香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanley_see
打印 上一主題 下一主題

天水圍新手報到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-20 12:31 發表

兩分半鐘連休息跑15個400圈:應該冇問題,但喺咪即喺跑15圏就夠?唔再跑多D?

但我不想休息喎,好似浪費咗一天,可唔可以唔休息呢?改為跑路程少D?
我是讓妳肌肉得以休息, 妳也可以用慢跑代休息.  15個圈是最低要求, 當然妳可以按妳狀態加圈. 妳亦可每圈用1分45速度走, 那妳每圈便有45秒休息. 試完告訴我跑成點.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-20 17:17 發表

...如果每圏0145,我驚45秒唔夠我休息.而家唔後生,暫時都要兩分幾.我明天試試.不過我D步速仍然好唔平穏,時快時慢,跑完再向師兄報告" />" />

所以15個圈夠啦.  你用兩分鐘跑一個圈只有30秒休息時間.  妳跑得5,6個圈便會知道15個圈唔係咁易捱..

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-21 09:56 發表
JLeung師兄,
今早去咗運動塲跑啦,好多謝你敎我呢個跑法,我諗會多鍛鍊用氣同大腿力,可以提升速度.
雖然我有功課交,但...休息既時間多咗,功效喺咪會減半呢" />" /> ?
計時前後都 ...
感覺如何, 累不累? 你連休息共用了40分39秒.  妳每一圈時間不可以有太大差距. KEEP 住維持在5秒內.     你星期四再嘗試用均速5:45/K 走兩K,  要走三組(共6K), 每組休息3-4分鐘.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-21 12:17 發表

感覺還可以,不算累,如果有人一齊跑會好D,自己一個...心裏諸多借口...要休息耐D
那我明天可以照跑街10K嗎?
妳是不是星期天比賽. 若是的話你一定耍找一天休息. 明天跑10K用6分10-20秒1K跑吧, 不要太快.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-12-22 20:56 發表
今日17:15半馬後走咗約12k, 感覺輕鬆好奇怪無攰.
因為你的肌肉已強化了並適應了某一個距離(如20-25K), 所以你會跑得很輕鬆.  之後要增加至全馬距離了.

我今個星期已沒有跑四天了. 心態好像是跑與不跑也無咩所謂. 個人缺乏了那重鬥志. 唔好話應付渣打難, 即使美津濃半馬也應付不來.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-23 17:20 發表

Oh! NO...唔跑...
咁以後專心做我既教練啦...哈哈
昨日冇跑10K街路,因時間關喺只慢跑了40分鐘左右.
今日3:00先去跑,好彩戴定帽,唔喺就晒黑個鼻.
            時間     時間    休息
1-2K   052 ...
曬黑個鼻?  妳個鼻好似女巫咁長?   時間做得唔錯. 聽日妳再跑走3-4k用6分20左右跑啦.  星期日比賽頭果k要留力, 唔好快, 用6'10跑, 因為1k過後應以走一條大斜路. 果日我地可能都會由運動場跑來趁熱鬧, 幫你地打下氣.  你早上在家起個包+隻蕉已經可以夠體力應付10k賽事. 你在上了引水道後可以試下用5'45跑, 因為斜路已經不多. 相信妳可以在1小時內完成.  今晚終於唔俾藉口自己, 落左場同阿潮拍左約7k, 因太耐無跑, 唔想跑咁長住.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-23 18:54 發表
比賽果日天氣會凍,肯定鼻涕長流不息,穿短褲又怕凍,我諗都喺穿長袖衫褲好D.
你有無梯褲, 去買條啦, 著長褲係唔啱比賽用. 元朗nike店有一些到膝頭既梯褲賣, 唔駛二百元.  我照片果條係短梯, 在大陸買60幾元.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-12-23 22:18 發表
分區氣溫星期日朝早約8~9度, 預備便利雨衣開跑前保暖.
華哥, 我想星期日跑一個25k, 路程有1/3跟師姐比賽路線一樣, 你有無興趣跑?

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-23 23:05 發表
多謝Jleung師兄同華師兄既意見,我已mark低晒!
  果日若落雨耍小心落斜路.  因為果條斜路都係唔可以睇少架.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-12-24 13:33 發表

星期日我會到, 但我要睇時間, 因我約咗朋友中午去長洲,

明哥,如不夠時間回程有否車搭.
呢條路好衰, 基本上是不歸路.  不過都有一例外既, 在河背村有綠VAN去元朗.  你真係耍返轉頭可以在大欖隧道口對上的山坡走返轉頭搭車. 不然的話便一直走到大棠山路既山腳下面有巴士/紅VAN去朗屏/元朗. 若在第一地點跑回搭車, 估計約有13-15K左右, 若去到第二點再搭車便會在19K左右.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

這條路都是以練上斜為主, 上斜路程比由士多去閘口短, 但斜度則更大.  是練心肺同肌肉強度的好地方.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

師姐好有少女等出嫁的心情.  好似妳唔係第一次比賽喎~~ 用平常心啦, 放鬆一些, 不然肌肉太繃緊好容易抽筋.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-25 18:37 發表
明天唔洗帶住阿女,自已一個上路,已可減輕壓力.
妳幾點跑?  我估我地會在8點半到妳跑條路. 早些瞓, 放鬆跑, 通常凍天氣都會做出好成績. 記住見有水站便埋去飲水, 正常每5k便要補水架..

升級   76.8%

該用戶從未簽到

恭喜妳可以pb, 我今日未夠9點已經在馬鞍崗, 原來我跑條路妳是不用跑的, 果條路只是參加30k的人會跑. 但我們早到, 所以我到無見到比賽的人. 可能今日天氣好,我跑得幾爽, 最後兩k仲過埋比我快10分鐘起步的會友. 華哥今日都可以跑曬, 相信佢耐力有會增加.  妳唔需要跟人比較, 因為一山會比一山高. 只要妳下次比賽時間好過今次已經係一進步. 妳第一次十k已經可以55分, 真是很好的時間. 我信妳很快便可以不用52分完成. 我大人用了年半才到此時間. 妳進步空間真係好大.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

離攞獎不遠來. 哈哈.  你10k跑到46分應該可以在某些比賽中穩拿獎項.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-27 09:45 發表

我都想攞奬,但唔知46分難唔難跑到呢?!為咗二月尾喺大尾督既賽事,我黎緊既日子都會努力.
睇番大會成績, 比妳後生但跑得慢過妳都拿了第四名, 妳無獎牌都叫做唔抵. 不過妳果組有sue兄, 羸真係唔易.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

我未跑過呢度, 廿幾年前行山好似行過, 印象中都有幾多斜路.  妳從地圖見落差都有成150-200呎.  有部份路段唔似車路, 但唔知係咪泥路.  呢條10K線難度會高一些. 妳去跑估計應要1'05"-1"15"內完成.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-27 22:10 發表

我知道得奬既師兄師姐都喺非常有實力,付出好多努力鍛鍊,唔喺一朝一夕,要羸實力派師姐?諗都唔敢諗.
不過我相信,只要肯付出努力,人人都有呢個機會 & SUE兄是誰?  SUE兄就是這裡出曬名既孔師姐咯

另外,師兄,今日見到你時太 ...
我當時拿東西去新屋, 鬼咁重同走左幾轉, 無留意路面情況, 妳唔叫我都唔認得妳. 上次見好似唔係爆炸頭架?

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-12-28 21:09 發表
師姐你嘅形象都轉得幾怏, 係咪剪短啲方便跑完步洗頭.
師姐直頭犀利啦, 第一次跑10K已經靚爆鏡.

佢都好勁架, 打低曬身邊同佢影相既男跑友.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-12-28 21:48 發表

喺呀,因為好多時跑完步後尾枕多汗,攪到好痕,索性剪短 你地男士就好,冇煩惱啦.
我都習慣剷頭, 妳敢唔敢?    不過我都鍾意睇住的女士馬尾係度FING,FING下.  因為跑步而肯剪短頭髲的女士唔係太多人.