香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

47 都道府縣既挑戰備忘

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

47 都道府縣既挑戰備忘

日本可分為47個區域, 包括1都東京都, 1道北海道, 2府大阪府同京都府, 以及另外43 縣, 而因為日本跑步風氣強盛, 差不多全部47個地區都有全馬比賽, 記住, 係差不多, 因為係2018年之前, 還有三個縣市是沒有全馬比賽既, 包括福井, 島根以及三重.

所以之前要完成47 制霸, 係有D 難度, 而今年, 島根縣就會迎來14年來首個全馬賽, 國寶松江城馬拉松, 因此就只欠最後兩個, 福井可以試跑東寻坊, 而三重可以點呢? 如果唔急於完成, 可以試下等到2020 年, 因為我從D 路邊社消息來發現可能會有一隻名為 松阪馬拉松於2020 年舉行, 而現在係有個松阪馬拉松委員會在準備中, 這個委員會去左唔同既日本馬拉松考察緊..不過因為係路邊社消息.. 所以..信住0.01 % 好啦..

而最後福井.. 有超馬東尋坊超馬可以玩...要完成47 .. 要努力練超馬啦..

而其他43 縣仲有D 乜野比賽係難攪D 既啦?

我估係長崎, 因為現在既五島馬拉松都幾蝦人跑, 而2020 會有隻全新既長崎和平馬拉松....唔介意, 又等下去到2020 啦..

有D 人話東京同大阪好難攪喎... 大阪其實可以報KIX 泉州國際馬拉松, 以及大阪淀川市民馬拉松, 東京就有板橋城市馬拉松.. 唔一定下下係大賽先算完成...

咁男仔點攪掂愛知縣呢? 好多人以為愛知縣只有名古屋女子馬拉松一隻全馬, 其實愛知縣有隻小型賽叫做名古屋探險馬拉松, 有香港師兄為左47 縣完賽, 已經去左留下腳毛..
    其他有乜縣市比賽可以試玩..

參考番我的47 都道府縣列表啦..(當然唔係全部日馬齊全, 但知既又唔係去到蚊型, 都會盡列)....

https://www.longrun.hk/thread-29990-1-1.html

+1 0
    上一篇︰10/11 星期六 約跑 sub 3/sub 4 中長課訓練下一篇︰解開7分鐘HIIT效果是否勝過跑步數小時的迷思

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0.01%

奮鬥
  • 簽到天數: 2078 天

[LV.Master]伴壇終老

多謝分享資訊

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1135 天

多謝分享,資料充足,充滿新鮮感