香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 快活人
打印 上一主題 下一主題

TKO備戰2011渣打全馬之長課操練19/2 星期六加炭日(史sir將繼續分享心得)及渣馬齊齊GO

升級   0%

該用戶從未簽到

無WOR ~~~我地好早出發加上 又有微雨,所以好好跑 .
你幾點 開跑 ??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-7 17:16 發表
你地好,我係新人來的。
我唔係好清楚你地跑20k條路,想問下:
"工業村盡頭折返>左轉入康城路迥旋處折返 "
1.工業村係咪指電視城同堆田區之間的最入處?
2.康城路迥旋處係邊?我係google map搵黎搵去都見唔到有迥 ...

你好AR ~~琴日逆走有幸見你同 昌哥火併 ... 勁
1.正是 ,
2. 個MAP 出左係 帖子190 ( HARRY 個POST 到) .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 駛乜理 於 2010-11-7 18:46 發表
唔該有無Ching/C姐幫我計下,由淘大花園 > 樂華邨 > 順利邨運動場 > 清水灣天橋 > 壁屋 >
落斜右往清水灣直到將軍澳迴旋處 > 往下經將軍澳醫院 > 將軍澳運動場, 再在外運動場跑了2個大圈.
請問大約有幾 ...

SAM 兄 ~我己安基苑為start 去到運動場約12.3k + 1.9kx2 = 16.1k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-7 20:33 發表

快活人,多謝你既解答,我睇左個地圖了,現在清楚好多。
我曾經試過跑入電視城盡頭…真係好臭…跑過一次後我以後都唔敢再跑入去(嗰日係星期日,我估垃圾車都唔算多了)。

星期六你見到我?我印象中跑 ...

CHING~~你見到的應是2男1女跑更wor...你5好嚇我特然有位ching變左女性wor
星期六跑入去到係7點令比較早, 沿途入去都不是好多車 ,而垃圾車都只係見到一架 .加上有雨. 當日無咩嗅味..
我估8點後車會比較多d  ......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-7 23:26 發表
早年首都入伙,我八掛入去康城行下,嗰次都係臭得好厲害!!

我早幾年跑入去, 有一次係日出康城位置己聞到好似屍臭味

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-8 17:12 發表

兩女一男,係我無記錯錯啦 Yeah~~
男同女都好大「差別」,我應該唔會睇錯呱 XD

我被你同 昌哥d 氣勢吸引住 , 所以無為意咩人陪我跑更.我仲己為當時只得Harry 同 Chirs tim .   

升級   0%

該用戶從未簽到

日期:     13 / 11 / 2010 ( 六 )
集合時間:7:00am (7:15am準時起跑, 逾時不候)
集合地點: TKO運動場副場                 

路線 :  TKO運動場 >工業村盡頭折返 > 寶邑路 > 澳景> 油塘>澳景>彩明 >寶琳北路>寶順路 >常寧遊樂場> TKO運動場

路程:23.6k

預計完成時間:2小時 30分
難度(5*為最高):***(沿途有40% 上斜,60%平路)

主菜 => 加碳特訓: 地點會因應出席特訓人數及最後集合地點而作出更改

1. 活

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2010-11-10 12:33 發表
會跑到油塘幾入呀?

入墳場口

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-11-10 14:24 發表
活活...... 今個sunday有脾菜, 食唔落你果廿幾K啊∼ " />" />

一係又好似舊年咁, 星期六操完28K, 第二日入天水圍食下風

舊年好彩執個PW 49'50", 差D穿50, 好險....... 今年咁鬼懶, 穿硬60

係wor~~你5提我都5記得tim ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2010-11-13 09:27 發表
比大隊放甩 ,已走 shortcut 返到屋企,特此通知。

明明亞昌say 你有上 澳景架. 點會走失

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2010-11-15 10:12 發表
補完水跑到澳景底都望唔到你地尾燈,已經冇乜動力去追。
跟住突然間醒起中x銀行開人民幣户口有$50超市禮劵送,總算有o的 motivation
加速返屋企沖涼換衫再去銀行。

今次深深體會到"不設殿後"對於我 ...

但好似50元超市禮券吸引d wor . 5關慢5慢腳事

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2010-11-15 13:15 發表
E家先上黎,琴日我都PB咗十幾秒,同一個比賽就PB咗兩分幾鐘,跑到史史吓,成個人散晒。
琴日開完會食咗個下午茶,只係食咗三份一就食唔落,後來仲嘔到七彩TIM,都唔知攪乜,好在返到 ...

弓喜 CATCAT ~~ PB , 琴日都好多CHING/CTSE PB ... 個個都好勁 AR

升級   0%

該用戶從未簽到

因要十卜TKO 毅行隊, 今星期操練將暫停一次 . 如有CHING 想約跑, 小人可以代為出POST .

升級   0%

該用戶從未簽到

日期:     27 / 11 / 2010 ( 六 )
集合時間:7:00:00am (7:15am準時起跑, 逾時不候)

路線 :  TKO運動場 >寶邑路 > 澳景>藍田 >寶達>順利村 >清水彎道>壁屋>科大迴旋處>清水彎道>影業路>寶林>彩明>寶邑路 > TKO運動場大圈 x 1

路程:27k

預計完成時間:3小時
難度(5*為最高):***(沿途有60% 上斜,40%平路)

主菜 => 加碳特訓: 地點會因應出席特訓人數及最後集合地點而作出更改

*** 注意:  1. 參加者須細閱 page 1 post #1 詳情, 並參考 post #2 資料
                  2. 此項約跑只適合跑半馬或以上經驗的跑友;
                  3. 長課操練, 不設短途組別及殿後, 參加者如需要中途退出或未能跟上大隊, 請自行安排回程及小心個人安全;
                  4. 為顧及參加者有較穩定的進度, 請特別留意 post#2 記錄, 確定自己能配合大隊的跑速, 重覆 "
沿途不設殿後".
溫馨提示:
~ 由於長課練習, 請預留時間作足夠的熱身, 並準時出發;
~ 安全最一, 沿途請跑行人路, 避免跑出行車路及單車徑;
~ 中途未必有補水地點, 請自行安排帶備適量食水與否;
~ 天氣轉涼, 留意跑前跑後的身體保溫;
~ 可帶備八達通或少量交通費, 以備不時之需;

1. 活

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-23 23:11 發表
見你地練習每個星期3k3k咁架上去…真係唔敢挑戰,都係返去半馬組算XD

都5係3K3K 上 GE . 跑2,3 WEEK 會回一回 跑番21,22K .先再加上去
到時回氣跑你JOIN 下我地AR

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-11-24 07:33 發表

我要過兩日先confirm, 因為病左一星期, 感冒未清,
聽晚又要OT到三更半夜, 星期六未必應付到哩條路線.......

我宜家咁既進度....... 出年過西隧都有難度

JC ~~TAKE CARE
當日都5會太快 .因為對腳仔5係好聽話 .
最多到時5得就係澳頭村short cut 返去 lor  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-11-24 14:44 發表
活活 ~~ 想問順利村 >清水彎道>壁屋> 係唔係那魔鬼大斜坡?

我聽晚約跑荃灣西 20k, 星期六27k有難度...." />" />" />" />h

依條線5係太斜,跑完上壁屋後就落大斜. 5知係未你所指的魔鬼大斜波wor

升級   0%

該用戶從未簽到

日期:     4 / 12 / 2010 ( 六 )
集合時間:
7:00
:00am (7:15am準時起跑, 逾時不候)

路線 :  TKO運動場 >寶邑路 > 維景彎畔盡頭>健明 >彩明>寶林北路 >醫院後山(影業路)>銀線彎>坑口>日出康城>  電視城盡頭捷返 > 日出康城 >TKO運動場大圈 x1

路程:25k

預計完成時間:2:40小時
難度(5*為最高):**(沿途有15% 上斜,85%平路)

*** 注意:  1. 參加者須細閱 page 1 post #1 詳情, 並參考 post #2 資料
                  2. 此項約跑只適合跑半馬或以上經驗的跑友;
                  3. 長課操練, 不設短途組別及殿後, 參加者如需要中途退出或未能跟上大隊, 請自行安排回程及小心個人安全;
                  4. 為顧及參加者有較穩定的進度, 請特別留意 post#2 記錄, 確定自己能配合大隊的跑速, 重覆 "沿途不設殿後".
溫馨提示:
~ 由於長課練習, 請預留時間作足夠的熱身, 並準時出發;
~ 安全最一, 沿途請跑行人路, 避免跑出行車路及單車徑;
~ 中途未必有補水地點, 請自行安排帶備適量食水與否;
~ 天氣轉涼, 留意跑前跑後的身體保溫;
~ 可帶備八達通或少量交通費, 以備不時之需;
~水站 : 寶翠公園 / TKO 運動場   ( 最好自備足夠量水)

1. 活

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2010-11-30 22:25 發表
活活, 1203唔係星期六, 星期六係1204

THANKS 你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-11-30 22:27 發表

60%上斜都係3星? 這係每20%加一粒星, 100%上斜就5星? 係香港都好難搵到100%上27km斜既路了

60% 上斜都要睇下幾斜架 . 好似入工業村果D都係斜路,但斜道不大. 當然斜道標準因人而言