香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

2010.09.26 - 香港三項鐵人挑戰賽2010 (本網全力支持,請留意post 1#)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

好多謝大家過來打氣,辛苦曬了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-26 22:14 發表
游水長期坐包箱...游水好左都用吾著, 單車一定有一定進步, 跑步好悶. 都算滿意.
對time ulteam 好食力...正
因右腳板水泡問題...所以要著襪...但左腳鞋竟然一穿落去一跑有粒大石仔...整估我 ...即除鞋 ...

諗字前面幾個老外會快快帶出, 可能短途, 我游到 5 夠 20米已经擒左 2, 3 次上去佢0個樹, 後面 d 人又擒左上來,
得對手可以出力, 對脚基本上踢唔到, 沿途到第 3 個浮波見到 Jason 突然响內線帶出, 跟住就係 frank 你,
阿 key, 又好似响我右面上, 去到差 5 多上水, 見帶頭個幾個, 今次估唔到原來, kopo, jason, frank, key....
我地游左 400 米都係隔離左 , 右

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-9-27 00:13 發表
可能太緊張, 尋晚又唔係好瞓得著, 只瞓左4粒鐘, 以為今早會冇力比賽, 結果好好彩, 全程都精神奕奕, 時間如下 :

游水 - 10 min
轉項 - 3 min
單車 - 35 min
轉項 - 2 min
跑步 - 24 min

埋單 - ...

key 兄, 勁牙,
又玩, 又影, 辛苦晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-9-27 09:29 發表
恭喜Jason 第一呀~~
7兄第一次玩都第7,一樣勁~~
馬王打呔氣打爆左自己,笑死我~~

弓起 Jason hing,
有跑底, 3 項唔會弱去邊
220psi, 打死架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-27 10:22 發表
你有冇份擒我呢?
我比人擒左無數咁多次...
前面插吾入, 後面又猴擒, 塞車個個迫住游蛙...腳腳到肉
好奇怪d快手吾係前面游!

左到 3rd 浮波, 就一路响你後面, 掃你脚板底
差 5 多埋岸, 5 知典解我游歪左少少, 上水唔見左
你地, 去到項區, 你地準備出車了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2010-9-27 10:36 發表
多謝各位義工, 同埋有份比賽的ching/ctse,
同埋好多同我一齊完成第1次3鐡比賽的Iron Ladies, 能夠完成比賽好感動呀~~~
昨日真係好開心, 周圍都見到熟人, 比賽氣氛都好好, 希望下年 ...

ITU 有無玩呀?一樣咁有氣氛, 你地 iron ladies, 好齊心, 好有隊型,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-9-27 10:40 發表

開始時都係用自由, 但愈游愈唔對路, 轉番蛙即刻有運行, 喺人堆中搵位穿插, 進入大直路已經唔多人, 可能比人拋離左, 所以好游好多

今次短途 d 人甩唔開, 所以好擠迫, 我今次用了副新 goggles, 全程一目了然,
kopo, frank, jason....係認唔到你,
頭幾名上水最多快我地 1' 左右度, 所以要殺出路都幾難下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-9-27 10:51 發表
今次比賽之前幾乎冇練習, 只是游下水, 呢兩三星期完全冇踩車同跑步. 諗住時間唔太差就算. 經1/8一役之後, 游水都係响外圍出發好D, 寧願游多十零米, 好過响內檔比人圍"嘔".  但今次可能太多人加路程短, 結 ...

病左 2 星期, 真係唔太差, 今次見到一起練車的戰友, 進步不少,
你進步, 人地仲進一大步, 去完台東, 渣打又黎要操, 真係唔敢再偷懶。
多謝你借本鉄人三項我睇, 獲益良多, 本書好 update,
講中我地每個人既內心世界.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-9-27 11:06 發表
第一次玩三鐵... 感覺良好......中左毒......黎緊要加緊練習24/10 itu

尋日最大問題都係落水. 一起步.. 完成適應唔倒所有人從四方八面地來.. 有少少"呼吸"唔倒既感覺..跟周邊的人不停地碰撞.  本來游自由式亦馬上 ...

swt ching, 下年可以嘗試報下多 d  上陸 2 項, 而且仲要企最排 (但要不求時間),
目的去訓練感受下同一大班人爭先恐後既感覺, 去多幾次你便無左種壓迫感,
最前排, 後面 d 人係用自由式, 被踢機會少左, 擒上你身既人多, 你習慣之後,
以後可以應付, 便可以不用京

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-9-27 11:10 發表
第一次玩三鐵:
今次都係衰經驗不足.因之前check過上年頭幾名單車
均速係32.5km/h..
游水好似大約2x名內上水.轉項出車.好快上到34km
..全程均速都可keep.32-33km一路都無比同組車過心唸只
要死跟前面車群應該無問 ...

7 兄勁呀,  
繼 rockiec 兄後又一異軍特起

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-9-27 11:51 發表

本三項聖經真係咁正?台灣買會唔會平d?
平的話,可以幫手買返本嗎?

5 知有沒時間, 睇下 3 水帶帶路,
有我同你買返本
睇完就知典解, 5 付出, 5 好諗字有收獲。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-9-27 12:26 發表

全靠Jason兄介紹推架嘅戰車     

我都要多謝 Jason 兄搞 d 翔東 100km 團, 陳日最弱既單車,
無先前咁快謝, 都頂到下, avg 33.5/hr, 算係咁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2010-9-27 16:25 發表
想問下有冇上年above challenge 個result?

jeff, 距離 5 同左, 時間快左
http://www.above-challenge.hk/2009/en/events_triathlon_results.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-9-27 14:07 發表

我諗我要喺ITU之前操多d interval   

下個月係囉, + 油, 到時再見了,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2010-9-27 16:49 發表

loud 兄, 即係報多d 水陸兩項? 仲要企最前 ? 咁我咪踢到人lor .... ( 如果我自由式都係唔得)

假設你都係用自由式,
我第一年玩 水陸, 5 知頭 5 知路企最前, 一落水就惨,
d 人係咁摸我, 都唔知被幾多人抽水,
咁仲好下次無咁驚, 同咁大壓力。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-9-27 17:02 發表
[quote]原帖由 loudspeaker 於 2010-9-27 16:55 發表

登錄/註冊後可看大圖

假設你都係用自由式,
我第一年玩 水陸, 5 知頭 5 知路企最前, 一落水就

loud 兄講緊就係我 ...

同賽跑開始, 係 2 回事,
事後先明典解 d 人唔會游咁前

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2010-9-27 17:22 發表

對唔住... 咁我要俾心機練好自游先

用蛙式都無所謂, 一樣快過好多自由,
但如果可以留番對脚玩余下 2 項就更好咁解。
我陳日見你上水, 想同你打个招呼, 又 5 係好肯定,
下次 ITU, 希望可以合照

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-9-27 17:28 發表

頭段都唔係游水.似博鬥多啲..

排外檔雖然遠 d , 但可以避開 d 人, 慢慢打斜游返入去,
半路應該少左 d 人。
費事同人肉搏

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-9-29 16:58 發表

點解仲未有時間架!!!!!!!!!

有啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-9-30 12:18 發表
舊年都有分段時間, 點解今年會冇      

x 2, 今年得個總時間。
你上水,應該 9'2x, bike 0吾知。