段)
需時: 10:30am到西山腳, 5pm落到東山腳, 跟著搭巴士出深圳食晚餐
其實catcat嘅料係無錯嘅, 只不過我驚形容得太容易又唔係太好, 加上6月天好有機會又晒又熱 , 所以請各位有番D心理準備啫~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-5 14:21 發表
vv:
你信我啦~悟桐山真係直上樓梯架咋....
好多大陸人一家大細去玩,就連幾歲既小妹妹都行到,你唔使怕喎....

joejoe講既野,你都或者會懷疑佢有無"++--"到d難度,但我不嬲個人甘老實,無扼你架~~~

" />" />

Catcat, 枉我咁盡心盡力答你地D問題, 啱啱先話你講得無錯, 跟住就俾你鏟我一鑊, 唉, 心都淡埋~~
你似乎唔記得咗中途我地有行到嘅一段冇石級山徑~~
算啦算啦, 心淡如水~~   
今次都係由隻老實貓帶隊行山~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-6 09:03 發表

甘~~~藍有藍靚,灰有灰靚嘛....
00你又唔黎,咪搞亂檔攤喎~~

哈, 隻老實貓好驚00搞亂檔~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-6 09:06 發表

哎呀....人地屋企無電腦呀~~
今日返工先睇到咋...我今晚同細佬去游呀...應該7:30pm左右係李鄭屋泳池..
13ching你有無帶3呀..?

今晚你就知點解我先前話D水仲有D凍~~
你勁操就冇問題, 問題係你又會係池邊um um腳飲可樂~~

升級   100%

該用戶從未簽到

Catcat, Fung Sir 28/5個當期調唔到, 佢嚟唔到kayak啦, 可以update p.1個list~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-6 14:58 發表

fung sir唔黎~~~~
甘....大浪時..我無靠山架喎...嗚嗚...
hgjD092" />" />hj

個度係內海嚟架, 最多只有快艇車過嘅浪咋, 邊樹有大浪呀~~
無靠山咪靠海咯, 咁大個海比你靠, 你驚乜嘢~~
個內海連小島+內灣我唔用艇, 淨係fin都fin過兩個圈啦, 比你之前出trip易十倍~~