香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我的超級賽季既開始

升級   52.3%

該用戶從未簽到

由年頭到宜家, 講下講下又差唔多一年啦
2010/1/1定立既目標, 初次參加Half Ironman, 已經不遠

我無大家咁多其他節目, 係操練方面尚可達到8成目標
深明白要做好一件事, 專注是十分緊要的, 看著目標就要直跑!

跟住落來賽事....
Race 1. 12/09 水陸兩項 R:5KM, S:1500M, R:5KM
Race 2. 29/09 Sportsoho三項 S:500M, B:20KM R:5KM
Race 3. 03/10 Half Ironman Desaru S:2000M, B:90KM, R:21KM
Race 4. 24/10 ITU三項 S:1500M, B:40KM, R:10KM

跟住落來計畫....
Race 2,3,4都係全年重點賽事
8-9月會加強長距離耐力操練
Race 1會係一課不計成績既實地操練, 可以係海游1.5KM
Race 2係Race 3既強度操練
Race 3回港後有兩週恢復, 再加強度訓練
Race 4高手如雲, 名次是沒有機會了, 不過作為本地鐵人既一次大考, 點都要PB, 話晒都努力左一年啦!

Race 4後.... 希望係跑步更上一層樓, 夢想!

大家努力呀!
+1 0
上一篇︰Worldwide Race Directory下一篇︰心跳帶

升級   95.6%

該用戶從未簽到

加油呀!!

升級   100%

該用戶從未簽到

加油
師兄加油
大家都要加油

升級   90%

該用戶從未簽到

支持支持!!!

升級   14.33%

該用戶從未簽到

JASON師兄加油。

我又講下先。
我的第一年賽季
Race 1. 12/09 水陸兩項 R:5KM, S:1500M, R:5KM(希望個半鐘完成,以呢個距離來說,我覺得跑游跑仲難過游車跑,事關我好憎跑直路。)
Race 2. 29/09 Sportsoho三項 (希望可以係1HR20內攪掂)
Race 4. 24/10 ITU三項 (第一次奧運距離,希望3小時內攪掂)

下年目標係
1.下年買單車。
2.治好長期傷患。
3.治好傷患後加強單車同跑的訓練。
4.係海到游1500米可以游到25 分。
5.下年JOIN 師兄玩Half Ironman。

升級   100%

該用戶從未簽到

jason 兄兩個月內玩4個比賽, 勁![size=11.8056px][size=11.8056px][size=11.8056px]

Race 4 之後, 應該係陸上兩項開始喎!
睇怕都要繼續操練, 無得停!

小弟目標只係完成 Race 2、4!
之後檢討下到底戒毒呢? 抑或繼續沉淪...[size=11.8056px]

升級   44.74%

該用戶從未簽到

睇到大家都向住目標進發
我都有向住目標進發,但係不得不稍稍放棄一下三鐵
因為....都係讀書緊要D
希望抽到時間間唔中跟下你地玩啦,有機會落下場就更加好添

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-8-9 18:01 發表
JASON師兄加油。

我又講下先。
我的第一年賽季
Race 1. 12/09 水陸兩項 R:5KM, S:1500M, R:5KM(希望個半鐘完成,以呢個距離來說,我覺得跑游跑仲難過游車跑,事關我好憎跑直路。)
Race 2. 29/09 Sportsoh ...

1500M 25分, 好強! 頭group上水
來緊加快單車操練, 勾住去, 成績一定唔會差!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-8-9 20:13 發表
睇到大家都向住目標進發
我都有向住目標進發,但係不得不稍稍放棄一下三鐵
因為....都係讀書緊要D
希望抽到時間間唔中跟下你地玩啦,有機會落下場就更加好添

讀書一定緊要好多, 將來大把機會玩

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-8-9 18:58 發表
jason 兄兩個月內玩4個比賽, 勁!" />" />" />" />" />" />

Race 4 之後, 應該係陸上兩項開始喎!
睇怕都要繼續操練, 無得停!

小弟目標只係完成 Race 2、4!
之後檢討下到底戒毒呢? 抑或繼續沉淪...gyug ...

Rockie我覺得你游水需要時間浸淫
但你跑步應該係組內好有競爭力, 單車短短幾個月已操得唔錯
可以先將目標放係年頭既陸上兩項, 仲有幾個月, 三甲有望, 要攞年度陸上兩項聯賽獎都唔太難
努力!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

今年好好彩, 比人ban左都可以偷雞玩左兩場triathlon(中銀+1/7sprint), 希望黎緊再偷雞玩埋over challenge同埋ITU, 更希望繼續鼠倒出黎去東涌扮吓妖獸     

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Race 1 上星期日剛剛完成, 時間尚算滿意
今個星期再把訓練量拉高, 下星期減量, 將強度拉高一點
迎接9/26既Race 2
現在感覺上耐力還不是很夠, 不過似乎在Half Ironman前已無法再上
但訓練量增長+休息, 對短距離既比賽還是有幫助
由訓練program去影響著身體既變化, 都幾有趣

升級   0%

該用戶從未簽到

add oil............

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

add oil............

add oil............ add oil............

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Race 2 完成, 成績滿意
    游水有少少進步, 單車跑步都發揮得唔錯, 唔知組別第一定第二
    長課操練發揮功效, 係短途賽度有有更多能量可以發揮, 同是高強度, 時間可維持更久

Race 2亦是最後一課強度訓練, 真正既挑戰 - Half Ironman....重有唔夠一星期, 心情緊張
    呢幾日主要以拉筋, 游水同輕鬆trainer為主

升級   21.55%

該用戶從未簽到

聽倒英文announcement 你係 第一

升級   79.33%

該用戶從未簽到

我的仲有一週拼博
    加油!衝啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-26 22:08 發表
    聽倒英文announcement 你係 第一

聽日打比主辦單位問下先

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

你有去攞獎早走左?
    我去睇list, 我10甲不入, 你真係第一wor.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-9-26 18:37 發表
    Race 2 完成, 成績滿意
    游水有少少進步, 單車跑步都發揮得唔錯, 唔知組別第一定第二
    長課操練發揮功效, 係短途賽度有有更多能量可以發揮, 同是高強度, 時間可維持更久

Race 2亦是最後一課強度訓練, 真正既挑戰  ...

+ 油,
    等你分亨下呢次 1/2 经驗, 去台東前有個心理準備