香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanley_see
打印 上一主題 下一主題

天水圍新手報到

升級   18.8%

該用戶從未簽到

喺呀...我之前以為你話2分半均速跑400米,所以咪冇問題囉.而家我諗唔知撐唔撐到3個圏" />" />

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-12-20 20:56 發表
之前都試過應該係呼吸用力過度, 位置在肚右邊.

我以前跑多數喺左邊痛,後來我知道喺因為食嘢既原故,就開始改習慣,但最近就試過兩次喺右邊痛,當時我都得好莫名,聽你咁講我先知道喺呼吸問題.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

JLeung師兄,
今早去咗運動塲跑啦,好多謝你敎我呢個跑法,我諗會多鍛鍊用氣同大腿力,可以提升速度.
雖然我有功課交,但...休息既時間多咗,功效喺咪會減半呢 ?
計時前後都跑咗四圏熱身同緩和.
                 時間        休息
01        0154        0036
02        0159        0031
03        0157        0032
04        0156        0033
05        0156        0034
06        0158        0202 (呢個圏開始右腹有D痛)
07        0204        0056
08        0201        0129
09        0159        0100
10        0153        0100
11        0155        0115
12        0147        0115
13        0149        0200
14        0148        0130
15        0150

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-21 11:39 發表
感覺如何, 累不累? 你連休息共用了40分39秒.  妳每一圈時間不可以有太大差距. KEEP 住維持在5秒內.     你星期四再嘗試用均速5:45/K 走兩K,  要走三組(共6K), 每組休息3-4分鐘.

感覺還可以,不算累,如果有人一齊跑會好D,自己一個...心裏諸多借口...要休息耐D
那我明天可以照跑街10K嗎?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-23 09:46 發表
因為你的肌肉已強化了並適應了某一個距離(如20-25K), 所以你會跑得很輕鬆.  之後要增加至全馬距離了.

我今個星期已沒有跑四天了. 心態好像是跑與不跑也無咩所謂. 個人缺乏了那重鬥志. 唔好話應付渣打難, 即使美 ...

Oh! NO...唔跑...
咁以後專心做我既教練啦...哈哈
昨日冇跑10K街路,因時間關喺只慢跑了40分鐘左右.
今日3:00先去跑,好彩戴定帽,唔喺就晒黑個鼻.
            時間     時間    休息
1-2K   0522   0533   0300
3-4K   0552   0545   0300
5-6K   0535   0531   Total: 39’38”
另外,如果比賽當日早上應點樣安排早餐呢?屋企食咗先定去到比賽場地先吃?吃幾多呢?第一次比賽乜都唔知點安排好

升級   18.8%

該用戶從未簽到

比賽果日天氣會凍,肯定鼻涕長流不息,穿短褲又怕凍,我諗都喺穿長袖衫褲好D.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

多謝Jleung師兄同華師兄既意見,我已mark低晒!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-24 11:37 發表
   果日若落雨耍小心落斜路.  因為果條斜路都係唔可以睇少架.

OK   THANKS!

今日開始有少少緊張間唔使諗起比賽心都卜卜跳     

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-25 12:33 發表
師姐好有少女等出嫁的心情.  好似妳唔係第一次比賽喎~~ 用平常心啦, 放鬆一些, 不然肌肉太繃緊好容易抽筋.

十幾歲時喺玩學校100,200,400米,兩年前玩阿女學校60米(全是小兒科),10K比賽喺第一次,今日越諗越緊張,又驚天氣凍,又驚流鼻涕,而家重落埋雨忝

升級   18.8%

該用戶從未簽到

明天唔洗帶住阿女,自已一個上路,已可減輕壓力.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-25 18:54 發表
妳幾點跑?  我估我地會在8點半到妳跑條路. 早些瞓, 放鬆跑, 通常凍天氣都會做出好成績. 記住見有水站便埋去飲水, 正常每5k便要補水架..

我跑10K開始時開為9:30AM,你比我早喎,咁咪見唔到你哋為我打氣 he~he

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-12-25 21:16 發表
未必, 因為我係超慢腳,

咪靜喺見到你...都唔認得

升級   18.8%

該用戶從未簽到

早安啦,我要瞓啦,希望瞓得着啦!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

昨晚10點幾睡着了,但半夜2點幾醒咗,4點幾又醒,5點幾就起牀了.
大會司儀說只有9度,但天氣很好,所以我只有少少損傷....鼻...鼻涕不斷流,但拿着毛巾成個"師奶" ,下次要改改造型...穿點有型的衣服...呵呵(難得大會有安排人員在2K..3K..等拍照).
JLeung師兄,
我很滿意今天的成績,但也好想下次可以再跑快D,請你繼續指點我
01   0524         02   0516          03   0629          04   0517         
05   0530         06-08   1654          09   0527          10   0453
TOTAL:約55分幾(過終點忘了按錶)(因與另一元老鬥得難分難解,但在最後幾步我被她過了頭)
過了2K不久,便開始有大斜路,我跑唔到,我用你所教的"以行代走...之後追番 "(回程時就喺靠呢招,過咗個男人)
回程時我心裏想...人不可看外表,有些個子比我矮,年紀比我大,身材比我肨,但跑得比我快......好多,我要努力加油啊!...應該要跑多D勁斜呀,唔喺又好似今次咁...屎晒啦!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-26 19:35 發表
恭喜妳可以pb, 我今日未夠9點已經在馬鞍崗, 原來我跑條路妳是不用跑的, 果條路只是參加30k的人會跑. 但我們早到, 所以我到無見到比賽的人. 可能今日天氣好,我跑得幾爽, 最後兩k仲過埋比我快10分鐘起步的會友. 華哥今 ...

今日跑完之後感覺跑多3-4K都冇問題,膝頭又冇攰,大腿都冇痛,真喺唔明點解?喺咪師兄你所教果套方法真有效呢?我平時自己喺街跑10K跑到尾都會有膝頭攰,自己懶快咁加速跑又跑到大腿痛.
另外,我諗起,今日去程時落斜,因太斜跑到我差D趴喺地...好驚險.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

剛睇到大會成績:
全場名次:70/142
女子名次:17/42
組別名次:12/24
Official Time:00:55:05
Chip Time:   00:55:00
Start_5k:   00:28:00
5_10k:        00:27:05

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-27 07:57 發表
離攞獎不遠來. 哈哈.  你10k跑到46分應該可以在某些比賽中穩拿獎項.

我都想攞奬,但唔知46分難唔難跑到呢?!為咗二月尾喺大尾督既賽事,我黎緊既日子都會努力.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-12-27 13:21 發表
恭喜師姐! 第一次跑有咁好成績, 如再操練多些見到你尾燈都難.

唏!華師兄,我有進步,你都一樣會有進步,JLeung師兄都話你既耐力好咗啦

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-12-27 16:26 發表
睇番大會成績, 比妳後生但跑得慢過妳都拿了第四名, 妳無獎牌都叫做唔抵. 不過妳果組有sue兄, 真係唔易.

我知道得奬既師兄師姐都喺非常有實力,付出好多努力鍛鍊,唔喺一朝一夕,要羸實力派師姐?諗都唔敢諗.
不過我相信,只要肯付出努力,人人都有呢個機會 & SUE兄是誰?

另外,師兄,今日見到你時太突然,我又唔記得哎聲"靚靚師嫂"忝,請你代我講聲唔好意思.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

JLeung師兄,
想問問你有冇跑過香港仔郊野公園?我見呢個比賽喺星期六,我可以參加到,但唔知難唔難跑呢?
http://www.marycove.edu.hk/orienteering/index.html

登錄/註冊後可看大圖