香港長跑網  - 長跑長友

樓主: P5C27
打印 上一主題 下一主題

赤腳跑之入門-五指跑鞋

升級   100%

該用戶從未簽到

淨係知淘寶網好平,rmb$百零二百都有
真貨定A貨?
我都想知

升級   100%

該用戶從未簽到

短期內都唔會買,哩排陰d陰d咁使左唔少,又未買頭盔,風鏡買左但未配個近視框
不如你PM樓主,問下邊個淘寶賣家
你睇啱幫你訂

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2010-6-14 16:07 發表
對鞋最貴係個底,v字頭果隻料傅聞係飛機轆用料,用尼隻料的行山鞋普遍一張金牛冇走雞

問一下,”V”字是品牌還是物料?
所有”V”字的鞋底都是同一物料嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

>而買埋個位ching糸咪肥肥地4眼呢?嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

唔好意思,路過8一下.
"佢好勁架",係指sales定4眼仔?睇左好耐都諗唔通

升級   100%

該用戶從未簽到

傑兄:
對鞋d色...
型到贊

升級   100%

該用戶從未簽到

各位用家:
其實白飯魚可唔可以做到五指鞋既效果呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2010-8-30 09:12 發表
我自己既意見係某程度上做到少少, 因為白飯魚同五指鞋都係零 heel lift, 零 support, 薄底, 但係白飯魚鞋頭較窄, 唔可以令五隻腳指落地一刻自由伸展, 同埋鞋身柔軟度同靈活度比唔上五指鞋, 所以始終有出入. 不過 ...

唔該CHing.
白飯魚仲好大機會跑跑下腳根會甩左出黎tim

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-10-27 02:50 發表
除左5 fingers, nike free , 仲有其他"minimal shoe"最近都成為話題~

"born to run"入面作者提及自己上網搵舊款鞋買,原則都係底薄,low heel lift, 輕,冇arch support,令人較易適應所謂較自然既跑法.

其實有好多 ...

WalkBreaks兄:
你介紹之後,多左留意minimal shoe
同埋d review又多左說跑鞋既前掌位及後根位厚度
想請教既係:係咪鞋底越平,即是前掌位及後根位的差別越少越好?
咁又點解呢?等個人冇咁前傾?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-11-13 20:53 發表
..."born to run"入面提到既或者推行minimal shoe既跑者都係跑好長距離,甚至ultra, 速度可能想對係低.

唔該Ching.
Born to Run提個d,應該唔會慢吧
係哩你個人意見,係咪minimal shoe既鞋底,相對地硬好過軟?
軟的話對地面感覺差左(當然都係相對地),冇咁赤腳feel.
定話軟d保護會好d?

升級   100%

該用戶從未簽到

下面條link有介紹minimalist跑鞋 (minimal shoe),對前掌跑有d幫助
http://www.runblogger.com/2010/0 ... malist-running.html