香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Gunners
打印 上一主題 下一主題

2012渣打馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

升級   100%

開心

完全入唔到去.. 頂..

升級   100%

開心

原帖由 newbie 於 3-10-2011 19:02 發表
    可能大家不用報了
    我報名途中, 在信用卡過數認證時, timeout了 (等了近半小時)
    即打去熱線, 終於有人聽
    話佢地個server都down左
    查不到
    要留下hkid, 姓名及電話,
    明天回覆我
    唉!

我現在入左去, 填左VISA, SUBMIT 緊.. .....SHIT...
    我都TIME OUT..

升級   100%

開心

我填VISA 果度只係STEP 2 .. .但佢TIME OUT 左, 仲話我SUBMIT 左.. 叫我唔好再登記.. 咁即係點先...
    第二個STEP 就TIME OUT , 但佢個MESSAGE 就叫人唔好再登記.... 我真係唔知佢點..

升級   100%

開心

死報難報... 係咁REFRESH... 終於俾我完成晒五個STEP 報到全馬啦...
    但想入去查詢報名度, 又係係咁REFRESH 都入唔到去CHECK.....

升級   100%

開心

原帖由 馬交餅 於 4-10-2011 00:18 發表
    我都係彈左"註冊失敗 - 閣下之網上登記正在處理中,並將於十個工作天內完成。請於十個工作天後於渣打拉松網頁透過 “查詢報名狀況” 功能得悉您的報名是否成功,請勿重覆網上登記或郵寄報名。"
    再網上報多次又唔俾, ...

我係第二個STEP 出現左咁既情況好多次... 我心諗.. 無理由啊.. 都未過個PAYMENT SERVER, 點可能當我申請左,
    所以我決定再來多幾次, 結果終於有一次見到佢連去MASTER(我用MASTER 報)個SERVER, 真係送番個RESULT 返來, 有埋CONFIRM PAGE, 我先心息...

之後去CHECK 登記果個, 又係咁話入唔到, 我不停咁REFRESH, 終於入到去一次.. CHECK 到我個RESULT , 個REG NO, 就係我FINAL 果個REG NO.. 即係之前果D , 全部都係流料...

升級   100%

開心

原帖由 newbie 於 4-10-2011 00:32 發表

我竟然能找到自已報名狀況,
    但不知信用卡是否已過數
    要待熱線打回給我
    我的參考 2011100300066xxxM
    我報10k的
    係咪即係當時已有至少六千幾人報左名

我全馬係20111004xxxxx 所以有可能係佢細分左D 組, 你果個可能係10K壯年組個報名人數ONLY, 即係可能總人數已經有幾萬人都唔出奇...

升級   100%

開心

原帖由 slauhk 於 4-10-2011 08:59 發表

唯有等電話回復........

死都唔好等電話覆.. 一係再報, 一係主動打番俾佢地問..
    上年九日都FULL 左, 佢仲叫你等十日.. 除非佢有留到D 位俾D 中途登記唔到既人, 如果唔係, 到時先同你講無, 你真嘈都無用...

升級   100%

開心

原帖由 wyh1011 於 4-10-2011 09:17 發表

而家個電話打都打唔到
    只係留左messge俾佢
    希望佢真係覆
    最怕過幾日佢先話未報到, 到時又full左

我情況大概係咁
    而家查詢報名狀況都係話未得
    再填多次form,就註冊失敗、要等10日.....
    credit card更 ...

我琴日有三兩, 三次都係去到STEP2 --> STEP3 個位出等十日通知, 我真係睬佢都傻.. 因為連PAYMENT SERVER 都未過..CONFIRM PAGE 又未有.. 連入DB CACHE 都唔知有無.. 咁樣等十日, 我自己個人又點都唔信..
    琴晚我一點左右再登記, 終於登記到, 完晒五個STEP, CHECK 登記都CHECK 到最後果個NUM, 我既經驗就係咁, 你自己決定啦...

升級   100%

開心

原帖由 saki 於 4-10-2011 11:58 發表

我不讚成大家因報名程序出了問題而重覆報名

此等行為實屬非常自私, 除大大加重工作人員的工作量外, 更令部份跑友可能因額滿而未能參予賽事

本身個系統問題, 佢連我CONFIRM PAGE 都無出現過,  我連自己咁樣係唔係填左都唔知, 咁我真係等十日先去搵佢? 如果你話叫我去打電話CHECK, 咁現在聽電話D 人唔會忙左?
    現在既本身個糸統自己DESIGN 有問題.. , 如果佢真係跟住我用我個ID/PASSPORT NO 去做KEY, 根本就唔會有重覆報名個問題出現, 好似我個CASE 咁, 我係STEP2 已經出現左SESSION TIMEOUT 個問題(SESSION TIMEOUT 即係去個SERVER 等唔到佢返來, 而令到個SESSION 要斷), 我連佢第三個STEP 檢查及遞交個畫面都未見到, 咁我算係報左名?
    如果佢果下真係已經入左DB , COUNT 左我RECORD, 咁我係第二次埴FORM 果下, 同第三次報到名既時候, 都應該一早俾佢REJCET 左, 因為佢一CHECK 到個SERVER 同個DB 入面有相同ID NO/PASSPORT NO , 一定會REJECT, 佢現在連咁都無做, 連咁基本既野CHECKING 都無...咁點可以令我相信我前, 一,兩次既動作已經等同左報名呢?

上年所有謂重覆報名而多左好多位,  其中一個主要原因係電腦同郵寄都做左, 佢地無CHECK 先會攪成咁..  今年仲要重覆再來一次..

copy from 官網
    "[香港,2010年12月9日] 香港業餘田徑總會宣佈,由於部份渣打馬拉松2011參賽者同時重覆透過網上及郵寄方式登記報名,經大會核算後,現有少量名額,呼籲欲參賽者爭取最後機會,從速進行網上報名。"

或者你覺得我咁做算係自私, 但我覺得, 我只係見到根本連最基本既登記都無出現過, 我完全唔認同咁叫左已經報左名...我亦唔相信連CONFIRM PAGE 都未有, 未按CONFIRM BUTTON, 佢都會咁COUNT 左一個人, 如果真係咁, 佢地真係好大鑊..因為未CONFIRM , 即係無VISA/MASTER 既SUBMIT, 咁一有人玩野, 寫個PROGRAM 去GEN KEY(假ID) LOOP 到第三版就算..咁好快個比賽都會FULL, 大家都唔駛報名..

升級   100%

開心

原帖由 炒炒 於 4-10-2011 14:04 發表
    丫, 剛剛先發現佢今次係白色晶片

蝕左

我都有黃色晶片.. 我原本都想用, 但見到佢寫一次性白色..我即刻DELETE 左個晶片NO, 選左佢..
    重點係有紀念性~~~

升級   100%

開心

原帖由 Rhys 於 6-10-2011 13:35 發表
    渣打馬拉松 報名網「跪低」
    2011年10月06日
    (1人)瀏覽人次:3,933回應:0
    FacebookTwitter轉寄朋友文章回應
    【本報訊】明年 2月舉行的渣打馬拉松,未開跑已「跪低」。報名開始僅三日,大批市民上網報名時被網站 ...

問題係佢指十日個MESSAGE , 熟PROGRAM 既都知, 這句係佢地SESSION TIMEOUT 既DEFAULT MESSAGE,
    有D 人STEP 1 已經出現這個MESSAGE, STEP 1 連名同身份證都未入, 點可能會有客戶既RECORD 呢?
    而且佢地所講
    "他又保證,參賽者曾經於網上登記,且有記錄在案,其名額可獲保留" , 這個記錄在案會係邊個STEP 做呢?
    我自己身為IT 人, 俾我寫一個WEBSITE , 我一定唔會係佢按CONFIRM BUTTON 之前就幫佢寫入DB
    而且如果真係在CONFIRM PAGE 之前已經幫佢COUNT 左人..咁整個比賽名額咪好快FULL ? 只要有人行個WEB LOAD PROGRAM , 佢一定死硬(D FOR WEB PAGE TEST 既WEBLOAD PROGRAM , 網上面真係銀河沙數..),

如果佢係CONFIRM PAGE 之前, 有紀綠(e.g 寫係log 入面), 但唔COUNT 總人數, 仲死..
    因為如果最後成功完成晒五個STEP 報到名既人, 真係用晒網上名額, 咁果D 只係去到第二, 三個STEP 既人點計呢?

講真, 以渣打既比賽人數來計, 我估佢同一時段用網上報名人數, 唔會過一千, 咁既CONCURRENT CONNECTION 都頂唔住既, 有部似樣少少既WEB/APP SERVER , 都唔會咁樣死左係度(如果佢個HTTP CONNECTION SET 得細, 我就無話可說啦..)

總之成件事都真係攪笑到爆...

升級   100%

開心

原帖由 jogging_cat 於 7-10-2011 08:09 發表
    多謝閣下申請渣打馬拉松2012。閣下之網上登記信用咭付款未能成功,我們將於十個工作天內跟據閣下所提供之資料再嘗試進行過數,如再未能成功將會主動聯絡閣下。請於十個工作天後於渣打拉松網頁透過 “查詢報名狀況”  ...

我覺得佢收到你封MAIL, 一打你個ID入SYSTEM , 應該會CHECK 到你既情況, 知你報左名, 唔會DOUBLE 再入....
    如果佢地連ID SEARCH 同CHECK CLIENT STATUS(登記左未) 既FUNCTION 都無既, 咁今次個SERVICES PROVIDERS 真係超級垃圾

升級   100%

開心

原帖由 ad2009 於 7-10-2011 23:33 發表
    我都係咁話, 無電腦及信用咭的人去郵寄實遲過上網報, 咁未無得玩, 仲駛乜整download 報名表

一年已經有師兄證明左, 網上登記同郵寄係兩條隊, 佢有留到一定數量俾郵寄者..
    所以有D 師兄遲寄, 但係網上FULL 左之後先寄到, 都仲有位..

升級   100%

開心

原帖由 bazihk 於 8-10-2011 18:56 發表
    請問全馬挑戰組同一組跑法有無分別?邊組好玩啲?

只係起步時間唔同.. 不過... 一組已經FULL 晒..你要玩, 只係得番挑戰組..