香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊閒聊地帶

升級   100%

該用戶從未簽到

圍圍, 係山藝course度個個山藝人都好認真吖, 又好勤力咁practise, 我就越嚟越少行山添, 唉, 要有某些得著就要捨得放棄另一些東西, 係我too aggressive定time management唔好, 有時都有D感慨~~

升級   100%

該用戶從未簽到

6月7日山藝第二擊有相睇啦~~
http://picasaweb.google.com.tw/joelkk88/2009_06_07

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-7 18:19 發表

O~NO.....JOEJOE~開唔到既??hgjD088" />" />hj

咁試吓呢條link啦~~
http://picasaweb.google.com/joelkk88/2009_06_07?authkey=Gv1sRgCK31p4u4nNH0pgE#

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-8 12:19 發表
[quote]原帖由 joelkk88 於 2009-6-8 11:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

THX JOEJOE...睇到la....
睇番d相.仍然好開心~多謝咁多位山藝人帶比我快樂既時光~" />" />
雖然只有4堂 ...

我二級課程至少要10月中至有時間玩得, 最好遲少少10月尾11月先, 希望到時可以一齊玩~~
其實太早玩, 夜晚係個營裡面都真係熱到你唔使旨意訓, 我就試過夏天係沙灘唔用camp露天訓, 落大雨就著番雨衣繼續訓, 不過你頂唔頂得順D蚊又另作別話~~

升級   100%

該用戶從未簽到

心郁郁又想Wild番吓, 唔知呢度有冇人有興趣一齊呢? 此路線plan咗幾年都未玩, 睇吓今次玩唔玩得成啦~~" />" />
Where is your paradise? 呢度有銀湖又有天峰, 簡直令我心之神往, 不過唔使花幾百萬買嘅, 諗落都唔錯架~~" />" />

穿洞泳闖神削峽, 賞池仰攀破邊洲
日期: 7月1日or7月5日
時間: 全日
行程內容: 東壩石灘下水, 泳綑賞游雷音洞, 試闖神削峽水道, 搶灘登陸破邊洲, 北脊上攀洲頂回望賞花山及破邊列崖六角柱石, 南脊下攀破邊洲東坡大休, 過貴妃池近賞水道, 回程泳賞孖洞, 檢豬灣上岸沿尋龍峽過花山坳回萬宜路返.
難度: 參加者須泳術良好, 有海泳經驗(我會用fin)及不畏高, 注意東海風浪, 及沿岸巉石貝殼, 需自備適當水著(可帶浮衣), 防水gear及保護衣物, 天氣不佳則轉路線或取消行程.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-6-9 11:00 發表

JOEJOE, 好吸引呀~~~
但可惜我果兩日都唔响香港去唔到呀......遲啲仲會唔會攪呢

菲菲, 當然會啦, 如果你地捧場嘅話~~

其實我都想睇吓呢D"唔係初級"嘅adventure路線有冇人有興趣, 有當然最好啦, 可以一齊賞遊奇岩絕地, 冇人嘅話就都會攪吓Level 1-2嘅大路D嘅路線嘅, 不過以前wild慣, 雖然近年表面上都收晒火咯, 同埋又少咗好多時間玩, 不過心中團火依然响度燒, 佢係唔會熄架, 都好多謝你地近排引番我燒旺些少~~
Life is full of discovery, 有咁多目標, 自然有更多discovery, 人生先至好玩又精釆~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-9 11:20 發表

有興趣...不過唔知有冇能力玩~ 就咁睇呢d資料唔係太清潔難度有幾高wor~" />" />

圍圍, 呢個trip最重要個part係泳綑(當然也不能忽視上攀破邊洲), 你怕唔怕係有海浪嘅海中游水?(你大可以著浮衣游) 怕唔怕俾浪打落岸邊D石度, 界損手腳? 大數行友著短衫短褲就游, 不過有一兩個行友中途界損亦係常事, 安全行進係個trip最concern嘅嘢~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-6-9 10:14 發表

joe:
我幫你放係p.1~~~

Cat, 你個ssp title"...+14/7跑步游水+1or15/7泳綑" 應是5而不是15, 改番啦, thanks~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-9 12:31 發表

14號跑步游水咩? 6月14都未到~咁快plan 既????hgj" />" />" />" />ghj

VV,Catcat呢個係12/7圍圍攪嘅水陸特訓呀, 不過佢又打錯日子, 我提醒佢都提到麻木晒~~

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝山人及叮叮噹的提醒, 當然不論任何活動都必須以安全為大前題, 本人知道破邊洲一帶之風浪及地勢, 並非為一時之興趣而去, 或隨便抄襲網上行友路線. Post出此路線, 原意只想透過此處, 看看是否有機會認識一班志同道合喜歡探險的資深朋友作交流, 在享受大眾郊遊/跑步樂趣之外, 亦可盡量安全地作小組形式方便照應的野外探索, 而不是作讓眾多朋友參與之旅行隊. 未有足夠經驗的朋友, 亦可盼在累積相當經驗後一起共享野外探索的樂趣. 破邊洲之行等旅程, 並不會隨便請朋友參與, 即使有長跑網的朋友有興趣參加, 我亦會審慎考慮朋友的能力, 從而應允其參與或不應參與, 相信部份曾參與/想參與活動的長跑網街坊亦知我此舉. 可能有朋友會覺得小弟直接上各大行山網找朋友會更直接, 或對小弟之野外經驗有所保留, 對此我不會介意, 亦無謂在此大花篇幅詳述. 在此強調一句, 我從來都重視各位朋友及我自己於旅程中的安全問題.

另外, 小弟亦同意此處並不適宜張貼有較高要求之野外活動, 亦同意寫行程要求時用字不夠嚴厲, 只是小弟預計之後再個別與有興趣的朋友詳述其要求而已. 小弟將不會再在此公開張貼此等活動. 但相熟朋友仍可得知小弟將進行之各項野外活動. Catcat請刪去p.1破邊洲之旅的post, 此行未必取消, 有興趣的朋友可直接與我聯絡.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-10 00:32 發表

cc~不如..我地plan 下..去d low b d 既行程~一齊柴娃娃行下山 law~~都唔錯ar..
好似我地上次practice 咁~雖然條路線都好簡單~不過大家行下....睇下map...check 下 compass..又行錯下..又行番岩wor.....其實都幾有趣~輕輕鬆鬆又一day~幾好反丫~  

不過你唔好嫌我 low b wor...我雖然上左堂..不過經驗不足......只係行過3次咁大把..hehe~

係呀vv, 好開心見到你地咁enjoy行山, 香港行山界又多咗D新進囉, 呵呵~~
主動去plan行山係最好嘅學習方法, 因為好多嘢係要由行山實戰中
去領會架~~
其實有乜low b 唔low b吖, 個個開頭行都係由零開始架啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-6-9 21:21 發表

我都好想玩....但是...我又未上過堂..." />" />

CC, 以前邊有行山要上course呢回事架, 最緊要肯行肯學啫, 仲有要樂在其中, 個人先有passion~~  
要玩, 一樣都可以好安全咁玩到適合自己level嘅行山~~

其實CC你係咪都好似行過不少次山喎~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-9 12:25 發表
[quote]原帖由 joelkk88 於 2009-6-9 11:36 發表

登錄/註冊後可看大圖

圍圍, 呢個trip最重要個part係泳綑(當然也不能忽視上攀破邊洲), 你怕唔怕係有海浪

好吸引~但我d泳術應該應付唔到~加上無經驗swim 海....死心擺la~

yes..joejoe 講得好岩...安全係每次活動既大前題~希望參加既朋友~玩得開心又安全la~

仲有ar joejoe 快d plan 個low b 行山團la~~~等緊ka~...

Level 1-2我會攪喎, 放心vv, 我係post#3587都有提到~~
不如下次整條路線你地帶, 咁你地又可以投入D, 我做跟班, um um腳飲可樂, 幾happy~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-10 10:44 發表

好明顯joejoe今次呢個活動係帶有危險性,相信佢都唔會接受冇經驗者參與,雖然今次呢個活動我都有興趣但係自問都冇能力參與,不過我都希望joejoe可以召集到一d志同道合,一齊享受上山下海樂趣既朋友仔啦。D093h ...

最好啦~~
係喎, 圍圍, 咁你都係其中一個一齊享受上山樂趣既朋友仔喎, 哈~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 -R- 於 2009-6-9 17:36 發表

本人未玩過泳綑, 但睇落都似乎要有一定海泳經驗, 同埋有返咁上下膽量豁得出去先得喎" />" />

冇問題吖R, 下次有活動一定叫埋你, 你咪走呀~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-6-10 23:55 發表

我....淨係....識跟人行嘎咋...." />" /> 不如...你又攪吓行澗吖?" />" />

CC, 我都想玩吓澗, 哈, 再mix埋定向搵check point, 咁就更好, 先行山再浸水, 幫大家降降溫~~wow~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-11 08:48 發表

" />" /> BONBON 你唔係跟我地行...係帶我地行ar!!!!!

vv, bonbon, 參加嘅街坊人人都有機會帶, 唔使掙, 咁咪得咯~~

升級   100%

該用戶從未簽到

各位梧桐山友, 因天文台預測未來幾天香港及其鄰近地區仍會有大雷雨, 所以星期日之行惟有延遲, 另作通知嘞~~
嚟緊踏入七八月盛夏時間, 睇嚟都係攪D可以掂到水嘅活動好D~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-12 13:42 發表
[quote]原帖由 田中雅茂 於 2009-6-12 12:28 發表

登錄/註冊後可看大圖

JOE + CAT....咁我地d 行山plan 咪要pending law...." />" />fgj

VV, 都唔會落好耐雨啫, 總有雨過天清嘅日子, 到時我地咪可以又行山玩澗囉~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-6-30 14:18 發表
[quote]原帖由 Tarry 於 2009-6-30 13:52 發表

登錄/註冊後可看大圖

點解會想嘔ga, 係wor菲菲去

tartar...我都唔知係食錯野 or 食得太飽~
我禽日驚自己唔夠力~臨上堂前..食左 ...

VV, 放心喎, Scuba Diving唔使用幾多力架, 所謂最用力都係你由咩起個樽到跳落海嗰DD時間, 同上水嗰段時間, D潛水發燒佬好多都越潛越肥~~  
下次唔好食太飽啦, 仲有, 出海practice時船上開餐通常都係任食, 唔好貪蝕底博命食呀~~