香港長跑網  - 長跑長友

樓主: vileung
打印 上一主題 下一主題

迎新hea跑 之 Interval速度訓練 逢五 8:00pm 沙田運動場 (29/4 9km recovery)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

如果係城門河練跑,係咪真係只得體院係可以俾人換衫既呢?!

升級   100%

開心

原帖由 Carly 於 2010-11-21 22:54 發表

你會由邊樹來? 港鐵站? 巴士站? 定大埔跑過來? 淨係要換衫就得? 要唔要有得沖涼, 需唔需要有locker架?
    體院的位置會隔涉少少的, 佢比唔比外人自由出入我就唔知了.

我記得以前和朋友係城門河練跑時,的確可以用體院的更衣室來換衫
    但隔左咁耐,我不知道現在是否仲可以咁做........

升級   100%

開心

原帖由 Carly 於 2010-11-21 23:03 發表

如果你淨係要換衫, 沿河好幾個地方都可以換, 睇你邊個位置方便~
    體院就唔清楚了~

haha....我都好想知下,你可否告知一二?!

升級   100%

開心

原帖由 Carly 於 2010-11-21 23:27 發表

港鐵沙田站及火炭站的廁所你都可以入去換衫架~
    體院應該方便你, 由火炭站去近d~
    另外, 源禾路體育館, 源禾路遊樂場, 沙田運動場, 小歷源遊樂場等等都有更衣室~

但體院借locker 是否可以借鎖匙,定還是要自己帶鎖頭去鎖 locker?

升級   100%

開心

2010 126 (星期一)

闊別六年,今晚終於再次重遊城門河上練跑。

我由馬鞍山運動場起步,一直沿著馬鞍山海濱長廊跑到雙橋 à 恒泰路 (過橋) à 石門划艇中心à 明星海鮮舫 à 麗豪酒店 à
    神召會學院 à 獅子山隧道公路 (過橋) à 沙田中央公園 à 沙田運動場 à 香港體育學院 à 沙田馬場 à
    沙田污水處理廠單車徑 (1/3 ) à 雙橋 (過橋) à 恒泰路 (過橋),再沿著馬鞍山海濱長廊跑回馬鞍山運動場。
    全程大約15公里,時間則變成 1:50:45

當我跑到獅子山隧道公路的時候,原先見到離不遠處就是名城樓盤,自己也想盡力跑過去,
    最後因時間不足,加上前面道路太黑而作罷。
    不過若真的可以跑到這裡的話,那麼我真的可以由馬鞍山至大圍也徹底跑完,到時滿足感會好大。

今晚跑城門河,的確平路較多,自己是可以跑得較為輕鬆。
    但我沒有想到,平日夜晚的城門河,都有這麼多人散步,令我練跑時也要走閃右避;
    另外,由於我放工後要較多時間才去到馬鞍山,加上拉筋和緩步跑,
    令我真正想再跑長一點也不可以 (運動場也要收工)
    如果不是有比賽,這樣的時間才起跑,都未必是最好。

看來在沙田練跑,怕且都要選擇星期六 / 公眾假期才會好一點了......