香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2012.12.02 澳門銀河娛樂國際馬拉松

升級   0%

該用戶從未簽到

提早起步都好喎,搭夜船去,跑完就走,慳番酒店錢!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ccomeout 於 2012-8-16 17:17 發表
刚上agoda check 過房價,要成1043一晚!貴過去年!唔係好底住喎!

報名費+船費+酒店,貴過去上海跑馬拉松!
所以,有人會唔住酒店,搭夜船去,跑完即走。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Bonsir 於 2012-8-16 18:55 發表
如果特登坐船過去,但係只係跑半馬,會唔會好蝕底?

唔可以咁講既,我都試過去澳門跑半馬,目的是在賽道上替各長跑網友映相,那次是特別替CC師姐映相,因佢之前一年沒跑澳馬,齋來替我們映相打氣,很感激她,當時回了一句:下年妳跑我映番妳! 我當時用背囊裝住部Nikon大機,跑到西橋頂便停下來映相,映了很久風吹到鼻水橫流才繼續跑到終點,結果在橋上映不到CC,在終點才映到她,如今諗番轉頭,也不會後悔,小弟學識跑步(馬拉松)後便沒跑過半馬,那是難得的經歷!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 derek_cat 於 2012-8-18 08:29 發表

看来澳门的住宿要贵过香港?  在上海,网上预订的话,1000来块可以住到波特曼了。。。

平時澳門的酒店是比香港便宜,$500已租住的酒店,澳馬時期要$1500啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2012-8-22 12:15 發表
我今年會跑澳門馬拉松, 想請教一下跑過澳門全馬既ching的經驗, 知道要來回大橋4次, 講真算唔算好斜, 同渣馬要上昻船洲大橋比, 會唔會易D?
另外, 除了上落大橋外, 其餘路段係唔係都係全平路呢?

因為是第一次跑澳門全馬, 還請各位ching指教

登錄/註冊後可看大圖
!

是跑西橋,條橋如果平時有練下斜路,一d都唔難,是分段上斜,上少少斜又一段平平地既,然後再上斜,比昂船洲橋短好多。
除左過橋,全平路。不過每年都係好晒,全無遮陰,所以今年提早一個鐘起步,希望唔晒咁耐!

升級   0%

該用戶從未簽到

澳門有分齡組別,深圳....我們長跑網建議了分齡,但未必有,但交通住宿都便宜。
澳門的酒店當日特別貴,加埋船票,貴過跑上海馬拉松。
上海馬拉松氣氛還不錯,沒分年齡組別,去年男子300名內,女子100名內有美記Idaten跑鞋一雙,條賽道幾好跑,好平...除了用2K上幾十米既天橋,無澳門咁晒咁辛苦。
三個賽事各有優點缺點,我係三選一,都係唔決定住!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2012-8-24 16:28 發表

我還有一個顧慮就是因為深圳係第一次辦馬拉松, 賽道長度的準確性值得懷疑!

他們是第一次搞,不是中國田協承認的,如果是9號舉行,近近地跑多隻馬也不錯,因他們今屆未能被中國田協承認,也想下屆給承認的,每個細節也會認真,他們才會被承認的,所以我不會懷疑"賽道長度的準確性"的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ccomeout 於 2012-8-24 18:09 發表
澳門半馬完成賽事都有個牌留念。" />" />

是的,半馬兩個半小時內完成,全馬五個小時內完成才有紀念牌,五個小時後真係會關門,唔准人跑入運動場的,要帶齊兩張號碼布,缺少一張也不給紀念牌,有人試過跑頭幾名,有盃拿,但沒完成紀念牌拿,因為佢只得一張號碼布。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 derek_cat 於 2012-8-26 12:14 發表

长度差一点也无所谓啦。。。猫咪觉得关键是要服务好,有饮料喝。。。跑完有东西吃,哈。。。

我就以享受的心情去跑,不管他夠不夠長,最重要賽道夠靚,觀眾熱情,有打印証書一張便可。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2012-8-27 12:32 發表

但我見中國田協網站有通告出左,話派出左國家級裁判主持深馬,負責丈量果位係B grade,以前負責過北京同廈門賽道量度。
睇上去又似乎係官方比賽,真係唔知真相。

是的,我看深圳是搞得蠻認真的,他們希望被中國田協承認,以後每年都搞,如果他們每年都搞馬拉松,我們就有福了。

升級   0%

該用戶從未簽到

哎也! 呢個貼講澳馬,離題了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lau700609 於 2012-9-8 19:10 發表
想去玩,但請問各Ching:澳馬會早一至兩天派發號碼布包給海外參賽者嗎?
哪麼,早一晚香港友不住酒店的話,便要睡公園了!

會的,早兩天便派發號碼布包給海外及本地參賽者。
不要太灰,在長跑網總有跑友去跑的,搭他們取便可,識多個朋友囉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 藍衫 於 2012-9-19 16:41 發表
全馬同半馬完成紀念牌,糸咪一樣架?

唔同的,半馬紀念牌寫明是半馬,全馬紀念牌寫明是馬拉松完成者。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lau700609 於 2012-10-24 17:02 發表
徵求組隊取號碼布租酒店,或找個公園露宿!
無深圳個隻馬,馬交即滿!

wu193是澳門師兄,可不可以請他代領號碼布? 然後你地搭夜船過大海,那便不用露宿公園囉! 反正五點鐘起跑,租了酒店也要三點鐘起身食早餐及過去熱身。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wu193 於 2012-10-25 23:10 發表
亮哥c兄..
唔好客氣,,祇要有報名收據.使可代取....比賽當日約定地點聯繫取號碼布便可...

我今年無報澳門馬..因與香港黃金海岸冬泳撞期,,,

我會安排辦妥..
收據可電郵俾我[email protected].

謝謝wu193師兄慷慨幫忙,lau700609及其他師兄/姐請直接和他聯系啊!