香港長跑網  - 長跑長友

樓主: bunbun
打印 上一主題 下一主題

「全城街馬」:街馬出哲學

升級   99.47%

奮鬥
  • 簽到天數: 20 天

筆者的訴求是:馬拉松應該是城市嘉年華,賽道走入社區,與眾同樂,全城參與一項充滿歡樂的活動。

這個訴求,不是渣馬賽會能提供的,是全香港市民來提供的。東京倫敦是全城參與而香港不是,有相當大程度是因為社會文化差異、跑步文化差異。筆者只覺得外國的月亮份外圓就埋怨渣馬賽會,我覺得是不公平的。渣馬賽會在香港這路少車多人多環境搞一個馬拉松真不簡單,需要動用多少警力人力物力。

要全城參與?很簡單,叫政黨在比賽當日系屋村搞D“觀賽團”,拍下月餅咪得囉。

其實,對於真正跑者的真正訴求,估計筆者也不清楚。跑者真的需要系跑緊個陣"全城參與"?

Like: 5.0
    什麼是真正的跑者? 我個人認為, 只要能在路上跑, 不論他/她是用雙腳, 單腳或輪椅, 不論他/她是快或慢, 不論他/她是全力以付或輕鬆進行, 只要是用自己的力量去完成賽事, 他/她就是一個跑者. 那你可以告訴我什麼是跑者  詳情 回覆 發表於 2014-4-1 12:19
    Like: 5

升級   99.47%

奮鬥

alexlau 發表於 2014-4-1 12:19
    什麼是真正的跑者? 我個人認為, 只要能在路上跑, 不論他/她是用雙腳, 單腳或輪椅, 不論他/她是快或慢, 不 ...

全城參與,對我黎講,有系bonus,無亦OK。At the end,跑步都系跑自己。

如果你享受跑步, 覺得這是一件有益的事, 不是應該推薦給你身邊的人, 向推廣跑步的團體表示支持嗎? 香港跑步文化的問題, 正是"跑自己"這種想法.  詳情 回覆 發表於 2014-4-2 18:06
    高見, 跑步絕大部份是自己的事。  發表於 2014-4-1 19:26

升級   99.47%

奮鬥

wlau 發表於 2014-4-4 14:56
    我並唔否定他們所做既, 姑勿論佢地係真心定想為名, 但現在既傳媒窮追猛打, 好似要置對手於死地既心態是否 ...

"點解一定要靠踩渣馬抬自己?" - 原因很簡單,搵market leader黎“挑機”加“對比”乃常用的市場推廣策略,可以迅速被關注、製造話題、提高知名度,達到marketing 的目的。
    各大運動用品生產商已經鋪排好,跑步用品消費未來幾年全球都會爆發性增長,系呢個area A記、N記、甚至特記等等個個都想插旗。你當我系小人之心都系甘話,搞個賽事有嗮marketing plan + strategy,搵嗮名人/寫手日日出稿,目的何在,呼之欲出。
    其實你有熱忱也好,有目的也好,系香港多搞幾個比賽,當然對跑者黎講一定系好事,可以多左選擇。但系我真唔鍾意呢個比賽系甘踩低人黎自己上位,踩渣馬,覺得賽會管理層好有問題、好廢,每個人嘅看法唔同,fine;但系,唔該唔好踩低當日嘅工作人員、義工、維持秩序嘅警員,甚至跑手,唔好一個鍾意,要promote自己個比賽啦,就一句否定渣馬當日所有人嘅參與、付出同努力。

Like: 5.0 Unlike: 0.0
    師兄, 他們的言論主要是針對田總和香港跑步文化. 公平點. 他們沒有否定工作人員的付出. 如果是對人不對事的批評, 除了可以發洩一點個人不滿, 實在看不到有什麼好處. "唔該唔好踩低當日嘅工作人員、義工、維持秩序嘅  詳情 回覆 發表於 2014-4-7 15:07
    唔好一個鍾意,要promote自己個比賽啦,就一句否定渣馬當日所有人嘅參與、付出同努力。---------説得好!  發表於 2014-4-6 13:41
    Like: 5 Unlike: 0
    十分同意,搞好比賽,有麝自然香。 點解係都要踩低別人,抬高自己,這行為做任何事都是要不得的。  詳情 回覆 發表於 2014-4-6 11:21

升級   99.47%

奮鬥

長跑,其實真系一個好簡單、好公道、好講求自我紀律與修為嘅運動,你無練,儲唔夠里數,你就做唔到時間,或者跑唔完。道理非常簡單,一D都唔複雜,亦都複雜唔到。

跑全馬個陣,去到30幾40K,比人過左頭,會踩油谷上去追,走一段,去到尾唔夠跑,會同自己講要再練多D,心裏邊會佩服過左我頭嘅人,良性競爭,no hard feeling;反之,過左人頭,唔會笑人,因為人地同自己一樣已經付出左好大嘅努力,先黎到呢個距離。

跑步,去到尾,都系跑自己。

明者自明。

Like: 5.0
    師兄,我們都明白。跑步就是咁簡單,也就是樂趣之所在。  發表於 2014-4-10 05:13
    跑步其實好簡單,跑自己,千祈咪踩低人。  發表於 2014-4-9 19:39