香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.3.27 Hysan Healthy Run

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

睇落都有啲興趣, 想試吓啲新嘢 !   

大家有冇玩過佢哋 Bonaque Action Sprint 其他賽...... (已經有得報名)
    嗰啲賽要帶頭盔, 好似有啲要爬石落水...... 唔知點玩法呢 ??   

升級   0%

擦汗

原帖由 RowerBee 於 2011-1-27 18:07 發表
    3.27我上年有玩, 個景(21KM)好靚, 條路跑得好舒服!!

而AA五場Adventure, 我有FD玩左兩年~~~
    我就諗住今年會報3場, 因為有2場撞左鐵人賽^^

多謝 Bee 師姐.

我擒晚上網睇咗啲片段, 都知少少嘞 !
    裝備方面可能到時都要諗諗......

我就考慮報 Tung Chung & Discovery Bay.

3月13日 / 5月8日撞鐵人賽.
    想問5月8日係咪正式三項玩晒 ?
    如果係, 可能淨係報到東涌一場, 留返試玩三項囉.   謝謝 !   

May
    Festival of Sport - Age Group Triathlon #

升級   0%

擦汗

原帖由 RowerBee 於 2011-1-27 18:07 發表
    Apr 3 - Tung Chung, Lantau, HK - 12km - 8am registration 9am start
    Trail, Rock Srambling, River Rock Srambling

網上報咗名, 玩Hysan Healthy Run & Hike ~ 21km.
    另外, 報咗東涌 Action Sprint.   

上次網上俾錢, 後來先知用卡要俾 3%手續費.
    今次網上報咗名, 先寄支票, 唔知係咪咁呢 ?   

Action Sprint Early Bird ~ 11th FEB
    唔知郵寄算唔算數......   

升級   0%

擦汗

原帖由 RowerBee 於 2011-2-11 01:07 發表
    你今日寄就應該冇問題,
    否則我建議師兄過數啦, SCAN/ 用相機影左之後用E-MAIL SEND比AA, 咁就唔會驚過左Early Bird

係喎 ! 其實都可以銀行過數先...
    不過, 我今朝寄咗信嘞... 唔得咪再補返錢囉.

有得玩 !   

升級   0%

擦汗

Hysan 我報咗 20km !   
    其他人多數報 13km ?!   

我睇咗擒日 Repulse Bay 嘅相片同短片, 好次都幾激 !   
    我淨係報咗下面其中一個 ~ Tung Chung (3rd APR)   
    仲有冇其他人會玩呀 ?!?!   

Feb 27 - Repulse Bay, HK - 12km - 8am registration 9am start
    Trail, BigHill, Small Gorge, Catchwater

Mar 13 - Mui Wo, Lantau, HK - 12km - 8:30am registration 9:30am start
    Trail, Coasteering, River Rock Srambling

Apr 3 - Tung Chung, Lantau, HK - 12km - 8am registration 9am start
    Trail, Rock Srambling, River Rock Srambling

Apr 17 - Sai Kung, NT, HK - 13km - 8am registration 9am start
    Big Hill, Big Gorge

May 8 - Discovery Bay, Lantau, HK - 12km - 8am registration 9am start
    Min Stairs, River and Big Min Trail, Coasteering

升級   0%

擦汗

原帖由 AlexCat 於 2011-3-9 17:25 發表
    3月22日又要見化療醫生,可能要再做化療,唔知有無機會同你跑這場!

AlexCat ching,

知道你有堅持, 盡力去做.
    休養好身體, 我們會等你 !
    祝願有好消息好身體 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 AlexCat 於 2011-3-22 16:51 發表
    !今早見完化療醫生,指現時情況穩定,不需要做化療,星期日可以跑啦!

Good !

See you this SUN !!!

係咪好似係當日先 check 名, 攞號碼布 ??   

升級   0%

擦汗

21km, 估唔到咁 [金] !   
    我仲以為自己玩緊 action sprint 要帶頭盔嗰啲......   

賽前睇, 去到最高點大約係 10km,
    點知就係行行吓, 迷路.   
    賽前聽唔到, 原來 [danger] [危險] 嗰啲膠帶就係記號,
    喺一個位, 冇留意就行錯咗......

前面都有一個行錯咗, 俾我追上,
    後面有兩個跟住我一齊行錯.   

最後都唔駛第尾, 可能係尾三四返到, 用咗啱啱好四個半鐘.   (仲耐過跑全馬少少......) 攰 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 丁蟹 於 2011-3-27 17:51 發表
    我同得得地一樣命運 , 我跟住一個外國人行錯路 , 後面幾位亦跟住我錯埋 , 應該有該批人群中約十個人犯了同一錯誤  ......  

我係喺差不多最高山頭嗰度行錯, 行行吓唔見晒人, 好似都有啲唔妥.
    想再行快啲, 驚後面嘅人見到我會跟住一齊行錯. (哈哈... 咁諗好似係錯.)       (最後都有兩個跟錯我.)
    但係都算錯有錯著, 追到前面自己行錯嘅女仔... 佢好勇咁... 慢慢坐吓坐吓坐落山, 我都跟咗一陣.       好彩, 回頭是岸 !

四個人行錯, 其實有一個係玩 13km 架 !
    後嚟, 原來都有發現另一女仔, 又係玩 13km, 佢哋冇為意個指示跟錯咗......   

Action Asia 啲路, 真係好有挑戰性.
    我下星期仲要玩 Tung Chung Action Sprint (要戴頭盔嗰種).
    我都冇乜特別話要乜時間, 最緊要安全 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 AlexCat 於 2011-3-27 20:25 發表
    唔怪得等左一輪都見唔到你返來。

師兄, 你認得我架咩 ?   

我跑長途斜路, 都會差啲.
    尤其係我好怕死, 所以今次真係包尾咁滯 !   (玩吓啫!)

原帖由 丁蟹 於 2011-3-27 20:27 發表
    得得地兄下場都要小心小心 , ENJOY IT!!
    我之後幾場都無報! 說了要減比賽量 ........... 多D時間留來周日陪家人!

我臨尾都跌咗一次, 扶都扶唔實, 好彩冇損, chok 親吓肩膀, 不過好快冇事囉 !

Thanks !   

Action Asia Event ~ 其實以前我跑過一次 大嶼山.
    其實都係幾好玩幾特別嘅......   

升級   0%

擦汗

原帖由 天鬼 於 2011-3-27 20:55 發表
    原來得得地兄都有玩到呀???點解係起點見唔到你既???
    你有冇見到我呀

有呀... 我見到你同 sue-兄 一齊.
    隱約應該仲有見到大圍師兄 !

我淨係同 saki 版主傾咗幾句......
    我企得好後, 好低調 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 ericlam 於 2011-3-28 10:36 發表
    我也想參加5月的 discovery bay 賽事,看到照片都幾激啊,跟這個hysan 比較,辛苦/危險很多嗎?

還有,鞋(尤其是discovery bay 那類賽事),其實是否要穿跑山鞋的? Solomon, Columbia?

Discovery Bay 嗰個係咁......   http://www.youtube.com/watch?v=YhcNsmgom_M&feature=related
    Tung Chung 唔知係咪要落水先......   

其實擒日有啲大上斜, 行錯路落咗少少大落斜, 我都覺得有少少激.
    不過, 我都想試一次 action sprint 嗰啲.
    我住東涌, 本身又有單車頭盔, 咪試試囉.
    我諗我會著返擒日對鞋, 應該都夠.

我對只係普通 Nike 跑步練習鞋,
    唔係輕, 但係都厚, 唔係好滑, 應該頂得住.
    同埋跑咗畢拿山同大棠, 如果真係要落水, 就當埋洗鞋囉.

我估, 擒日著跑山鞋都應該適合,
    但係玩 action sprint, 如果著 goretex 跑山鞋, 但係要落水嘅話, 就好似...... 唔係咁好 ?!   (唔係好知... 所以我著返嗰對.)

Apr 17 - Sai Kung, NT, HK - 13km - 8am registration 9am start
    Big Hill, Big Gorge

May 8 - Discovery Bay, Lantau, HK - 12km - 8am registration 9am start
    Min Stairs, River and Big Min Trail, Coasteerin

升級   0%

擦汗

原帖由 believew 於 2011-4-8 06:31 發表
    大家好, 我本身跑得好雞, Bonaqua Action Sprint Bottom ten 果D.

不過photo好似只有影5K D 人(綠色數 ...

你好 !
    講開又講... 我都有玩啱啱 東涌 Bonaqua Action Sprint.
    哩次正呀 ! 真係包尾 !       但係三個鐘多啲完成到, 都好開心 !
    (我仲喺落水游 20m 之後, 上水嗰陣界親手指, 已經差唔多好返.)

Action Asia Events 啲相出得好慢.
    唔知再等吓仲有冇 Hysan Healthy Hike & Run 嘅相哩......   

升級   0%

擦汗

原帖由 ericlam 於 2011-4-10 10:57 發表

現在好了吧,我看過 wayne 和其他 ching 說,要帶手套,我都買了一對行山那種手套,
    系啊,d相真的很慢,不過好像有600多張(hysan)那個,不過依然看不到自己

手指好了. 膝(舊患)也沒大問題. 謝謝 !
    我買 Jusco $10 店那些, 因為用完可以不要.   
    沒有報其他幾場, 遲些下年再算了.   

Hysan 行跑得好後, 四個半鐘, 臨尾外藉大會指揮叫我哋影相, 但係仲未有.
    好彩起步大堆頭, 都影到一張清楚有望鏡頭.   

升級   0%

擦汗

原帖由 ericlam 於 2011-4-10 10:57 發表
    系啊,d相真的很慢,不過好像有600多張(hysan)那個,不過依然看不到自己
    原帖由 ericlam 於 2011-4-10 12:12 發表
    再看了半小時,還是看不到自己。唯有得賽後自拍一張記念。。。

師兄, 如果冇睇錯, 好似係出咗另一批相.

A ~ 530
    B ~ 391

但係好似都係咁上下位置, 仲未完.
    我哩啲慢腳包尾, 可能, 要再等多一兩個星期, 先再等到......

升級   0%

擦汗

Kayak 4 km (Tai Tam Bay)
    Run 7 km (Shek O country Park)
    Kayak 2 km (Tai Tam Bay)

$700 兩個一組, 咁多嘢安排都 okay.

哩啲都幾得意, 有機會都想試吓.
    Bonaqua Tung Chung 我係第尾, 問你驚唔驚 ?   

不過, 五月一日, 好似趕咗啲,
    五月八日有三項, 想準備下.   

如果下次近近哋 Discovery Bay (我住東涌),
    到時再睇吓 ??   

Race 2 - Discovery Bay (date tbc June) - with special family event for kids

Race 3 - Sai Kung (date tbc June/July)

升級   0%

擦汗

原帖由 ericlam 於 2011-5-9 11:36 發表

終於跑完了AAE discovery bay 12k 終極濕身跑 ,累死了,但很開心。。。。

在大概一半路程,山頂看 discovery bay 倆邊的風境,真的覺得剛才那麼辛苦攀山澗水是值得啊。。。(不過之後的6公哩都好甘啊)

犀利 !
    Sportsoho 有啲相.
    愉景灣有跑步賽, 其實都幾有興趣玩, 不過, 時間未就到.
    (聽講, 都係外國人玩多......)
    Action Sprint 我諗第時都係好偶然玩吓啦.
    始終怕受傷, 怕受傷屋企人唔俾玩......   

http://www.sportsoho.com/pg/photos/matchalbum/1295442