香港長跑網  - 長跑長友

樓主: bunbun
打印 上一主題 下一主題

渣馬太渣

升級   32.11%

該用戶從未簽到

我係呢個討論區加入日子唔多,發言亦唔多,但見到呢個post,大家都好似抱著
其實 「渣打真係唔係太差」「香港要封路係咁架啦」「有得玩仲求d咩」
咁紐約 倫敦 東京又唔駛封路咩?點解人地可以全民參與,香港個個要偷雞摸狗?
大家話呢度係講跑步,唔講政治,但現實就係政治 (區議會 政府同田總既官僚主義)令到香港唔可以有更好既馬拉松,香港本身有好好既跑道,沿著維港兩岸跑。香港人時間係咪真係咁寶貴呢?連1/52既星期日都可以就一就馬拉松?要同香港市民講馬拉松既好處,除左所謂靠政府打破官僚主義(機會好細)我地身為參加既一份子,或者會唔會都可以趁機同身邊朋友同事講下,其實封路一日半日對大家既影響都係有限,可能有人覺得好傻,咁講無用既,但多一個人知道全社會參與馬拉松既重要性,先至令呢個香港馬拉松有機會作出改變。
自問海外參事經驗唔多,只係三年前去過巴塞羅那同去年大阪,以及下星期東京(希望唔會變極地狂奔),但外地賽事,民眾既參與係跑手一大動力,真係好希望有一日香港人可以係沿路有打氣既街道上完成一個馬拉松。

Like: 5.0
Like: 5
除了跑手和他們的親友,一般市民都覺得馬拉松無關宏旨。歸根結究柢,就是香港人的體育意識薄弱。  發表於 2014-3-3 17:20
除了跑手和他們的親友,一般市民都覺得馬拉松無關宏旨。歸根結究柢,就是香港人的體育意識薄弱。  發表於 2014-3-3 17:20
只係講, 香港人係太過現實, 太多抱怨... 我身邊有D FRIEND , 佢地係話渣馬阻住佢地返工, 阻住佢地過馬路, 阻住佢地坐巴士.. 羅生話無民主..但區議會反對就係因為佢地要對佢地果區既選票負責, 當區區居民反對...咁果  詳情 回覆 發表於 2014-2-17 19:50