香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 得得地
打印 上一主題 下一主題

2011 水陸兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 現已接受報名!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

驚full, 所以拿拿臨報左先   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-3-11 13:57 發表

通常要自由式快過蛙都要起碼半年時間
如果好似Frankie同Key兄本身蛙式都已經快過好多好多人, 好少會有心機轉泳式
不過自由式用少d腳力, 始終有多少著數
聽聞東涌公眾泳池就來開, ching到時又多個地方操練

hehe, 應該係: "如果好似Frankie兄本身蛙式都已經快過好多好多人"   

唔知係唔係之前有成兩個月冇練水, 加上淨係跑同單車, 搞到大腿實左之餘, 自由同蛙都嚴重地慢哂(雖然之前都好慢), 唔知各位ching/ctse有冇類似情況???

解決辦法係咪游番多d水?

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2011-3-11 14:56 發表

呢個問題好正常, 我D咁浮的人, 如果連踩幾日單車或跑步, 都係即係覺得對腳好沉, 好唔去水。

解決辦法, 講左等於無講, 真係要平衡D個訓練, 唔好係一段時間裏面只係做陸上野, 或水上野。做得多陸上野, 會沉;  ...

唔掛之得啦, thanks Ginny tse   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2011-4-6 14:20 發表
其實我唔係好明係泳池游完之後點樣上岸轉跑步... 係池邊點樣上水呢..

swtcheng兄, 喺番自己條線上水   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2011-4-6 14:40 發表
[quote]原帖由 key 於 2011-4-6 14:26 發表

登錄/註冊後可看大圖

池邊咁高... 點樣上水呢? thx.

池邊到地, 比較容易上, swtcheng兄咁大隻, 一燦就會上倒, 再唔係嘅, 可以踩住條浮繩, 一樣冇問題   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

我10'50"上水, 但游緊最後1個塘時個池好似已經冇乜人, 我淨係知道我快過同線嗰個鬼佬, 但上水時又唔多聽倒有掌聲, 我仲驚到差d線腳跌倒   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-4-11 17:44 發表

聽講跑步距離唔係幾準 ??

兩個時間, 係咪咁計 ??

游水時間
轉項+跑步時間

我居然跑步時間快過游水 ??   (自己冇帶錶)
嘩哈哈 !   

得得兄, 你跑步時間快過游水時間? 即係 (轉項+跑步時間) < (游水時間) ? 咁你真係跑得好快好快了   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-4-11 21:41 發表

有時真係會錯架, 總時間就一般都無問題, 所以我自己一定會帶表

弓喜Jason兄攞倒第2