香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 曲奇
打印 上一主題 下一主題

曲奇の跑步FuN享

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-5 06:54 發表
1月4日(Sun),參加人生第1次的半馬race...
幸而今朝冇尋日咁凍,否則要跑好耐才能warm up啦...
記得有chng post過今次比賽路段的上斜落斜幅度...
但到我跑o個陣又唔多記得....哈...
相比起上次跑15km,今日的斜路 ...

cookie師姐好強,第一次半馬就有咁好成績,絕對係長跑網的新星!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-20 00:01 發表

梅子林是我另一個遺憾!為曲奇姐首次征服梅子林鼓掌!

x2

cookie師姐繼續加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-2-5 16:00 發表
曲奇ctse 加油努力!!

x2

預祝PB成功!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-9 11:41 發表
2月8日渣打馬拉松,全城參與,破紀錄有5.5萬人參加...
我6點幾才到達尖沙咀,未能與長跑網仝人影大合照...
而且亦未能與ken兄一同起步,拍住一齊跑....
今年渣打妹妹首次陪同參與,幫手拎行李及影相,真是感動.. ...

恭喜cookie師姐PB完成了渣打半馬~

明年繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-10 09:43 發表

x2 多謝曲奇姐是次"刀"下留人,批准小弟是次執反條命仔,除了遺憾唔能同閣下拍住跑返終點外,是次比賽,已無其他遺憾的完成半馬。謝謝﹗

Ken兄比賽完後唔好偷懶,cookie師姐晌後面仲追緊你架~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-20 16:18 發表
渣打結束了2個星期,看見其他ching & ctse也很努力練跑..
我就繼續維持我的懶散...
上星期跑了1次around 6k的recovery run...
星期二就與NC ctse到斧山跑工聯會阿Sir練跑...
這天玩interval,跑完一段就jog 200 ...

Cookie師姐加油呀,遲d天氣仲熱d既話衝圈仲辛苦呀.....

升級   0%

該用戶從未簽到

cookie師姐好野!下個月比賽再PB!

升級   0%

該用戶從未簽到

cookie師姐第一個圈就跑1'25",睇黎無刻意留力...

人多衝圈一定好激,鬥心都特別旺盛既,但太快又好易爆

敷多幾次冰快d好番,下堂你一定做得更好

升級   0%

該用戶從未簽到

臨尾400m我都見到你用手掂個肚,見你個樣好辛苦,都覺得你有d事

祝早日好番晒,下次繼續PB

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-14 00:58 發表
13 Mar 2009 (Fri)
與上星期的邪神大會相比,今堂的"量"確是少了一點,但辛苦程度卻沒有減少....
望似簡單的手腳協調動作,但這8式做起黎是蠻吃力...
我覺得今日最甘的是鴨仔行,行了一陣已感到好辛苦...
中途行 ...

Good news for Ken ching~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-3-14 11:54 發表

昨晚睇到cookie 及幾位c tse 果然毅力過人.每組動作交足功課.犀利..

今日cookie仲要係跑得唔錯果隻,當相唔簡單,加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-25 01:57 發表
24 Mar 2009 (Tue)
經過十分充實的weekend (星期六跑水塘 + 星期日行山)...
縱然尋日一早入睡,今日仍感疲倦...
上堂前在斧山運動場外圍跑了4個圈,然後練埋1 set 踢腿3式...
到上堂時做哂阿sir的warm up,已感到 ...

cookie師姐400m造1'17"相當之快呀.....小弟同距離極速都唔係快你幾多咋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-25 15:48 發表

尋日跑之前已經累,跑1600m時未recover到...
班上的同學仔有部份跑1'0x,之後跑1600m仍keep到速度....
自問真是冇咁o既爆炸力啦....@@

1'0x果d係接近梁兄的級數....@@

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-28 00:35 發表
27 Mar 2009 (Fri)
雖然下午曾落大雨,但晚上天公造美...
邪神十分接受本人的意見,今日的訓練改在石屎跑道上,不用腳踏在泥濘上...
我地先在石屎跑道上跑2個圈 (1400m x 2),然後進行一連串的體能訓練...
多謝邪 ...

唔怪得啦......多謝cookie我今晚唔洗去洗鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-28 00:46 發表

cookie姐....你睇邪神幾錫你~~" />" />" />" />" />jhk
ctse....好強丫.....連鴨仔行都幾乎可以界到馬王兄....馬王兄咬牙切齒下.....咁都要比你過?" />" />.....先唔比cookie姐界到(呢個係中段ge情況....至於臨近終點...就 ...

最後都比cookie界左.....

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜cookie又拎獎!睇相見到你又手撐腰.....又係橫隔膜問題?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-13 01:24 發表

係呀....
希望下次比賽上唔會再受此問題困擾...

每次我比賽或練習熱身時,都會做白頭兄教我的指定動作:

1. 慢跑
2. 拉筋
3. 深呼吸

我發現其他朋友好多都會忽略做第三點.....多深呼吸會有幫更有效張開肺葉,當整個呼吸系統都有足夠熱身時,橫隔膜位置唔應該有痛楚的

所以我so far都未痛過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-4-22 00:38 發表
21 Apr 2009 (Tue)
今晚風勢甚大 & 沙塵滾滾, 若然再大風D,相信會把我吹跌...
是日主菜:400m x 12,4'30"連休,Target Lap Time:1'32"
今晚跑得唔多好,時快時慢,亂哂節奏....
而且覺得自己今晚跑in時的呼吸 ...

曲奇又作痛?洗唔洗去睇下醫生?

升級   0%

該用戶從未簽到

cookie好野,恭喜晒!