香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

17-5-09必達夏日長跑 2009(8K)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 華哥 於 2009-5-17 17:41 發表

國際賽係5K先至有水站,話知你天氣熱定凍,我有年跑廈門馬拉松,氣溫30度,太陽曬到甩皮,都係每5K先至有水站。
    而家第3K同第5K都有水站飲水,已經足夠。設立水站位置都要考慮路面寬度。
    報名表寫明 ...

講真 "國際賽係5K先至有水站", 但佢今次比賽FOCUS 既, 係唔係國際性跑手?
    我覺得要因性質同參賽者既身份而有所分別囉, 佢本身個水站DESIGN 上係有問題,
    我琴日跑得比賽慢, 算係中後段既選手, 我經過水站既時候, 見到水站張"枱"係對面線, 而且所有工作人員都係幫緊對面線D 人裝水,
    我果一刻以為這個水站係回程既, 以為覺得前少少有去程既水站, 所以無飲到, 點之繼續跑落去, 先覺得可能我攪錯, 果然, 我要跑到回程先有水站(差不多5K),
    果一刻我已經好累.... 覺得頂唔住, 所以開始半步行既跑速跑過去飲水....
    我覺得, 水站既DESIGN 係可以好D, 例如3K , 6K 有水站, 唔好一個水站兩邊用....
    因為佢本身條路唔寛, 水站位又細, 令到可能跑外線D 人無咁易GET 到水而就咁繼續跑算....
    而且佢3K 同5K 既水站太近, 有D 人可能飲完3K 果邊D 水, 回程果刻仲有一肚水, 而今次路程得8K , 亦可能令到跑手警覺性減底左,
    所以無再飲水, OR 用水淋頭, 亦可能係這個原因, 跑手先會相繼係中後段暈低............

試下下年將水站既站置同人手分配改善下會好D.....

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 興記J-run 於 2009-5-18 10:44 發表
    見到一個差唔多全個長跑網師兄/姊都犯左o既大錯,就係集體o向陽光下長時間曝曬,咁樣係會o向賽前失去好多體力,希望大家下次會引以為鑑…

多謝米拿兄的提醒!
    我會記住!!

我記得以前有一年學界田徑800米比賽前又係曬咗好耐至跑....好彩果陣都叫做冬天 冇咁熱
    另外 如果我早d 睇到呢個post 就好....

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

見到一個差唔多全個長跑網師兄/姊都犯左o既大錯,就係集體o向陽光下長時間曝曬,咁樣係會o向賽前失去好多體力,希望大家下次會引以為鑑…

Miller Ching,

Thanks for the advice - that's why I could not sub 40 in the race lah!

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

多謝米拿兄的提醒!
    我會記住!!

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 咖哩 於 2009-5-17 13:50 發表
    得得地家姐: 早日康復!
    " />" />

X2......祝得得地家姐...早日康復!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-5-18 10:02 發表
    X6,尋日見Sue 兄好似吹緊水,tvb 個咪一隊埋黎即刻埋位講野,說話流暢,好似有稿咁,真的很專業~~

X7,昨日其實有好幾個圍住係度,偏偏邊個都唔搵,一來就搵到仇家啦....

升級   56.85%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-5-17 22:02 發表
    恭喜長跑網各Ching Ctse 都順利完成整個賽事,都好似冇乜人有唔舒服,值得高興!

恭喜獲獎嘅前進兄、suesue、曲奇、Althea小師妹、白頭師兄!今日咁熱嘅天氣下得獎,絕不容易架!

今晚TVB見到susu ...

我睇tvb午間新聞報導都見到呀前進ching係跑手群中行黎行去,
    唔知係咪想出鏡呢?hehe!

升級   0%

該用戶從未簽到

X6,尋日見Sue 兄好似吹緊水,tvb 個咪一隊埋黎即刻埋位講野,說話流暢,好似有稿咁,真的很專業~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 亞平 於 2009-5-18 09:58 發表

冇辦法啦,仇家大佬好大隻下...加上昨日有罐可樂飲,唔咁講唔得架...嘻嘻

算你知機啦, 哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-5-18 09:55 發表

X 5

哈哈!平兄對仇家今次非常讚賞喎!

冇辦法啦,仇家大佬好大隻下...加上昨日有罐可樂飲,唔咁講唔得架...嘻嘻

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 亞平 於 2009-5-18 08:05 發表

孔子後人果然知書識禮,對答得體.

X 5

哈哈!平兄對仇家今次非常讚賞喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-5-18 09:17 發表

agree X3

agree x 4

sue 兄好野

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-5-18 08:05 發表 孔子後人果然知書識禮,對答得體.

agree X3

升級   0%

奮鬥

X 2 - can't agree more

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-18 08:00 發表
    09.05.18 蘋果日報
    帶備一樽水淋頭降溫
    另一名跑畢全程的孔小姐,雖滿身大汗仍精神飽滿,她落場時帶備一樽水,不時向頭淋水降溫。她說,去年已有參賽經驗,由於她做足準備功夫,除了勤於練習,早前並在該賽道跑過, ...

升級   0%

該用戶從未簽到

09.05.18 蘋果日報
    帶備一樽水淋頭降溫
    另一名跑畢全程的孔小姐,雖滿身大汗仍精神飽滿,她落場時帶備一樽水,不時向頭淋水降溫。她說,去年已有參賽經驗,由於她做足準備功夫,除了勤於練習,早前並在該賽道跑過,以熟習環境,她認為有跑手不適,除了天氣原因,還有準備及熱身不足,「比賽要量力而為,千祈唔好死頂,唔係好易中暑」。

升級   0%

奮鬥

MJ,

Congratulations to ur good run!

升級   48%

該用戶從未簽到

恭喜各得獎網友: 米拿兄, 白ching, 前進兄, sue姐及曲奇姐

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

恭喜晒 咁多位ching/ctse 攞獎!

小弟今次參賽的成績如下 :

大會時間 : 36'48
    晶片時間 : 36'12   (較上年快40秒左右)
    組別名次 : 29
    總名次    : 154

希望今早暈倒ching/ctse早日康復

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜各得獎網友: 米拿兄, 白ching, 前進兄, sue姐及曲奇姐

繼續努力, 繼續攞獎攞不停!!!