香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

慈雲山新人報到

升級   80%

該用戶從未簽到

我通常係德愛中學隔離果個球場跑//及斧山道運動場......多多指教..

我剛剛開始跑步...2011年4月2日至2011年4月23日...........一共跑左10次.....total:55 公里  通常每次跑30分鐘至45分鐘,,開頭第一次跑頭5分鐘已經唔夠氣..到現在越跑越有......(4月20號..弟9次跑...跑左50分鐘/7.8公里)但問題就此發生:當我跑完果7.8公里後,我左邊膝蓋勁痛.....休息左三日痛楚消失......琴日23號再跑,點知跑倒4.8km左邊膝蓋又再痛!!!!((((其實我都係倒爬過文,膝蓋痛都發生好多新人新上)))))  我剛剛戒左煙,又愛上左跑步......我唔想膝蓋痛令我放棄跑步!!!有冇師兄師姐幫倒我......

我今年31歲  160磅   176cm   <-------(係味太重,對腳成受太大壓力)
1.點樣先係正確跑姿?
2.要做幾耐熱身?點樣做?
3.用膝蓋帶有冇用?(係味兩隻腳都用比較好?)

大家有冇用nike+gps app.......可否加我做好友   nike.com nikename:hungwing
+1 0
上一篇︰【。。阿火。。奮鬥物語。。 】下一篇︰Casio SGW-200-1VDR

升級   80%

該用戶從未簽到

我岩岩先開始跑步.跑得好慢.同我想解決左膝蓋痛問題先 join麻你地一齊

我訓醒個膝蓋又好似唔痛了,都唔知休息多幾日好,定落街跑步好,我驚跑跑下又痛番.......我唔想就住就住跑.......

升級   80%

該用戶從未簽到

我着adidas跑鞋跑,落地我又唔覺好大聲、可能我做唔夠熱身(其實我都唔知要做幾多同點做)想搵人指倒下我

升級   80%

該用戶從未簽到

我最後個兩次都係係7號仔跑、腳痛後味落過學斧山道運動場跑(運動場塊地軟D係味應該岩我多D?)
因爲我驚我only用左邊、隻又腳會痛

星期一要返通消、要星期二先有時間、到時落斧山試下先、多謝師兄提點

升級   80%

該用戶從未簽到

頭先跑左8個圈、跑完左邊(失)蓋都冇乜問題、但返倒工司而嫁有少少痛。。唉!苦腦

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2011-4-27 09:53 發表

跑得快慢唔緊要的, 大家一齊跑開心啲ma, 咁你好番就join我地玩吓啦 !

好呀不過黎緊果個星期一要返中班黎唔倒....下次join 麻你地一齊跑.......前幾日25號我都有黎....重咁岩問路問著你地D隊員//同呀kan....

今日我都有去跑..跑左8公里,有用護膝,希望聽朝訓醒唔痛啦