香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stanley_see
打印 上一主題 下一主題

天水圍新手報到

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-20 16:52 發表
我都唔好妳好多, 腰痛影響膝痛, 前晚只能跑6K, 昨晚想跑又耍整屋企野, 結果無跑. 今晚老婆都話要我整屋企野, 相信即使跑都會好夜, 聽晚都係約了寬頻整屋企野. 今個星期只跑了6K. 破曬記錄. 渣馬係定死得. (眼見其他 ...

你哋跑開有個底,唔會差得去邊,而且距離渣馬重有三星期,師兄,你一定掂....不過跑得6K又真喺少咗D,反而華師兄就幾博命

升級   18.8%

該用戶從未簽到

jleung師兄,
我記得你之前話過一對跑鞋只可以走700K,當我一星期跑45K,咁對鞋咪只可以捱四個月?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-21 09:37 發表
華哥今次會好過我. 我有預感.

手掌喺肉...手背又喺肉,都喺知買邊個好 論身形你勝,論勤力華師兄勝,但若論到時狀態...一定喺你勝啦,你有阿嫂同你一起跑,情緒都高漲D啦

師兄,你咁講得,我諗華師兄跟咗你哋跑之後,真喺進步咗好多喎!唔知他日我跟你哋跑,會唔會有咁好效果呢

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-21 09:36 發表
我講700K咩? 無咁少呀? 一對鞋當跑上了1000K後, 避震會減低了, 鞋底磨蝕亦影響鞋質素, 但只跑球場, 鞋耐用性會長一點. 我自己有四對鞋輪流著, 兩對比賽, 兩對練習. 咁樣鞋壽命會長一些. 真係蝕底既退役鞋我會平時去 ...

以前諗...跑步呢樣運動真喺便宜,唔洗買任何道具,唉...而家先知道鞋都要買幾對

升級   18.8%

該用戶從未簽到

jleung師兄,
我留意咗好多次,我發覺我好多時都要跑到50分鐘以後先開始上力,我唔明點解,你有冇咁既情況,或聽過有人都喺咁呢?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-21 14:05 發表
但你一次買幾對便可以著好耐.  我大人在跑完11月TIGER後,  連續買了4對鞋. 1對FEATHER, 一對TATHER, 一對AERO, 一對MANA. 連埋之前個3對, 總共有7對跑鞋. 勁過我.

喺咩牌子呀?(見識少...別見怪)
屋企咪要好大個鞋櫃囉.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-21 14:01 發表
我直情係咁啦, 估計同肌肉熱身後有關.

繼今早跑完11.3K後,時間雖然比琴日好少少,但都喺不理想,但啱啱下午再跑4.5K左右,竟然狀態大勇喎!輕鬆跑24分幾,跑完後大腿鬆晒!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-21 14:06 發表
我禽日上完深圳開會又有飯局, 其實都跑唔到太多希望今晚跑番多啲.

師姐, 跑步總比其他運動相對便宜(埸地或球拍等等),

上力問題每個人初段起步我相信都有這樣情況, 最大問題跑得多適應能力強上力時間越 ...

華師兄,真喺來頭不少啊!走遍中港,人面廣

我諗你講得啱,真喺要跑多D可以快D上力!

華師兄,你有冇好似jleung師兄咁買咁多對鞋呀?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-21 14:08 發表
  其實我好想妳早D跟操, 我覺得妳底子唔錯, 有鬥心, 正好做女子隊接班人.  我大人硬係欠一些. 可能佢係果種鍾意跑但唔鍾意比賽既人.

一於跑完渣馬後,不過二月尾我都要比賽,咁如無意外三月開始跟你哋操啦!
做接班人...好呀...好有前途啊!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

元朗有舖(羅百時壁球塲附近)全美記有八折.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

jleung師兄& 華師兄,
剛看完blog,昨天的長課很辛苦嗎?但你們的渣馬一定成功!
只怕我將來跟不上啊!
今早很攰,只跑了二十分鐘便不跑,唉!真唔明白點解狀態時時都喺唔OK!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-24 16:44 發表
昨日長課第一次能夠完成30k上, 下午回家拉肋按摩差不多兩小時, 今日肌肉只有些少攰, 感覺體力方面好咗, 希望未來兩星期再儲多啲里數.

原來華師兄第一次跑30K以上?似乎狀態越來越好喎  
咁你上年渣馬跑到幾多K時上車架 ?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-24 18:23 發表

上年自己嘜都唔識膽粗粗走去跑操練又唔夠, 出長青隧道天橋落鈄貸柜碼頭前卑人趕上車.

今年跟明哥及其他師兄姐操練比較投入(但都係遲咗), 體能應該比舊年好好多.

我都唔知跑渣馬既起點同終點喺邊   

你體能直頭好咗好多啦,如果成功減磅既話,WOW...吹水會又多一個瀟洒哥lu     

升級   18.8%

該用戶從未簽到

而家屋企有太多糖果零食,忍唔到口
師兄們唔好學我喺咁食呀
明早去運動塲跑,希望狀態會好番D

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-25 09:24 發表
a tipical chinese woman that you're.   I don't buy sweet on Lunar New Year for a long time.    I loved chocolate, I ate one bar / packet everyday.  I lose this habit when I started jogging two years  ...

師兄做乜變鬼佬,我D英文好屎架!日日都食朱古力?不過有做運動冇所謂啦!

今早跑運動場比昨天好D,但都不太好,斷斷續續跑.比你睇吓:
01 0239   02 0229   休   03 0226   04 0226   05 0229   休   06 0225
07 0225   08 0224   休   09 0218   10 0226   11 0221   12 0217

13 0218   14 0216   15 0216   16 0211   17 0213   18 0218
19 0213   20 0212   21 0212   22 0210   23 0207   24 0207   25 0203

今日傍晚有時間再去龍園跑,要跑得快D!

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-25 21:35 發表
明天再給妳comment.

剛剛傍晚難得有位家長陪我跑了六圏,算喺唔錯既熱身,之後就試吓D力有冇到,吖...又唔錯喎:
01&02 0842
03 0419
04 0359
05 0402
06 0402
07 0207
08 0156
09 0155
10 0155
11 0157

其實可以再跑,但我懶,比借口自己"今日夠啦"

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2011-1-26 09:26 發表
  從你上,下午兩次數據, 師姐下午跑似乎精神少少. 但亦可能跟上午跑了有關. 妳也是屬於要一大輪熱身才上力的那種跑手, 建議妳起跑前先跑兩K熱身, 跟著才拉筋(10分鐘左右)那麼你餘下的練習會得心應手得多. (妳上午的頭 ...

師兄真犀利,成個教練咁,慢慢分析 Thanks
今早跑街同平時調轉,頭頭OK,但到55分鐘開始就好攰.
黎緊既日子我要努力D啦,距離2月尾既比賽只有一個月,又怕過新年會被撓亂咗D時間.我希望到時可以跑到滿意既成績.

升級   18.8%

該用戶從未簽到

jleung師兄,
點解臨近渣馬,反而越跑越少呢?30K>22>17K,會唔會越少K數越跑得快架?17K既路線我跟唔跟到呀?

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2011-1-26 13:56 發表

師姐, 其實咩路綫幾多k都無問題, 因為路綫長短可按自己決定, 自己應付唔到去程走短些, 按自己里數跑無論快與慢都係一樣孤身走我路.

好瀟洒啊!

... 但我唔想  

升級   18.8%

該用戶從未簽到

我諗兩位師兄呢輪都好忙!