香港長跑網  - 長跑長友

樓主: denis3885
打印 上一主題 下一主題

跑族半程馬拉松聯賽(第3站)香港站

升級   67%

該用戶從未簽到

我無參加到今次比賽, 不過HK$80的參賽費用算是比較相宜的比賽呢。最緊要係大家跑得開心, 跑得健康。

要搞D咁大型既活動, 就算係大公司搞都要花好多人力、時間去做呢。同埋畢竟長跑網都係義工來的, 大家應該多D鼓勵, 今次搞得唔係太好, 就俾D意見, 等大會下次可以搞番好D啦! 加油呀!

All the best to the 中暑選手!

升級   67%

該用戶從未簽到

對於賽事機構黎講, 安排好D, 例如下次增加埋SMS通知系統(要$$的), 搵專人負責應急措施(要足夠人手)(e.g.搵人係長跑網開個置頂既thread), whatsapp等都係可以為下次搞得更加順利D既。當然, 呢個亦要考慮有多D既資源同義工人手協助, 先可以辦得到。

至於對於跑手黎講, 當然佢早左15分鐘到亦理論上無錯。不過我贊同POUA-仁CHNG講, 起碼提早一個鐘去會場(^_^ 早D去, 無咁怯, 就算肚痛都有時間排隊去廁所)。但係, 個人覺得跑步算係世界上最最公平既運動, 時間做到幾多, 大家自己睇錶就已經知。咁當然, 原本有獎, 依家無左, 實會有D唔抵。大會盡力左去做, 你又盡力左去跑。 咁真係發生左呢D事, 大家都唔想, 惟有在心中, 最緊要係自己都知道自己既水平去到邊。最緊要開開心心的keep住長跑長有/友!(我只係跑步新手同慢手, 去跑一定係拎唔到獎既, 以上純粹係個人諗法)

我之前睇過蔡東豪一篇文章, 個人覺得幾0岩睇, 係度share下(可能其他CHING都已然睇左)。
(Link: http://thehousenews.com/personal ... %E5%86%87%E8%B4%8F/)
「你有冇贏?」這是我參加完長跑比賽,回家後小男孩問的第一個問題。前一晚我告訴他參加比賽,他今日期望我帶一個獎盃回家,但我只帶回一塊號碼布,小男孩立即走回自己的世界。遇到這些時刻,身為人父,不想錯過這機會,希望教導兒子贏輸不代表一切,為參加比賽定下目標,過程中付出努力,也是一種成就...... 小男孩不耐煩再問:「咁你即係輸咗?」
...
跑步重點是以身作則,不是用口講,而是身體力行。每次跑完回家,小男孩看到我不是全身濕透,便是滿腳泥濘,他知道這是一件難事。他親眼見到我不怕辛苦去做一件難事,過程中全力以赴,雖然贏不到獎盃,仍開開心心回家,然後重複做這件事。
總之, 賽會下次改善番, 跑手下次又努力D跑, 大家長跑長有/友! 加油! 共勉之!

升級   67%

該用戶從未簽到

感恩!人月團圓確係好!