香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.1.9 美津濃香港半馬拉松錦標賽2011 (名額已滿)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

$50 優先報名費/留位費+講座   

升級   0%

擦汗

升級   0%

擦汗

原帖由 司機 於 2010-11-18 08:35 發表

DL張表見唔到=="
    唔該曬~

上網仲未開始

我見到報名表.
    我都係郵寄, 唔識上網攪.
    已經填好   

好似冇叫俾回郵信封 (?!)
    HKAAA 好似唔駛......

http://www.hkaaa.com/hkaaa/event/event/Year2011/Mizuno2011/Mizuno2011_Enrolment.htm

報名方法
    Entry Procedure
    • 請遞交
      Please send
        • 已填妥之報名表
          Completed Entry Form
        • 報名費及晶片按金(信用卡/ 支票抬頭 "香港業餘田徑總會有限公司")
          Entry fee and Chip deposit (Credit Card/ Crossed Cheque to "Hong Kong Amateur Athletic Association Ltd."
        • 寄回 香港銅鑼灣掃桿埔大球場徑 1 號奧運大樓 2015 室 香港業餘田徑總會, 美津濃半馬拉松負責人收
          (Post to: Mizuno HK Half Marathon Coordinator, Rm 2015, Olympic House, 1 Stadium Path, So Kon Po, Causeway Bay, Hong Kong.)

升級   0%

擦汗

原帖由 michaelkclaw 於 2010-11-18 15:12 發表
    ***多謝各位跑手支持!由於美津濃香港半馬拉松錦標賽2011報名反應熱烈,網上名額已滿。至於,郵寄及親身報名,現尚餘少量名額仍然接受報名,名額有限,額滿即止。***

真係好快Full呀, " />" /> 好在報左!!" />" />hjfg ...

咁快手呀 ??   
    本來諗住今晚先列印郵寄.
    好彩我已經寄咗信, 應該聽日收到.
    不過, 都唔知得唔得 ?   
    佢預幾多人郵寄報架 ?!   
    啲人真係親自去報咁神心 ?   

升級   0%

擦汗

原帖由 火柴 於 2010-11-19 14:10 發表
    2010/11/19  由於反應非常踴躍,美津濃香港半馬拉松2011之全部名額已滿,多謝支持!   

有冇其他師兄師姐係寄信... 我擒日好早寄, 唔知得唔得呢 ?
    希望早啲知道得唔得, (睇支票過數), 等我可以報第個賽.   

升級   0%

擦汗

我也是第一天寄信, 早兩日看戶口, 也是未詔數.
    有其他師兄戶口過數了嗎 ??  

升級   0%

擦汗

原帖由 丁蟹 於 2010-11-27 21:03 發表
    田總己經將所有資料寄番俾小弟( 連報名滿額通知書 ) , 希望上面幾位師兄收唔到呢封信 , 即代表你被抽中了!

丁蟹兄,

咁田總都算有交帶.   
    可以揀定另一場賽事囉.       (我都係第一日寄架 !)

升級   0%

擦汗

原帖由 丁蟹 於 2010-11-27 21:03 發表
    田總己經將所有資料寄番俾小弟( 連報名滿額通知書 ) , 希望上面幾位師兄收唔到呢封信 , 即代表你被抽中了!

我都係第一日寄信, (係11月18日當日朝早寄)
    見戶口未過數, 都打定輸數.

今晚返[娘家]食飯, 見到有封信......   
    一睇, 好彩原來係另一賽事通知書, 唔係拒絕信......   
    雖然支票戶口仲未過數, 但係都可能仲有機會 ?!   

升級   0%

擦汗

原帖由 LMF 於 2010-12-21 14:53 發表
    支票已過數,攝門la報名成功  

Yoo... hey man !   

LMF ching, 我張 bank cheque 都過咗數 !   

第一朝郵寄成功 !   

(I'm LMF fans.)   

升級   0%

擦汗

原帖由 chisuet 於 2010-12-22 18:12 發表
    第一次有個靚number (3303)
    到時見!

我係 3454.
    (唔係 5354, 唔好記錯.)   

到時見.
    終於真係報到, 到時可以攞埋 [東涌跑] 嘅通知書嘞 ! 謝謝 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 joew 於 2010-12-30 15:01 發表
    齋老味 Ching, 這比賽比較多上落鈄(60%+), PB不容易, 最好留力尾程跑水壩時衝時間, 希望你成功PB.

睇返清楚個路線圖......

唔知哩段上斜, 同11月7日 [綠色半馬] 邊個難啲呢 ?

再睇清楚啲, 落咗水壩位, 去到 D 點,
    哩個位, 應該比起平時跑 [大尾篤 10km] 上去嘅位再高啲,   
    所以都唔可以諗住話, 落到水壩, 淨返 7.5km 就輕鬆......   

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

擦汗

星期日啱啱係[最暖]嗰日, 氣溫14-17度. 濕度55-75%.
    應該都唔錯.   

七 天 天 氣 預 報
    http://www.weather.gov.hk/wxinfo/currwx/fndc.htm

登錄/註冊後可看大圖

一 股 冬 季 季 候 風 的 補 充 將 於 晚 間 抵 達 華 南 沿 岸 地 區 , 並 在 未 來 兩 三 天 為 該 區 帶 來 寒 冷 的 天 氣 。

圖表簡介
    日期6/1
    (星期四)
    7/1
    (星期五)
    8/1
    (星期六)
    9/1
    (星期日)
    10/1
    (星期一)
    11/1
    (星期二)
    12/1
    (星期三)
    天氣

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
    寒 冷 。 大 致 多 雲 。 初 時 有 幾 陣 微 雨 。 早 上 寒 冷 。 部 分 時 間 有 陽 光 , 天 氣 乾 燥 。 早 上 寒 冷 。 部 分 時 間 有 陽 光 。 短 暫 時 間 有 陽 光 。 大 致 多 雲 。 寒 冷 。 多 雲 。 稍 後 有 幾 陣 雨 。 寒 冷 。 多 雲 。 初 時 有 幾 陣 雨 。
    北 風 5 級 , 離 岸 6 級東 北 風 4 至 5 級東 至 東 北 風 4 級北 至 東 北 風 4 至 5 級東 北 風 4 至 5 級東 北 風 4 級 , 漸 轉 北 風 5 級東 北 風 4 級
    溫度(oC)1215111612171417131612151114
    相對濕度(%)60 至 8050 至 7060 至 8055 至 7560 至 7560 至 8560 至 85

升級   0%

擦汗

原帖由 baki 於 2011-1-6 20:07 發表
    6:00左右要去到尖沙咀乘大會車,現在煩緊這麼早(不想乘taxi)怎由大角咀到尖沙咀呢?

我早幾日, 睇返張表格, 係6:15am.
    我住東涌.   
    試過兩次, 搭尾班 N 車出到去, 好似都要 6:15-6:20am.
    唔通今次仲要搭早多一班車...... ?!   

升級   0%

擦汗

原帖由 奧澤涼子 於 2011-1-8 00:09 發表
    八掛問o下, 星期日賽事o既號碼布同晶片係寄去選手屋企, 定係當日先派??

我係第一次參賽.
    有信寄嚟, 鼓勵大家早啲去大球場隔離攞,
    但係當日都有得派......

升級   0%

擦汗

原帖由 tommyleung 於 2011-1-8 15:58 發表
    原來又有分金銀銅章, 不過看來我都沒有機會

哦... 原來哩個就係傳說中嘅 Mizuno 金銀銅獎.

唯有嘆句, 草蜢嘅歌: 怎麼天生不是女人 ~   

升級   0%

擦汗

原帖由 LL3578 於 2011-1-8 23:50 發表

得得地兄:你唔好咁自責
    拎獎只係其次,最緊要係盡情享受比賽既過程
    我今年係長跑界既目標好簡單,想有更多新既嘗試
    我上年拎獎拎到手軟la~~~
    唔知我今年會點
    我今年第一場賽事就唔係個人賽黎,而係隊際賽 黎

哈哈... 講吓笑啫.
    假以時日, 或者都可以攞個銅嘅 ?!   

我覺得, 最緊要發揮得好,
    希望聽日唔會有前冇後...... 要留返啲力, 落到水壩等影靚相.   

隊際... 我都想...
    10km 賽我已經好努力架嘞.
    不過, 唔會太大壓力俾任何一個人嘅,
    如果冇獎, 第時又玩過囉... 最緊要長跑長有, 一年唔得, 跑多十年廿年......   

Thank you LL3578 ching !   

升級   0%

擦汗

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 12:26 發表
    一路上到終點都係任人魚肉。
    time : 1:56 慢PB 8 分鐘

哩個就係我沙田半馬嘅慘況.
    雖然嗰次係 PB 咗, 但係內心好唔自在.

原帖由 blurmax 於 2011-1-9 13:15 發表
    I still found there was not much difficulties in completing this race.
    Pure Joey Ching, I already told U to keep up with my pace in the final 2 K gar lah^.^

Wah... NOT much difficulties !!!   
    Dont tease me la...
    I cannot make a 1:30 for HM.
    Anyway, thanks for your kindly encouragement.
    I could chase back a little time in the last 3km.   

原帖由 chisuet 於 2011-1-9 13:55 發表
    這是我第1個半馬, 原本目標是2:10-2:20左右.
    但結果是sub-2, 1:56:30.
    見到得得地係後面過左我, 就知自己係前面拉得太快.

Good run !
    Sub-2 for 1st HM !   

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 13:24 發表
    水壩前的落斜我跑內彎起碼界左幾十人,爽死  
    原帖由 blurmax 於 2011-1-9 13:42 發表
    The price of 爽死 was almost cramping in the last 2 K^.^

我臨尾最後直路先放疆繩, 都 [快放] 咗有 2km.   

升級   0%

擦汗

今日四點前起身, 去到見到 chisuet ching,
    去厠所塞人, 冇乜時間熱身,
    起跑點企得好後, 但係反而見到 alfred ching / 山貓 師兄,
    一齊上.   (差唔多分半鐘先過地毯.)

起跑慢慢哋, 又塞人, 當熱身,
    都差唔多 < 6min/km.
    去到一半上到頂之後, 就忘記咗沙田半馬慘痛教訓, 開始想衝.   

7km 大約 41min.

中間有時都想就住就住慢啲,
    但係主要落山位, 唯有繼續去,
    衝落山後, 14km 大約 77min.

最後去到水壩, 先見到 blurmax ching / chisuet ching.
    心諗都好難追到乜嘢成績, 計嚟計去都好似唔夠咁,
    盡跑落到底返轉頭, 18km 位約 1:38.

上到最後直路就死衝, 今次有氣有力, 1:52+ 完成.   

上次沙田半馬跑得唔好, 1:51+ 完成.
    今次 1:52+ 如果減返起跑時間, 晶片時間應該係 < 1:51.

理論上, 今次又 PB.   

升級   0%

擦汗

原帖由 blurmax 於 2011-1-9 14:33 發表
    Tak Tak Tei Ching,
    According to ur 10K PB, U should have completed the HM in 1:45 (at least claiming a bronze jersey)
    原帖由 purejoey 於 2011-1-9 14:46 發表
    我諗你重大把係手。

我都唔知道呀... HM 掌握唔到.
    Thank you !   

chisuet ching, 我已經去攞咗 Tung Chung 10km runner pack.
    攪攪吓, 五點前出門口, 兩點先返到屋企.   

Congratulations to iceberg99 ching !
    Very good run !

升級   0%

擦汗

原帖由 tommyleung 於 2011-1-9 16:58 發表
    跑完, 我突然諗, 黎緊會第一次跑渣打半馬, 咁美津濃半馬同渣打半馬比, 邊個會辛苦的呢?

恭喜 tommy ching !

今日先知原來起跑同條路, 同 11月7日 綠色半馬差唔多,
    只不過去到山頂後, 冇落得咁底.   

我都有同另外朋友諗起哩個問題.
    我覺得都係渣半馬辛苦啲.   

雖然起先冇咁大斜, 但係哩個大斜都可以叫做幫手少少熱身同散開人群.
    渣半馬有好多暗斜上係好長吓......

過咗西隧, 以為捱過咗, 但係就不斷仲有上落,
    臨尾冇 2km 直路去最後用盡力追時間, 所以我覺得渣半馬難啲.

(仲有天氣溫度濕度問題)