香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

香港ITU三項鐵人亞洲盃(2010)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-10-22 09:31 發表
如果跑-踩-跑, 我都可能打退堂鼓. 希望個風快d走啦!!!

我都知有時唔係自己強項興趣會大減
就當操一課東涌, 同d戰友見下面都好
跑踩跑係好有效率既強度訓練
好似我游水咁弱, 游跑游都一樣照玩

升級   52.3%

該用戶從未簽到

今日去左幫人打氣, 見到現場情況如下,  睇下幫唔幫到大家
Swim : Water must be a bit cold and big wave too. Take an energy bar before swim to keep yourself full of energy
Bike : Very windy, better keep out of deep rim wheelset. Draft as much as possible!
Run : Sunny, windy, a bit hot and dry. Nice but easy to get dried out. Keep yourself hydrated
Run : 70% concrete road, 30% grass road. A stable running shoe prefered

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-10-23 12:44 發表
唔係今日cancel左游果part??" />" />

變左跑踩跑

升級   52.3%

該用戶從未簽到

弓起馬王分組第4

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-10-25 17:55 發表

CANCEL 左無得食呀

都唔知點解比賽照舊, 但buffet 就cancel

如果無得回水, 我覺得都幾大問題

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-10-25 16:02 發表
0岩0岩無聊睇到呢度 --- http://www.itu.sportsoho.com/matchinfo_award.html

照佢咁講,我0係 25-29 0個組得第四咪即係有獎攞?.?

弓起晒, 快d打去總會問下, 可以拎返你應得既野

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我自己今次游水比預期慢左分幾鍾
單車無咩得勾, 80%帶車/自隊, 機件亦有少少問題
跑步以為足10K, 預算錯左, 亦set左目標對手

當吸收經驗啦(雖然已經玩過好多次)
三鐵就係咁複雜, 成個比賽既戰術好視乎自己身體情況, 對手, 場地, 天氣, 風向, 水流, 器材, 飲食
身體情況更加係講緊三種唔同既運動, 因為佢地用緊不同既肌肉群, 心肺既節奏都有分別

結果成績比預期差少少, 但都好享受個比賽
玩完同一大班朋友吹水食野就更加開心

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-10-25 20:20 發表

thx~

師兄,其實你知唔知係咩獎黎架??

好靚既獎座!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 sunnyyip 於 2010-10-25 23:50 發表
昨日比賽開頭游水去得好順,點知越游越無力,比自己target慢咗2分鐘先上到水,望完手錶都當堂無咗d心機,跟住上車踩發揮都幾好,全程都無比身邊果幾隻鬼佬放甩,入返迪欣湖時諗住收腳留力跑步,點知後面 ...

Sunny單車快左好多, 出年應該可以再快d!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-10-27 17:56 發表
hgjD115" />" />hj 我的ITU report:

DAY 1

今年除左毅行外,全奧距離既鐵人賽係我重點目標之一。但其實呢個"重點"都無乜花過時間去準備,只係在夏天既時候去學曉游自由式咁大把,單車又少操,所以賽前都無定咩目 ...

馬王寫得又鬼馬又有心機, 我就太懶惰啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-28 09:08 發表
比賽前睇左lee一段, 又真係試下物都吾帶 冇手錶 冇單車錶. 對我自己黎講又真係幾work, 全程比賽都幾舒服下. 時間又明顯快左. 過終點都冇爆, 比起上年爆到9彩, 到左終點時重死死下. 之前926果場睇住咪錶踩, 一落地都已 ...

其實我雖然有帶表, 都無咩點理, 係跑果陣先有睇

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 sunnyyip 於 2010-10-28 01:10 發表
睇返個時間單車用咗1:09,如你所講其實真係可以快啲,只怪自己輕敵以為後面上唔到嚟,點知仲比人殺到死無全屍。。。。。同埋自己真係要練返多d車,呢幾個月因為工作關係,一個星期都練唔到一次車 ...

來緊踩長d, 一定會有更大進步