香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2017.11.19 神戶馬拉松

升級   7.9%

該用戶從未簽到

報ed

升級   7.9%

該用戶從未簽到

訂左間四人apartment,可步行去起步點或坐一至兩個站。總共$18xx,三晚。有齊煮食,洗衣機,等家居電器。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

跑完神戶馬後,跑友告知睇runner's pack才驚覺祌戶馬不是標準的42.195KM,而是多左約200米。但神戶馬我報名時個網站卻"誤導",大大隻字寫著是42.195KM Full Marathon。我覺得係有"不實"的成份。神戶馬,當然也不是什麼金,銀或銅,的認證賽事。如果賽道,不是42.195KM,但用上"Full Marathon"的名字,是否"故意誤導"?

"神戶"有"神戶制鋼"被發現做數,今次,又多一個"神戶馬"。日本quality的金漆招牌,可能要掉漆。這個賽事的成績,應該不可能被認可,祇可當fun run。

講番個賽事。開賽時間的安排,跑者分流,跑手包寄存,分時段起步,都係一流水準。但男廁,嚴重不足,等半小時以上,閒閒地。賽道路面好,頗闊,我跑的時段,無出現人塞人,或給人阻路。一起步,基本上可以自由跑。頭19公里,賽路頗平坦,但都係有點點的上落,坡度少。係約19公里折返回程,路面多上上落落。唔係上就係落。這些上上落落,消耗不少體力。跑到約39公里後過橋,上完一個坡又一個坡再黎又一個,頗考驗意志力。我嚴控pacing,才可以,前和後半程時間一樣。後半程祇慢前半程兩分鐘。其實,可能我後半程係無慢到,因為賽道係多左200米。

完賽的安排,亦相當好。集合場地的安排,跑手鑼回選手包,派送食物,獎牌,樽裝水和毛巾,都滿意。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

lemonrunner 發表於 2017-11-22 08:57
師兄,我都跑咗,請問 Runner's Pack 邊度有寫?

我掉左runner's pack無睇,以為是一般資料,跟大隊行。跑完,同跑友傾開,幾個跑友都話,係多左200多米,有印住係information/runner's pack。我初時聽一個跑友講,我唔係好信。第二個跑友答咀,話,係多左兩百米。還叫我唔好死唔信,information/runner's pack內有寫。

"神戶馬"真鬼鼠。我verify跑友們的口頭資料,再翻查報名網站和網上的資料,完全無提到係多左兩百米。網頁上全是顯示著42.195 Full Marathon。晚上,慶功宴,跑友又傾這個不是42.195的問題。好似全世界人都知,係我唔知咁樣。

我初時以為,跑友的Garmin/Polar/GPS唔準,量度上出現多左兩百幾米的問題。我重話,GPS當然有偏差。但係,他們都說係印係information/runner's pack內的,白紙黑字。

這個賽事,如果網頁上打明不是42.195KM,我會選擇不參加。因為,不是標準賽路,祇是Fun Run。就算賽事,不是金,銀,銅認證,我都無所謂。所以,各Bro/Sis,日後參加日本賽事,應先問下跑過的,不要全依賴網站上的資料。因為,"神戶制鋼"和"神戶馬",有版你睇。

如果無金,銀,銅認證的,就更加小心,以免賽事不符合自己的參賽的目的。例如,想做PB,或做時間去參加Boston Marathon,就一定要睇清楚,問下跑過的朋友。

"神戶制鋼"和"神戶馬"事件,顯示日本Quality不必然是信心的保證。我跑國外的賽事多年,都係第一次,係網頁內和information/runner's pack係距離上資料有差別。如果香港渣馬出現咁情況,我唸,又會叫人(乜官員)落台,話什麼國際大笑話,又話什麼大陸化呃人,等等。

(P.S. 今次事件之後,我開始懷疑我係神戶食的"神戶和牛"是否是真的"神戶和牛",又或者,是否食對了級數?日本野,信唔過。)

我冇掉到,請問係日文版還是英文版有講?  詳情 回覆 發表於 2017-11-22 12:32

升級   7.9%

該用戶從未簽到

wallacehung 發表於 2017-11-22 21:56
brompton大大,既然己經跑咗,已經返唔到轉頭,好好感受賽道上o既氣氛,留個美好回憶。另外想推薦大大,如 ...

謝資料。柏林馬已經跑過,當年未能做出PB。主因自已的pacing做得唔好,訓練不全面,哩數唔夠,等,加上環境因素,例如,我的起步區勁多人,全程坐包廂。PB未能如願。

幾年後,我係Barcelona Marathon,做出PB,兼跑出波士頓時間。亦於2016年,開心完成Boston Marathon。

今次跑"神戶馬",整體感覺唔錯,但祇是驚覺"神戶馬"的網上資料,不乎合實際賽道,有些"說明失實"的感覺罷了。加上近月有"神戶制鋼"事件,特別對日本做假,敏感。

經過今次之後,將來的網跑友已知道,"神戶馬"不是標準的42.195km,如仍然報名去,咁就無問題。

(P.S. 我係神戶某和牛店,照住"導魚瘋"的旅遊建議食左和牛鐵板燒。又中伏。陰公。所以又懷疑"神戶和牛"是否"神戶和牛",又懷疑所食的級數是否我order的所要級數?)

其實唔係標準似係你自己諗....  詳情 回覆 發表於 2017-11-23 11:56