香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

幫新手朋友一問

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

各位師兄/師姐, 我有個朋友因為太肥,
    想步行/跑步減肥, 但考慮到驚佢心臟負荷問題,
    建議佢買隻心率錶, 佢唔係真正長跑手, 想問入門 model 先,
    我建議佢 polar 或者 garmin, 有咩 model 好介紹? thanks
    +1 0
    上一篇︰毅行出哲學:你有冇贏? (轉自Apple Daily)下一篇︰漁光道體育館或香港仔體育館Locker

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-8-10 11:30 發表
    建議佢買隻心率錶, 佢唔係真正長跑手, 想問入門 model 先,
    我建議佢 polar 或者 garmin, 有咩 model 好介紹? thanks

Polar要另外的GPS sensor,共分三舊,會煩少少,建議簡簡單單Garmin 210,內置GPS,買埋條心跳帶都唔洗二千,小弟也是睇住心跳來跑,最緊要安全!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 固體蛇 於 2012-8-10 11:30 發表

我朋友都系減肥,買左 Polar ft1, 在中大營養研究中心買大概$500
    不是太多多功能的~ 只是基本測心率及上下限響鈴提示......應該夠用!!     http://www.polar.com.hk/hk-zh/products/get_active/fitness_crosstraining/FT1

登錄/註冊後可看大圖

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 allanccl 於 2012-8-11 09:10 發表

Polar要另外的GPS sensor,共分三舊,會煩少少,建議簡簡單單Garmin 210,內置GPS,買埋條心跳帶都唔洗二千,小弟也是睇住心跳來跑,最緊要安全!

唔該曬亮哥, 我都想介紹我朋友用garmin(我自己都用緊910XT, 好滿意),
    不過我朋友真係好入門者 level, 2k 佢多數覺得貴,
    佢只需要 monitor 住心率同計消耗卡路量, GPS 對其作用不大

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 lewischan 於 2012-8-11 10:56 發表

我朋友都系減肥,買左 Polar ft1, 在中大營養研究中心買大概$500
    不是太多多功能的~ 只是基本測心率及上下限響鈴提示......應該夠用!!     http://www.polar.com.hk/hk-zh/products/get_active/fitness_crosstr ...

lewischan 師兄, 呢隻o岩我朋友o的超入門 level wor,
    隻錶$500, 加埋胸帶相信唔洗1k, 功能方面我朋友只要可 monitor 心率同計消耗卡路量已足夠

升級   90%

• 簽到天數: 1 天

原帖由 固體蛇 於 2012-8-13 10:48 發表

lewischan 師兄, 呢隻o岩我朋友o的超入門 level wor,
    隻錶$500, 加埋胸帶相信唔洗1k, 功能方面我朋友只要可 monitor 心率同計消耗卡路量已足夠

$500應該已經包埋心跳帶

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 欲阱划土 於 2012-8-16 14:58 發表

$500應該已經包埋心跳帶

唔該曬, 欲阱划土師兄