香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanley_see
打印 上一主題 下一主題

天水圍新手報到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

昨晚同會長等在新屋吹水到兩點半. 今早跑了一個8k, 好倦. 明早25k.

祝各位身體健康 長跑長有.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-1 21:31 發表
師兄,
我個女問大美督喺平路定有斜路?因佢二月尾都跑,佢勁擔心.

大美督那裡?  大壩全平路, 若不是大壩會有斜路.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-1 21:11 發表
今日冇跑,明天BBQ,又冇得跑
兩日唔跑無咩所謂. 但超過4日便會有影響. 我便是例子, 果日跑完再沖完100後, 今日勁倦, 即使河仔邊的斜路跑上去也好累.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

今日好凍, 但因為凍所以跑完25K都不覺一回事. 正

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 glo 於 2011-1-2 21:27 發表
jsmleung02 兄, 我現在因為膝頭痛,不能練跑.但不想浪費時間,想請教點練大腿肌肉彧其他肌肉訓練?hgjD088" />" />hj
glo師兄, 你可以戴一些有中間有孔的護膝作慢跑. 以前師兄講, 膝痛是因四頭肌未作強化, 我建議你可以用踏單車代替跑步, 多做一些拉筋動作和慢上樓梯. 休息及不作長跑一兩星期看還痛不痛.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-2 22:38 發表
好享受今日嘅長課, 有少少失敗對襪太新, 襪同鞋墊太滑跑時食唔到力令到腳板底痛.
你有經驗下次唔會啦. 下星期跑去屯門掃管勿吧, 培哥會帶隊跑去, 回程跟比賽的會友一齊跑回球場.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-3 12:22 發表

由開始跟明哥跑到今日大概減咗4磅仍須努力, 但食方面太難控制啦!" />" />
華哥, 照食! 不過要多菜少肉並要戒飯.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 glo 於 2011-1-3 13:42 發表

Thanks for your advice.
You are most welcome.  I wish I can run with you.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-4 13:40 發表
嘩!今日天陰陰真係冬" />" /> , 大家有無興趣跑, 我今晚應該會準時收工, 落街跑臭河至樂湖來回, 到時見.
華哥, 我無咁早放工. 不過我跑都只會去球場, 貪跑完可以沖埋涼先回家.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-4 15:03 發表
JLeung 師兄,

啱啱見到你大人渣住一袋二袋咁橫過馬路...好危險呀!(唔好話喺我講架)
唏, 一埸街坊, 妳都唔埋去幫手拎D.    呢排真係辛苦佢囉.  我都要係度同佢講聲'辛苦曬老婆, 妳千祈唔好凍親'

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-4 15:03 發表
JLeung 師兄,

啱啱見到你大人渣住一袋二袋咁橫過馬路...好危險呀!(唔好話喺我講架)
阿嫂行邊度過馬路    有幾危險呢?

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-4 15:22 發表

師姐, 你應該用最快步速去提醒阿嫂(順便練下啲速度).
師姐單起隻腳都跑贏我大人啦

升級   76.8%

該用戶從未簽到

點兜個輕鐵站呀, 咁鬼大. 我都係咁過路喎. 哈哈.    曾主席, 我有個朋友都咁講過. 看來我愈老愈似佢. 不過我無佢咁大權. 我做番我自己. 我就是我.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-4 22:18 發表
明哥, 係天水圍出沒尤其跑步過馬路一定耍守規矩啲, 如果卑ykchow師姐撞到就唔好啦,

唔能夠卑師姐一個唔好嘅印象, 師姐,其實我地都係熱愛天水圍嘅良好市民.
哦, 知道啦, 華哥下次唔敢啦.  周師姐係天水圍地保, 每日都會花幾小時巡街.  我地真係唔可以有咩行差踏錯.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-4 23:37 發表
今晚比之前重凍 , 手襪, 頸巾, 風樓連帽, 長褲, 一停落離非常凍,

臭河到球場人少只有幾位師兄跑, 跑完差唔多8點好凍不停留即走.
我返到家已經接近九點, 凍到要即刻搵野食, 跟著上床訓覺. 今日無老板在, 應可5點半走, 早D去球場跑.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-5 11:22 發表

我而家喺街真喺見到唔少吹水友架,上次又見到一個(黑炆炆'權'骨突突),重同佢同一架電梯," />" />我偷聽到佢同個女伴講"阿媽買咗面包比佢做早餐" ,唉... 不過比你上次咁擺我上網,而家巡視可 ...
妳住第10座?  嘿嘿起妳底啦.    放心啦, 吹水會友好少來這裡, 相信無咩人見過妳張艷照

升級   76.8%

該用戶從未簽到

今日暖番好多. 今晚跑相信唔錯.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-5 15:23 發表

點解你估我住10座?wrong wrong wrong" />" />

喂!講清楚D喎...咩艷照呀...華師兄話喺"女中豪傑"呀" />" />hjghk
妳唔知呢家D新聞報導咩, 逄女性照片必加個豔宇, 唔係邊有賣點喎~~   我估10座, 因為妳形容果位師兄是住10座. 除非你講果位唔係我識果位, 或者妳果日路過咁蹺同LIFT.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-5 15:26 發表
JLeung 師兄,
我覺得吹水會fb冇乜好睇,會長靜喺成日玩'開心水族管'...'撲克'等等,都喺你寫Blog寫得好.
果個水族館有咩好玩?   吹水BLOG唔係成日都吹水架, 亦有感性一面, 下星期妳就會知.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2011-1-5 17:09 發表

我從來都冇玩FB裏面D game,所以我都唔知有乜好玩.
我喜歡睇你寫Blog 多D,寫得流暢,用詞又好,又親切.
上次同會長傾第一句,我已經覺得唔多妥,佢打第一句說話,我就問佢"點解咁多錯字既?平時寫Blog寫得好好架",不過 ...
呢個係會長特色. 佢有時錯得好可愛, 我都唔忍心同佢改.