香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

要換鞋,徵意見

升級   78.75%

該用戶從未簽到

叮師姐,以我記憶,我覺得你唔適合spacer
因為鞋底保鞋唔算十分好
呢類係做適合track練習同俾身體唔算太重既人士

我估師姐都係慢跑居多,建議你買返d腳跟保護較強既鞋,如美記rider、aero
其實你可以到鞋店直接問個老闆有什麼鞋適合你
一來你自己可以學到野,兩來知道間鞋店係pro既定係錢字當頭

好既鞋店應該可以就你既情況,推介合你既鞋

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-22 10:27 發表
其實rider 的 , 另外選擇 我覺得可試 aero , 保護減左d(相對rider ) , 不過 輕幾多 的 可以試試. 或再進一級的Idaten

rider(310g) > aero(240g) >  idaten (200g)  (以重量計)  主要設計好似都係類似的 ...

我自己著過兩對aero,其實都唔錯
正如b兄所講,佢輕過rider,都係一對唔錯既慢跑鞋

lv兄講既老虎鞋,香港好少同好貴,kayano買成$8xx以上,有d成千
未必適合叮噹姐

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-22 10:54 發表

等小弟返港留意吓先﹗ 只拍老闆話沒有我的尺碼﹗" />

算啦,我建議ken兄最多去到aero
因為某個程度上idatan開始似lightsurd,應該唔係你杯茶啦
但idatan既顏色的確係最多最fancy

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-22 11:16 發表

哇! 搶錢law! 小弟對Kayano 12 (two years old model)都係$75USD減買的.  但跑起黎好似個脚錚裝咗彈弓咁!

最唔開心係賣到咁貴都係「中國」製
就算最新既nimibus10,我係香港見既都係國貨

所以lv兄你地好幸福,鞋款多,質素好,價錢平均比較平

升級   78.75%

該用戶從未簽到

um .... 真係要佢試試先知.   以我覺得 lightscud, spacer, subthree, idaten, aero  保護性相差不太大, 他們的腳'爭'都有一定的厚度的. (當然aero 真係最多). 我都係以保護性來作首要. 健康為首的. 吾會胡亂叫佢買的. 亦吾想叫佢買貴野. 而佢都有能力分的. 你睇平時處理網上d 事就知. 我只想比d 岩佢範圍既鞋試作比賽(可能會盡d , 不過次數不會多)同interval (運動場) 用而已. 長課可用回rider 麻,    亦冇叫佢立即買. 試岩先, 再見平, 先出手. 當然最終決定係佢.

以咬地計 (lightscud > spacer ) > (subthree = idaten 估計) > aero. 不過佢地與 ekiden 差好遠以保護性來計

我只著過 lightscud , spacer , subthree , 不過最愛spacer

b兄所言甚是,我呢d跑步初哥無謂多言

各ching ,睇左咁多頁, 同睇埋網頁(日文唔曉睇喎)
都唔係好明個分別
同點樣先會合適自己喎

wave ekiden : ching 所講就輕身, 避震差只係合適比賽著
rider : 保護性夠
aero : 好似最平均,保護性,咬地震性,輕身都比較平均

因為下個月左右, 我都要買對跑鞋
我成日睇美記個d, 但點分咩打咩 ?唔通下下問sales ?
其實佢對鞋點可以一睇就知 ? 請各位賜教

其實鞋係貼身既野,你睇我地講既野
一個話呢隻鞋好,一個話o個隻鞋好,咁即係隻隻好?
咁當然唔會

其實最好係有個教練跟你
因為佢最知你既身型、你練既野程度,咁樣佢建議你買既鞋就比較中肯一d
但就係因為好多人都無教練

個個買鞋都係問下問下,永遠都係要trial and error
一定係要著過先知
呢個係個人經驗

升級   78.75%

該用戶從未簽到

叮噹、redred姐,其實你地買鞋如果唔放心唔知點,你地不如搵人同你一齊去買啦
兩位屯門人,大把師兄可以幫到你,kenneth兄係屯門買美記仲有人肉七折

諗諗佢

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-22 15:51 發表
多謝clerkb 兄同stanley 兄既意見先
我買鞋都係留意d款式先
當然著落覺得岩先會買

希望叮噹姐可以快d搵到心頭好
下次記得著靚鞋出黎show off, 等我恨下jg" />

e....ken兄擺明係熟客喎(係咪就係m記附近個 ...

好多跑鞋都無咩款可言,有時可以話老套
賴茄、愛迪d款係好,不過垃圾亦多(當然呢兩個牌子有好野)
買跑步鞋最好係功能、保護性行先

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-23 12:54 發表

其實我都吾明 , 點解mizuno 吾可以設計埋d 外形好d 既鞋. 好跑同 好形真係不能共存?

可以既,但要諗下喎
跑鞋技術用左一部份成本
外形搵designer又一部份成本,越靚越貴
到時對鞋仲唔賣成千幾蚊一對,邊個肯買?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-24 11:45 發表

其實我冇著過adidas d 跑鞋. 因為見好似吾岩腳型. 不過只睇對鞋款同估計效能. $6XX  都可同mizuno d $6XX 比. mizuno 果d 都幾'娘' .

我自己都無著過愛迪
一來好似b兄你咁講,唔岩腳型
二來真係好靚既我覺得唔係好多
三來我覺得佢d鞋保護性唔係好好,睇得上眼既鞋底較薄,鞋底厚既,個款又唔得

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-24 13:12 發表
oh, 你講得佢好差哦

其實我一路都唔敢買佢d鞋,因為價錢佢唔係特別平
個價錢同美記差唔多
同有d朋友買過著過,評語唔係好好

我只係知道有一兩個series既愛迪鞋好似唔錯
不過而家好似唔見有