香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Cyrus1102
打印 上一主題 下一主題

想問下大家咩心跳錶好用

升級   0%

該用戶從未簽到

wai896 發表於 2013-8-25 16:19
一個月前買左隻 GH-625XT

這錶又大又重,接收又差,防水只IPX7,不要介紹給別人了吧!

我自己都有呢隻GH-625XT, 如果以GPS 錶計, 唔覺佢重喎. 之前見有師兄講追星好慢, 但上月入手後用過3次, 都唔發現呢個問題, 可能我跑海旁, 無樓檔住易拎到訊號啦. GH-625XT 都LOG 到幾多DATA, 算幾全面. TWD$5280 有  詳情 回覆 發表於 2013-8-25 19:21

升級   0%

該用戶從未簽到

極之贊成用心跳帶mon住來跑步,安全好多! 今日聽新聞,又一個跑步猝死(外籍人仕)。

升級   0%

該用戶從未簽到

hkericng 發表於 2013-8-25 19:21
我自己都有呢隻GH-625XT, 如果以GPS 錶計, 唔覺佢重喎.
之前見有師兄講追星好慢, 但上月入手後用過3次,  ...

請問開錶至搵到衛星可以開跑,通常用幾多時間? 閣下又知唔知IPX7係可以有幾防水? TWD$ 是甚麼貨幣? 新台幣? NT$? 即係港幣多少錢?
小弟用開Garmin好幾年了,110、310、910,由IPX7-8都用過,全部都入水,失望了!
最近較為滿意的有Outbound 及 Bryton。

師兄, IPX 當然知係咩黎, 唔一定賣錶造錶先知既. http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code 除IPX 以外, 仲有鐘錶業界常用既ISO http://en.wikipedia.org/wiki/Water_Resistant_mark SUUNTO M5 係用ISO STANDARD, WR30  詳情 回覆 發表於 2013-8-26 00:04
我朋友用隻GARMIN910,我地成日一齊跑,追星比910快,十至十五秒內攪掂,我跑完會帶住黎沖涼,用左一個月都未死得無水氣........................  詳情 回覆 發表於 2013-8-25 21:47

升級   0%

該用戶從未簽到

wai896 發表於 2013-8-25 21:47
我朋友用隻GARMIN910,我地成日一齊跑,追星比910快,十至十五秒內攪掂,我跑完會帶住黎沖涼,用左一個月都未 ...

Garmin 的皇牌910都不及你果隻錶,那的確是好錶了!
我用過的Garmin 310及910 話係IPX8級防水都入過水了,如果追星可以在十至十五秒內,那真的值得推薦給跑友們,不過防水問題要小心,這裡的跑友要求很高的啊!

師兄是真的,下次我錄底去分享比大家睇隻910同625冷開機搵gps個速度 會唔會係三代同四代GPS分別呢?  詳情 回覆 發表於 2013-8-27 09:42

升級   0%

該用戶從未簽到

wai896 發表於 2013-8-27 09:40
小弟以前用開 Runtastic pro,使用 GH-625XT 都就快一個月了

星期二多數玩水隻錶都仲頂得下,依個價錢值得 ...

我五月開始用Bryton Cardio 60H,三鐵錶,搵星速度也不錯的,一般只需十秒,就算開跑後才找衛星都無問題,Garmin如果未搵到星便開跑,試過回到終點都未搵到星,結果無資料。

亮哥, 三個月前上网叫台灣同事入左隻Bryton 60, 都幾好用, 但兩個礼拜前係沙滩跑完步, 跳左入海游在10分鐘就出事, 入左水死咗. 請問香港有冇代理可以維修, D盒及資料都掉了, 唔知有冇保修期呢?唔知亮哥有冇資料??  詳情 回覆 發表於 2013-8-27 19:50
師兄我對 Bryton Cardio 都好有興趣呀,香港邊到有呢? 但 60H 同 C60 有分別嗎? 游水可以嗎??  詳情 回覆 發表於 2013-8-27 10:25

升級   0%

該用戶從未簽到

wai896 發表於 2013-8-27 10:25
師兄我對 Bryton Cardio 都好有興趣呀,香港邊到有呢?

但 60H 同 C60 有分別嗎?

C60H 表示有連心跳帶,C60 或 60E 表示淨錶無心跳帶。
香港暫時無代理。
C60是可以游水(open water可以測距),以下是一個測試報告:
http://www.dcrainmaker.com/2013/05/saint-fort-swimaround.html

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

1) I wore the Garmin FR610 in my swimcap, this is tried and true for getting the most accurate data on a swim.
2) All the other watches were worn on my wrists.
3) The results of which are:
A) Garmin FR910XT: 1.15 Miles
B) Suunto Ambit2: 1.47 Miles
C) Bryton Cardio 60: 1.26 Miles
D) Actual Distance: 1.27 Miles
4) Thus, in this particular circumstance the Bryton unit was the most accurate.

香港無得買有時都幾唔方便 上淘寶買有時好睇彩數~  詳情 回覆 發表於 2013-8-27 12:17

升級   0%

該用戶從未簽到

wai896 發表於 2013-8-27 12:17
香港無得買有時都幾唔方便

上淘寶買有時好睇彩數~

是的!
本網曾做團購,幾抵用、好用的錶。

310XT/910XT 50米 C60 30米 落水310/910安心點 不過香港搵唔到310XT  詳情 回覆 發表於 2013-8-27 12:47

升級   0%

該用戶從未簽到

wai896 發表於 2013-8-27 12:47
310XT/910XT 50米
C60 30米
落水310/910安心點

有關防水請看樓上貼子#13,並非310xt或910xt的IPX8 的50M防水好D,兩隻表我都用過超過一年,都是入水後才換第二個型號,我無用來游水,只用來跑步,IPX8級的防水令我失望。
ISO 30M防水是目前較佳的防水標準。BRYTON 及 OUTBOUND錶都以這標準制造。
310XT兩年前已停產,所以香港買不到了。

咁幾舊水執隻 Timex 粗用算了.... 唔該晒  詳情 回覆 發表於 2013-8-27 16:13

升級   0%

該用戶從未簽到

靜水 發表於 2013-8-27 19:50
亮哥, 三個月前上网叫台灣同事入左隻Bryton 60, 都幾好用, 但兩個礼拜前係沙滩跑完步, 跳左入海游在10分 ...

香港暫時無Bryton代理,請你的同事拿回台灣修理吧! 不能寄回台灣修理,因為寄去台灣無論是郵寄或速遞,都要有對方公司的統一編碼及郵政編碼,台灣公司一定不會接收寄來的錶,因為佢要交付40%的入口稅。

Thks a lot.  詳情 回覆 發表於 2013-8-28 13:21

升級   0%

該用戶從未簽到

hkericng 發表於 2013-8-27 21:13
想買3鐵錶? TIMEX GLOBAL TRAINER 得唔得? 支援ANT+, 50M 防水, DATA LOGGING 同GH-625XT 一樣. 不過 GPS ...

有師兄用過Timex,佢話搵星超慢,d字細粒。

咁點好呢  詳情 回覆 發表於 2013-8-28 10:45

升級   0%

該用戶從未簽到

靜水 發表於 2013-8-27 19:50
亮哥, 三個月前上网叫台灣同事入左隻Bryton 60, 都幾好用, 但兩個礼拜前係沙滩跑完步, 跳左入海游在10分 ...

你講到佢紙造咁,我用左半年又唔覺咁差,越用越喜歡他,反而無再用那入過水修理好的910XT,Bryton是ISO 30M防水級別的三鐵錶,應該沒這麼兒戲吧?
請問最後如何處置這錶?