香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 法蘭
打印 上一主題 下一主題

上水新手報到

升級   78.95%

該用戶從未簽到

sos, 我黎報到了~
各位好, 另一新手報到~

升級   78.95%

該用戶從未簽到

暫時報了mizuno半馬..同渣打全馬...垂死掙扎中...
最近買了一款可以量心跳的手錶(配條心跳帶)0個d...
我想問...以我28歲老餅之齡黎講...心跳係運動時長期係17x係咪高得滯....
我係第度聽人講220-歲數(19x左右)...經常到呢個數字既人有機會猝死...

近成咁..好驚呀~

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 10:37 發表

Welcome Ivanbaby!!

帶氧運動的心跳率應該是 (220-年齡) x 0.6~0.8 之間. 以28歲來說, 心跳應在115 - 154之間. 高出則表示你已進入高強度的anaerobic 範圍內. 乳酸會開始積聚.

有時心跳錶都不太準確. 我以 ...

多謝你的意見...但我也是用casio呀...chr100....你也是嗎...
我身體狀況還好...我不會強逼自己身體作出不適宜的速度的~

"乳酸積聚"會導致什麼不良反應嗎?

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 11:03 發表

我都是用同一型號. 它算比較準確了, 但我現在很少用量心跳功能. "乳酸積聚"會令肌肉疲勞及酸痛, 需要較長時間來recover.

以前我是需要較長時間recover的...
現在已經不需要了....
但會有機會猝死嗎...
能有方法令自己心跳沒那麼快嗎?
是否training不夠...

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-9 10:54 發表

歡迎﹗長跑網有一大班 CHING 都有報美記半馬及渣打全馬,呢兩日閣下有冇興趣一齊影大合照,一起起步?另外小弟都是用緊金石牌的 CHR-100 ,但心跳帶至今都好少用。

當然無問題~

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 JDMR 於 2008-12-10 01:58 發表
各位CHING CTSE 好,我都係新黎既上水人,依家都係主要跑區場(因為就在屋企附近,減少唔願落街機會),但都想搵條啱心水既北區路線,目標大約10至15K左右,用GOOGLE MAP 度緊,但未有好滿意住,各位有咩高見咁呢 ...

21號個15k好好玩的...加油哦~

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-22 13:16 發表

好慢.....一小時廿四分幾番黎

上年我都係呢個時間
之後就傷右腳傷左好耐喇...0個陣又未知道要拉筋....

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2008-12-22 10:40 發表

Loud師兄,

昨日長課完後,集脚積聚了很多x酸" />" /> ,今日都係休息!" />" />
多謝師兄指導,昨天完成了首個個人滿20+k 的路線,不過有一點吃力!" />" />
希望下次會好一點! " />" />

嗯, 下次有機會再一齊跑!

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-22 16:01 發表

ivan都係北區人嗎?

唔係呀, 小弟住觀塘的...
剛剛星期日朝早客串同佢地練長課..
因為擔心跟住星期日既30k賽嘛...

(臨急抱佛腳)....

升級   78.95%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2008-12-22 22:40 發表

可以連打至少2日通宵呀 !" />" />hiuijhkj

都話包野"啃"架啦....
真係痴線架...
30k靠佢喇....