香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purepink
打印 上一主題 下一主題

Garmin 910XT 使用心得分享 (2013/09/11 更新版本3.00)

升級   13.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 29 天

Garmin 910XT 使用分享二

好多謝亮哥安排" />" />" />" />" />hj" />" />" />" />" />hj" />" />" />" />" />hjk已取了我和r32 的錶啦;
    今天一放工已急不及待衝去取錶, 今次係小弟第一隻擁有o既心率錶, 實在好興奮" />" />hk

升級   13.8%

奮鬥

升級   13.8%

奮鬥

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 forget 於 2012-3-8 12:21 發表
    owner's manual應該無,果本quick start manual有同無都無乜分別,簡單到爆炸

夠膽死講兩句就 refer to owner's manual

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 forget 於 2012-3-8 12:59 發表

平時戴就無顯示

有 4 個pages, 每page 可顯示唔同資料,
    你跟 step 加落去其中一個欄位就睇到o架啦;
    不過我覺得唔好平日戴啦,
    我尋日試跑用過, 完成後差番滿電, 開著佢,
    今朝10am 得番五十幾%電,
    我諗冇人日日要幫自己隻手錶叉電

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 阿何 於 2012-3-8 14:45 發表
    I can't open the owner manual file, keep ask for password.
    Any ching have the same problem?

我得 wor, 就o甘就開到啦,
    download o左, 要唔要我 send 個 file 比你?

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 Gunners 於 2012-3-8 15:09 發表

師兄,你係講時間定日期??
    你有無熄左個gps呀??

係 wor, 睇錯o左, 係現在時間先o岩,
    日期係冇得選擇o既
    師兄, 話時話, 你有冇將隻錶平時當手錶戴?

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 forget 於 2012-3-8 15:59 發表

我要日期顯示喎,好似無
    一隻錶點會無日期架

sorry, 我睇錯o左, gunners 師兄已糾正我,
    呢隻錶真係冇 show 日期o既

登錄/註冊後可看大圖

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 didirene 於 2012-3-14 10:28 發表
    我想問下, 我隻910 用用下時常會無端端 KEYS LOCKED, 等幾耐都冇用, 要長按關電再開著過至得, 點解會咁呢 ?? 係咪要SET D 乜至唔會咁呢

可能手勢問題, 你按 mode 掣時同時按o左 ^, o甘就 lock o左 key,
    睇番manual 點解除

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 阿何 於 2012-3-15 13:46 發表
    請問Elevation如何設定,我發覺誤差很大!

manual p.6 有講可以自己 calibrate,
    不過要搵一個位你係sure 知道 elevation 唔容易

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 阿何 於 2012-3-15 16:16 發表

咁右果我企係街或海旁,咁我係唔係可以set做0?我依家有時相差成100m,對距離有冇影響?

o甘唔得, garmin計海拔, 街或海旁唔一定係 0

升級   13.8%

奮鬥

原帖由 阿何 於 2012-3-19 08:13 發表
    請問師兄,對距離有影響嗎?

elevation 對跑山路有影響, 因有上斜落斜,
    elevation 會修正鳥瞰平面距離,
    但係都可以選擇開唔開 elevation修正 function,
    另外我發覺如果經常重複同一路段,
    次次有得3~4次, GPS 係會累積 data 自動修正 elevation 同距離

升級   13.8%

奮鬥

Calf 發表於 2013-5-30 19:30
    想請問下有冇ching有多條差電果野可以賣比小弟呀?

上去中環代理問o下有冇充電器賣

條cable就真係要買, 但火牛就無咁需要, 因為都係USB輸出的, 只要有用開的usb火牛(例如手機,平板電腦, 甚至去鴨寮街的舖頭買), 只要係5V/1A輸出就可以!  詳情 回覆 發表於 2013-6-7 18:21

升級   13.8%

奮鬥

師兄們你地終於討論到有關用910XT游水問題:
    我有o的經驗同問題想請教你地, 近日由於膝傷停跑, 改為以游水代替;
    由於我9成以上都是在沙灘游, 開始時用open water swim mode,
    其原理是以GPS搵地標, 但問題斧出現了: 我之前用910XT跑步GPS追蹤頗準確及快速,
    但一入到水中, GPS signal 經常搵唔到, 已經是在晴朗天氣下開揚海灘GPS都失效,
    以致未能準確計有已游距離, 而且正如iyh01師兄所講: 游蛙式常常當咗係背泳, 有時游得慢當轉咗塘,  計stroke更加錯到離曬譜;
    我試過用 pool water swim mode 代替, 我用圖計算到每一程實際距離, 但由於海灘轉方向唔會好似室內轉塘o甘突然慢變快, 所以又係錯曬;
    兩種swim mode都唔比自己手動按lap, 坦白講, 成3k 一套錶o既三鐵錶游水測量表現竟然係o甘, 真令我對 garmin 有點失望, 我正考慮 suunto ambit 2s, 唔知2s o既水中GPS追蹤能力會唔會比910XT更好?

師兄如用 open water swim mode, 可以試下放910在泳帽中, GPS signal接收會好好多。  詳情 回覆 發表於 2013-8-30 10:44
    大家不妨到下面個英文網頁睇睇, 呢度有咩細講用910XT既 open water swim mode. 呢個人對其它GPS錶(如ambit, fenix 等等)既review 都唔錯可以作參考. http://www.dcrainmaker.com/2011/10/garmin-forerunner-910xt-i  詳情 回覆 發表於 2013-8-29 20:28

升級   13.8%

奮鬥

iyh01 發表於 2013-8-29 20:28
    大家不妨到下面個英文網頁睇睇, 呢度有咩細講用910XT既 open water swim mode. 呢個人對其它GPS錶(如ambi ...

唔該曬師兄, 等我爬o下文研究o下

升級   13.8%

奮鬥

Primart 發表於 2013-8-30 10:44
    師兄如用 open water swim mode, 可以試下放910在泳帽中, GPS signal接收會好好多。
    ...

我粗略睇完篇文章, 文中作者有講教用家拆o左隻錶主體出o黎放o係頭度, 放o係泳帽中係其中一個方法;
    o甘應該可以解決曬計程/轉方向不準確等問題(依靠GPS), 但我有個疑問: 唔將隻錶戴o係手腕, stroke 會唔會偵測唔到?

升級   13.8%

奮鬥

Primart 發表於 2013-8-30 11:03
    好似Indoor Mode只有記錄stroke, 如開GPS (ie Open Water Mode) 記錄就如跑步一樣, 沒有stroke了。
    唔好意 ...

原來open swim mode 是沒有 stroke 的嗎?
    我要再研究一下, 因為GPS 不準確, 我好多時唯有硬 set indoor swim mode 游海灘,
    因此隻錶有計 stroke, 但因轉向不是轉塘不會突然加速, 所以成日計錯 lap

升級   13.8%

奮鬥

昨天嘗試了新措施: 由於我不習慣戴泳帽, 把910XT扣在泳鏡的帶子上, 那麼一樣可以做到貼近水面增加接收GPS 訊號的穩定性, GPS訊號問題果然迎刃而解, 但終於明白下文作者為何測試及平日使用要動用2隻 garmin GPS 錶, 因為 open water swim一樣有計 stroke, 如果將錶放上頭上, stroke 的測量就會錯曬(我的試驗是100m 得3 strokes, 我一下游得認真遠!), 所以要一隻放頭上, 另一隻戴在手腕
    http://www.dcrainmaker.com/2011/ ... n-depth-review.html