香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Cyrus1102
打印 上一主題 下一主題

想問下大家咩心跳錶好用

升級   3.67%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-8-25 18:16
這錶又大又重,接收又差,防水只IPX7,不要介紹給別人了吧!

我自己都有呢隻GH-625XT, 如果以GPS 錶計, 唔覺佢重喎.
之前見有師兄講追星好慢, 但上月入手後用過3次, 都唔發現呢個問題, 可能我跑海旁, 無樓檔住易拎到訊號啦.
GH-625XT 都LOG 到幾多DATA, 算幾全面. TWD$5280 有心跳帶連運費, 又LOG 到咁多DATA, 如果唔怕大舊, 我都推介呢隻喎, 師兄.

本身室內使用SUUNTO M5 + FOOT POD MINI, 而戶外使用GH-625XT.

請問開錶至搵到衛星可以開跑,通常用幾多時間? 閣下又知唔知IPX7係可以有幾防水? TWD$ 是甚麼貨幣? 新台幣? NT$? 即係港幣多少錢? 小弟用開Garmin好幾年了,110、310、910,由IPX7-8都用過,全部都入水,失望  詳情 回覆 發表於 2013-8-25 20:56

升級   3.67%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-8-25 20:56
請問開錶至搵到衛星可以開跑,通常用幾多時間? 閣下又知唔知IPX7係可以有幾防水? TWD$ 是甚麼貨幣? 新 ...

師兄, IPX 當然知係咩黎, 唔一定賣錶造錶先知既.
http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code
除IPX 以外, 仲有鐘錶業界常用既ISO
http://en.wikipedia.org/wiki/Water_Resistant_mark
SUUNTO M5 係用ISO STANDARD, WR30米
而GH-625XT 係IPX
日常防水, 唔戴住游水既, IPX 都無大問題既. ISO WR30 當然更好.
想游(淡)水既, 咪揀WR 50或以上囉.
呢D防水知識唔係今日至有既, 我係貪時興個陣買FROGMAN 前做RESEARCH 知既.

唔講太遠喇, 追星速度呢3次都係 1分鐘內已經OK. 我相信同地區位置好有關既, 我又唔懷疑師兄既.
正如我CASIO D 電波錶咁, 都係睇天氣同位置.
TWD 係新台幣, 為起港幣都係$1366, 已經有心跳帶, LOG 起既DATA 又見幾全面咪推介下囉.

Like: 5.0
Like: 5
資料正確!  發表於 2013-8-26 09:17

升級   3.67%

該用戶從未簽到

如果各位師兄有對SUUNTO M5 或GH-625XT 有興趣, 我可以寫下入手感想同實測比大家參考.

請問用SUUNTO FOOT POD MINI準唔準? 香港代理都要訂貨先有, 想問問值唔值得買.  詳情 回覆 發表於 2013-10-6 17:45
我都覺得gh-635xt還可以, 以價錢來說入門不錯, 以包含埋心跳帶黎講算好平,追星都還可以,我暫時無咁高要求要一開錶就得果隻, 另可能我常在海邊, 不過有是天氣唔好時, 都會差啲.我其他牌子暫時未有試過, 不過, 可能要  詳情 回覆 發表於 2013-10-4 11:41
小弟以前用開 Runtastic pro,使用 GH-625XT 都就快一個月了 星期二多數玩水隻錶都仲頂得下,依個價錢值得推介 入面有小弟用依隻錶D記錄, http://www.marathonsworld.com/artapp/mywall.php?uid=21382 玩想買多隻細  詳情 回覆 發表於 2013-8-27 09:40

升級   3.67%

該用戶從未簽到

wai896 發表於 2013-8-27 16:13
咁幾舊水執隻 Timex 粗用算了....

唔該晒

想買3鐵錶? TIMEX GLOBAL TRAINER 得唔得? 支援ANT+, 50M 防水, DATA LOGGING 同GH-625XT 一樣. 不過 GPS CHIPS 用上一代 (III)
REVIEW:
http://www.dcrainmaker.com/2010/ ... bal-trainer-in.html
(當時FIRMWARE 未SUPPORT FOOT POD, 但LATEST FIRMWARE已SUPPORT)

有師兄用過Timex,佢話搵星超慢,d字細粒。  詳情 回覆 發表於 2013-8-28 10:13
師兄即是依一隻? http://www.mastersintime.cn/cn/timex-global-trainer-gps-t5k267.htm 香港都好多錶行有得買  詳情 回覆 發表於 2013-8-28 07:33

升級   3.67%

該用戶從未簽到

馬交餅 發表於 2013-10-6 17:45
請問用SUUNTO FOOT POD MINI準唔準?
香港代理都要訂貨先有, 想問問值唔值得買.

OK 準, 約5%誤差左右, 如果配QUEST或更高型號可校正, 但留意AMAZON 連運費都仲平行貨300, 平成1/3.

唔該晒!! 真係平一截喎.  詳情 回覆 發表於 2013-10-7 22:27