香港長跑網  - 長跑長友

樓主: P5C27
打印 上一主題 下一主題

赤腳跑之入門-五指跑鞋

升級   17.67%

該用戶從未簽到

http://birthdayshoes.com/these-a ... ket-five-toed-shoes

網上做左少少功課..建議..... 如果欣賞個牌子/idea, for reasonable material, quality, durability, 花多幾百蚊係值.(i m interested in the kso model, marked US$85..)  不支持A貨~ 覺得唔抵

如果想一試barefoot run, 又想有保護,另一方法係先試薄底鞋

升級   17.67%

該用戶從未簽到

i visited the web page of overlxxder. i think they are selling the true stuff.

Though over $1000 seems marking too high.... 我都想去睇下實物

升級   17.67%

該用戶從未簽到

就算都係made in china, 都有分係咪老翻~

如果淘寶貨同堅野冇分別我一開始未必會reply帖,我一定bid左先至講

我話做左功課,係睇左好多鬼佬在forum上比較左堅野同中國A貨既分別~ 夜d再講我睇到d咩...要落街

升級   17.67%

該用戶從未簽到

1) 有d著開正牌既用家話fakes在質料/fittng方面都差d~ 由外底至footbed都唔同feel, 趾位偏短, 彈性弱易變形,唔舒服
2) 在淘寶上大把平名牌鞋.睇下五趾鞋賣家同時賣既其他鞋入面一d你熟既牌子(nxke/birkxnxtxxk).你一定睇到d貨既質素.抄足形狀唔難.但老翻佬追求既一定係利潤大於一切.點會咁著數又平又好. 有d分別真係睇相都見.

如果你話明知係假只求一試,唔耐用唔舒服,只著幾次,百幾蚊都係貴.
如果,生產商話防臭可機洗又有乜乜物物功能, 而網上對正版既評價咁好冇投訴,仲咁多人買完再買,咁, us$80-100我都會話, 合理唔算搶.可以一試.
"三四舊水買對特價鞋粗著"好常見... 加多三四舊支持一個idea,再加埋可以捱到一定里數,唔貴. 本來就唔係必需品.

唔係想得罪人... 但相信,如果個個都話老翻冇問題, 真係會搞彎晒d創意工業.

升級   17.67%

該用戶從未簽到

http://www.rei.com/product/798241

kito ching,
我都係望緊網上
呢個款ivrunner ching 提及,連運費好似~us$130, 好貴....kso好似~$110 (好似斷左碼)

我都係等下先...
都係見ching講至知旺角overlxxder有實物

我真係唔急. 上年買左對reebok taikan(體幹)同一對nike free到而家都未著黎跑 (both are bought from big sale or outlet) 實情我都對呢d所謂新concept野係好有興趣.
仲差d買埋nb 既mid foot model.

其實買taikan/free之前已改成mid foot, 所以都係貪得意買左. fivefinger我都會check住.如果有discount再諗.

i  belive it can help to train some rarely used muscle of our feet.

升級   17.67%

該用戶從未簽到

http://www.newbalance.com/performance/running/chirunning/

that is new balance 800. I ve seen  some outlets in hk sell them at HK$2XX. 不過睇落覺得麻麻地冇買. 仲有對都係8字頭料靚d 貴d for racing既.好似見過300幾

升級   17.67%

該用戶從未簽到

曾看過段video clip影一班人著fivefinger跑.大部份都係前/中掌落地,都有heel strike的,但腳落地位置都不會太前. 看過些barefoot running 網頁training tips,建議本身是heel strike的開始赤腳跑時要由短程開始...亦提及如果由heel轉mid-foot,太急係好易拉傷亞基里斯腱 (我試過~)

前晚,第一次唔著鞋跑步.斷斷續續跑左~2.5k...在運動埸跑,赤腳都唔太辛苦.不過沖涼洗腳較花時間...感覺良好

升級   17.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-8-21 09:51 發表
尋日卒之的起心肝去買左對, 正式加入五指跑鞋行列!!

特別多謝阿民ching 借左會員卡俾我可以有九折!!

今晚睇下有無時間跑幾k 先

kso?

升級   17.67%

該用戶從未簽到

kito ching, kso seems good for more purposes! (i'd like to wait for better price~~)

幾位師兄都話刮.....
好消息係你地所講刮既位都唔同~ 咁就可能係同腳形有關
或者會唔會係少d里數慢慢慣會好d?
hope u will feel good soon~

http://birthdayshoes.com/new-balance-minimus-running-shoes-marketing-videos-breaking

vibram同nb下年有新野.
話時話, 呢個birthday shoe有好多fivefinger/barefoot run 既資訊, 可能forum入面會有解決刮腳既計仔

升級   17.67%

該用戶從未簽到

除左5 fingers, nike free , 仲有其他"minimal shoe"最近都成為話題~

"born to run"入面作者提及自己上網搵舊款鞋買,原則都係底薄,low heel lift, 輕,冇arch support,令人較易適應所謂較自然既跑法.

其實有好多選擇,由草鞋到racing flat都有.亦在其他網上見parkour/ free running愛好者會著5趾鞋甚至極似白飯魚既國產功夫鞋~ 各適其式.

Runners world 近期專文介紹. 全文好長.可讀last兩頁參考 (Web site 內有video review 左幾款 )
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-400--13691-8-1X2X3X4X5X6X7X8-9,00.html

以下link較簡短
http://antonkrupicka.blogspot.com/2007/10/minimalist-footwear.html

http://chirunning.com/blogs/danny/2010/02/07/chirunning-recommendations-for-minimal-shoes/

升級   17.67%

該用戶從未簽到

回復 174# 的帖子

一來避免腳跟先落地. 二來跑法上減輕左腳跟所受衝擊,heel位唔需要厚度卸力,厚反而係負擔. 薄反而可以增加敏感度.
之前post其中一個link既作者, anton krupicka, 佢會自己削薄鞋heel 位.
不過,如果係跑馬拉松,or半馬,鞋踭有一定厚度始終有保護作用. "born to run"入面提到既或者推行minimal shoe既跑者都係跑好長距離,甚至ultra, 速度可能想對係低.

升級   17.67%

該用戶從未簽到

唔洗唔該,都係吹水∼ 薄就相對會感覺到地面硬度
如果係求間中特別鍛鍊少用肌肉或改善跑姿,應該係越接近赤腳越好.
如果係比賽�長課,我覺得要留意番腳既感覺.都係以夠保護為原則.何況一般人都係跑石屎路.

之前睇過youtube片映d人跑100 mile, 真係好似好慢.不過再check下Ultra 既world record, 100mile 原來到可以一km 3-4 min,....怪物...