香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 4)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-12-19 00:19 發表

即係偏平足....左腳已經差到無左個arch 位la~d骨都 "dim"地咁~~~右腳就仲有一少少....不過都不多la~~你呢batbat, 你都有e個問題要多留意ar~有無大腿外有時痺痺酸酸痛ar, 係同隻有問題既腳同一邊wor~

家姐話.. ...

VV, 我都一樣係禽晚大修咗嚟, 呢幾日我7吓7吓返工, 夜晚又抽唔到時間去睇EC, 睇住隻腳一日比一日腫, 由唔覺腫變一部分腫, 再變半隻腫, 去到EC果陣時, 成隻腳已經腫晒, 行到都已經算係奇蹟. 一check之下, 發覺原來係連接盤骨與大腿骨嘅ball socket移咗位, 可能係好耐之前的一次意外撞擊造成, 因近期另外一D event 而trigger咗出嚟, 以致左腳要就個傷, 就變得同扭傷一樣腫痛, 再遲D唔攪, 可能會影響前列腺~~

被EC拗番正條腿之後(第一吓都痛到彈起gar~~), 佢又睇到我個牙較亦都移咗位, 同我較番正個下巴牙較,唔係又會影響個頭同腳, 見我隻腳依然好痛未去瘀, 就搵咗一堆針一齊吉落去, 然後用吸盤吸走滲出嚟嘅瘀血, 足有半支益力多咁多, 痛死我~~

跟著發覺我左腳因以往行山走得多凹凸不平嘅山路, D腳骨堆埋一齊堆實咗, 就同我用針灸將該處筋骨整番鬆D, 佢支針4吋半都有囉, 我問佢吉咗幾多落去, EC話大半支啦, 我感覺到佢係我D骨同骨之間撩吓撩吓, 真係撩咗好耐(有5-10min), 痛到我面容扭曲, 有時真係忍唔住叫咗幾嘢~~ 成腳真係比佢做到冇晒力軟晒, 比吸瘀血更加痛, 中途仲識講吓笑, 我都覺得算係咁啦~~

全程連休息時間一共做咗兩個幾鐘, 其間EC多次叮囑最少一個月不能跑步, 游水, 不能做stretching, 唉, 我D獨木舟trip呀, 長跑課呀, 仲有我好想跑嘅美記半馬, 全部都如煙幻滅, 差D連渣打都冇得跑, 依家就算要跑都一定要就住, 唔能夠做好個成績, 所以睇嚟我都要被迫消失一段時間, 到時又要由頭慢慢開始操過, 唉, 真心傷~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-19 10:53 發表
joejoe:
你隻腳積埋積埋而家甘大劑........
針灸都試埋,我睇到都好驚...
不過,睇你甘形容,個ec都應該幾有斤兩....
美記算啦~睇下有無ching/ctse可以頂讓左你個位啦,
來日方長,照顧好身體才可以長玩長有呀...

Catcat, vv, 菲菲同batbat: 好多謝你哋嘅關心, 唉, 都冇諗過玩咗十幾年嘢, 一直都(好似)冇事, 最後都係要係我參加晒D比賽之後, 仲要係好認真咁操完一大輪, 等到我覺得可以好開心再突破吓自己之時, 先嚟一鑊大嘅, 真係幾心傷同唔甘心心心心心呀~~

vv你都要保重呀, 希望你都可以儘早recover, 重新上跑場, 再戰江湖~~

仲有其他ching/ctse都要時刻小心身體呀, 千祈唔好(再)試吓我EC同我做嘅果堆嘢, 真係幾甘gar~~

話時話我都係第一次睇跌打中醫, 個經驗真係夠晒難得, 同埋個EC都真係幾pro吓, 冇介紹人你都唔使旨意佢會應診, 多多錢都係咁話, 我都係佢度學咗唔少嘢~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2008-12-19 10:56 發表

嘩!joejoe,mud 你都甘大watt ?你冇用 P.R.I.C.E. 呀?你同catcat 玩唔玩到山霸呀?我都試過傷左個幾月先好番,最慘又要重新操過!祝你早日康服。" />" />

先前都唔知幾時傷咗, 又以為跌咗起番身痛少少就冇事嘛, 邊樹會用P.R.I.C.E.吖. 山霸離依家時間尚遠, 應該ok嘅, 不過呢排就真係要就住瞓, 坐同行囉, 依家買咗條彈性寬帶係office綁住盤骨嚟坐~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-12-19 11:29 發表
joejoe~個ec 無產你上天花嗎~7勞8傷至搵佢~~~
好彩你搵到個高人~so..應該會好快好番~好快又可以出來行ka la

e~你唔好濕水wor~你唔係約左catcat this sunday 去反獨木舟咩?你唔好心癢癢走左去wor~" />" />

冇乜鏟喎, 咁我之前真係唔知出咗事嘛, 又唔係死忍唔睇~~

我都唔可能去到星期日獨木舟個trip啦(玩獨木舟會用到盤骨位同踏腳位), 仲應承咗同阿sir攪個登陸大小磨刀嘅trip添, 結果得鑊泡~~

一陣我都會打比阿sir gar la, 睇佢點安排囉~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2008-12-19 11:36 發表

剛剛睇完喇~~joe ching 你好好休息啦~祝早日康復 " />" />

一定會多d休息啦, thanks啦~~
可以轉到美記個位嘅話, 邊個都冇問題(如果美記話冇問題~~), disdis你睇吓可唔可以囉到我個位去參賽啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-12-19 11:54 發表
[quote]原帖由 joelkk88 於 2008-12-19 11:49 發表

登錄/註冊後可看大圖

joejoe, 咁就乖晒la~大把機會反la

啱啦啱啦, 我哋一於慶祝終於有個藉口可以食好住好一排嘞~~

咁死緊嘞我, 遲D聖誕節去北京個幾日郁唔夠, 食到變咗隻北京填鴨咁比飛機空運番嚟~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-19 11:36 發表
joejoe:
你保重啦,你條友....
一向淨係注重做鍛鍊(gym,行山...etc),食野營養方面又唔多理....甘點得架...
身體....勞動得多都要鍚下佢架....
乖乖地養傷先啦~~

哈, 依家風水輪流轉, 比你話番轉頭, 笑死~~

當然明白啦, 我會小心gar la~~

本來仲有好多條跑線可以同大家一齊玩, 看來都要遲D先可以lu~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ngwkd2008 於 2008-12-19 13:19 發表

Ah joe EQ真係高、重識講笑。多D休息、早D康復帶我地走唔同既地方。er.. 我估你唔介意嚮"熱情如火"同我地霸檯個可?

而家係"熱情如火"仲使乜霸位吖, 果度D阿姐肯定熟晒你哋班老細啦, 離遠feel到你哋度氣都立刻擺好個high table陣嚟恭候囉~~" />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-22 17:01 發表
joejoe:
明晚你黎唔黎....?
有無佳人有約or隻腳點...?

我都好想嚟呀, 都隔咗段時間冇join你哋嘞~~但係我係去北京前得星期二一晚free咋, 再去埋我驚會冇時間plan d行程~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-22 17:01 發表
joejoe:
明晚你黎唔黎....?
有無佳人有約or隻腳點...?

隻腳每日都有進展, 而家總算可以舒服咁以正常姿勢行路嘞, 不過跑步都仲要過一排先~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-22 17:55 發表

PLAN咩呀.......你得架啦~~
明晚一係你9:45pm左右到餐廳囉.....玩1-2個鐘咋嘛..." />" />

好啦, 殺你~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2008-12-22 18:24 發表

我兩年前都係聖誕去過墾丁, 海邊大風啲, 都唔係好凍既......
你玩得開心啲啦, 等你手信hgjD121" />" />" />" />hj

墾丁我之前係夏天去, 感覺上夏天好似更加襯起墾丁嘅陽光氣息同水上/底活動~~

仲有D resort個feel都真係幾正gar~~

Have a nice journey, yungyung~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-23 12:56 發表

死啦.....講開味精濃....
你地收到佢既信,通知取晶片未呀?
joejoe已經收到,但我仲未收到呀......好擔心" />" />

其實呢, 我到禽日為止都係未收到信, 都講咗比你聽啦, 你又報錯料囉~~

不過冇問題啦, 我問過總會, 佢話上個禮拜尾先寄出批信, 可能因聖誕檔期收信比較慢少少而已~~
仲有, 參賽者不論同組別與否, 都唔能夠轉讓參賽資格或代跑~~
跑碼布/晶片等可在參賽當日到場領取, 或早幾日到總會攞, 而美記coupon則隨信附上~~
紀念衫要比賽當天完成賽事後, 或持號碼布領取~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-12-23 13:00 發表

餐冬節飯law...食左都補唔番ar~激死人
係ar..我同菲菲都去ar~要支持下catcat 同各位ma..catcat 原先有joejoe 陪 e + joejoe 又傷埋~好..我過去單聲先~thx

我1月4號都應該會去參賽.................區附近映相同攞番D贈品, 放心, 參賽就參唔到嘞, 不過支持到嚟跑嘅ching/ctse都唔錯~~
一於帶我部28mm-560mm嘅Canon機玩吓先~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2008-12-23 15:35 發表

我估係咪有几支鏡呀

我果部唔係單反, 不過個樣扮單反都扮得幾似, 一個鏡頭就玩到28mm-560mm, 個mon仲可以點扭都得, 拍video質素又唔錯, 映相都有成1000萬像素, 又平又唔重, 簡直就係部終極天涯機(如果唔要求一定要有單反嘅質素~~)

佢就係Canon S5IS嘅進化體 --- CanonSX10IS嘞~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2008-12-24 14:37 發表

O~IC.....以上所有野....除辣 同牛~我都食齊la~~~~" />" /> 激死..無人同我講~
拔x同針灸我都未試過ka~~其實係唔係會好湧d 血出來ka?丫joejoe 話吉好深架wor~真係無止痛咩都無, 唔怪得會暈la..我都忍得下既~~h ...

我針灸完係一D血都冇, 因為針灸係唔會剌到你D血管gar~~
我當時ec幫我腳腫嘅部位去瘀, 所以會用多支針插入嚟引導D瘀血走出嚟, 再用吸盤去吸走果一帶嘅血, 先會吸到半支益力多嘅血gar, "去瘀"同"針灸"係兩個完全唔同嘅治療過程, 傷口亦唔會自動"湧"血出嚟~~
仲有, 通常女仔先天對"痛"嘅感受係冇男仔咁深gar, 男仔天生已注定要受多D疾病(遺傳病)同痛楚(不過女仔要生仔咁解~~), 係呢方面你比我幸福呀, 知唔知~~

升級   100%

該用戶從未簽到

爬完長城隻腳痕痕地, 一於去gym度試吓自己久休復出, 可以跑成點~~
選咗個輕鬆D嘅速度(10km/hr, 都唔敢操咁行咯~~)嚟練, 跑咗兩個鐘隻腳都仲算係舒服喎, 哈今次冇死啦, 我又可以參加番美記個半馬啦, 好開心~~   好一個失而復得的感覺~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2008-12-31 11:27 發表

x 2..

不過,joejoe你自己小心d呀....就住隻腳至好..." />" />

圍圍, catcat: 多謝晒收到晒, 我會就住gar啦, 我都唔多敢係呢個比賽發力嘞, 總之小小心心完成就大家happy啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-31 12:22 發表

vv & catcat:
請留意華華係post#876既留言,我有少少明白佢既心態。
佢有少少"過度活躍症"病徵,如果妳地唔call佢,佢會覺得冇人理佢,為咗吸引人既注意,佢可能會做一d反叛或者係其他唔正常既行為就唔好 ...

哇, 你睇圍圍幾心水清~~