香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanley_see
打印 上一主題 下一主題

天水圍新手報到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-9 16:30 發表

我知你所講的喺咩比賽,但通常星期日上午我都唔得閒,你咁聰明應該估到點解 ,我見到咁多比賽其實都喺得個睇字.
但比賽多數在星期日早上舉行. 妳要揀一些值得跑既比賽參加.  TSW吹水杯過往都在星期日下午舉行, 下年都不例外.  今日做妥野, 老板又飛曬, 可以準時走, 早D落球場跑咯. 今日有師兄叫一齊跑, 可能會跑個半到兩小時.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-9 17:12 發表
  但比賽多數在星期日早上舉行. 妳要揀一些值得跑既比賽參加.  TSW吹水杯過往都在星期日下午舉行, 下年都不例外.  今日做妥野, 老板又飛曬, 可以準時走, 早D落球場跑咯. 今日有師兄叫一齊跑, 可能會跑個半到兩小時.

你講得啱,我會取捨邊d值得跑既,不過你都要提吓我,我真喺唔知架.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

kenneth & jsmleung02師兄,

啱啱喺龍園跑完,頭兩個幾圏慢跑唔計時,跟住用咗共41'28"跑7k,以我未退化晒既記憶記得圏(400m)速大約喺:2'40,2'29...2'12',2'14,2'12,...2'24,2'33,...2'19,咁上吓,(因為我仍未買到計時器材,所以仍然喺左手帶手錶計算總時間,右手拿着電話計圏速)跑至中段有點冇力,後期又有番力好輕鬆.對我黎講,實在好難控制步速.& 跑至尾段D有D胃氣.

另外,想問如果跑落斜位時,會點落腳呢?

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-9 19:54 發表
kenneth & jsmleung02師兄,

啱啱喺龍園跑完,頭兩個幾圏慢跑唔計時,跟住用咗共41'28"跑7k,以我未退化晒既記憶記得圏(400m)速大約喺:2'40,2'29...2'12',2'14,2'12,...2' ...
good morning 師姐. 昨晚七點多一些要去到球場. 可能星期日有大賽, 非常多會友/街坊在練習. 我跟一位會友慢JOG了兩小時15分. 相信都有23-4K左右.  妳去開元朗合益商場買隻計時手錶吧. 百零蚊有幾款揀.  胃氣相信是妳呼吸問題. 我大人現在用腹呼吸, 但我未識. 聽她說可以改善以往不夠氣的弊病. 妳問KENEETH師兄, 他應知方法. 落斜時我身體會稍微向後. 速度不會太快. 因落斜膝頭承受壓力會大, 較易受傷. 但當你有足夠能力, 狀態好已又想做時間時. 落斜會幫妳追番裊多時間, 你此時要身體微向前傾, 盡量放鬆上身, 採用較大步頗, 但真係要好小心唔好仆街. 我間中在大棠山路都會放盡咁衝落士多. 但平時練習真係唔好試咁多.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-10 14:39 發表

我諗你暫時要控制既速度為 2'30 400米,跑咗200米之後,望吓錶,睇吓是否 1'15 ,如快過 1'15 後半圈減少少,如慢過 1'15 後半圈做番快少少,記住對腳的速度及頻率,慢慢你對腳就會知到點走均 ...
倒跑, 我會仆街架. 高難度唔好預我.  

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-10 09:26 發表
good morning 師姐. 昨晚七點多一些要去到球場. 可能星期日有大賽, 非常多會友/街坊在練習. 我跟一位會友慢JOG了兩小時15分. 相信都有23-4K左右.  妳去開元朗合益商場買隻計時手錶吧. 百零蚊有幾款揀.  胃氣相信是妳 ...

師兄,

今日落咗元朗合益,但唔知你講邊間舖喎?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-10 14:39 發表

我諗你暫時要控制既速度為 2'30 400米,跑咗200米之後,望吓錶,睇吓是否 1'15 ,如快過 1'15 後半圈減少少,如慢過 1'15 後半圈做番快少少,記住對腳的速度及頻率,慢慢你對腳就會知到點走均 ...

但喺如果明明感覺跑得好好都要減慢嗎?會冇晒快感,好冇引,喺咪訓練就喺咁呢?要由慢慢開始,唔好"谷傷"呀?

落斜唔跑喺咪即喺"行路"?
倒跑...好危險喎  .,不過我而家信晒你講架

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-10 16:37 發表

師兄,

今日落咗元朗合益,但唔知你講邊間舖喎?
在樓下地鋪. 有師姐去買過, 百五蚊左右. 應該可記錄60個LAP.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-11-10 16:41 發表

但喺如果明明感覺跑得好好都要減慢嗎?會冇晒快感,好冇引,喺咪訓練就喺咁呢?要由慢慢開始,唔好"谷傷"呀?

落斜唔跑喺咪即喺"行路"?  妳有信心我都贊成你快跑試下. 我試過快同慢, 亦試過行 (膝有微痛時), 主要都係慢.  我知妳暫時都唔會跑很長既斜路, 幾十米既快跑不是問題. 我估KENNETH同我都係講緊超過一公里既長命斜.
倒跑...好危險喎  .,不過我而家 ...
唔好學下. 唔係人人都得架

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-10 17:25 發表
在樓下地鋪. 有師姐去買過, 百五蚊左右. 應該可記錄60個LAP.

哎吔!我諗住樓下賣女人衫嘢,就只喺走咗上樓上忝

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   18.8%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kenneth 於 2010-11-10 22:30 發表

其實只是開始時的數個圈會有呢個感覺,因為開始時,你有氣有力吧。當你頭數個圈去盡咗時,之後的圈,你會開始無力,到時就跑唔番之前的速度。而要把速度控制,尋找自己的均速,開始時唔去太快,就是為咗把力量,可以保持得耐d

師兄,

我明白你既意思,我下次會盡量控制.

點解你唔POST你自己既10 公里時間比我參考呀?我想參考你既多D喎  

乜你原來真喺會倒跑架,重諗住你吹水我又同你吹忝

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-11 16:20 發表

個10公里時間,是小弟的....
是﹗﹗你試吓落d大斜路,你就會知倒後跑的好處,當然,一邊跑,個頭對眼要留意條路有冇人的,多人的路就唔好咁做,同埋唔須要跑快,只須按自己按制到的速度跑便可以。 ...

哈哈...我都估個時間喺你架啦,唔喺你點會咁了解,
咁...我就當呢個喺我既暫時目標啦,如果我有一日跑到,再話你知.  

升級   27.37%

該用戶從未簽到

師兄師姐既對話好搞笑, 呵呵呵~

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2010-11-10 17:25 發表

今日出開長沙灣,順便去埋鴨寮街,都未揾到計時錶    ,不過我明天會去官塘廣場睇睇.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

https://www.longrun.hk/forum/view ... 9917&extra=page%3D5

跑錶網頁.

鐘錶店
元朗大棠道23號
合益廣場B座地下3x號舖