香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 6)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

咦菲菲好似都係星期日要返教會喎, 咁如果cc同菲菲一齊嚟, 會唔會好D呢~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-3 12:58 發表

早兩日先去完~真係好靚~

幅相都影到好大幅六角柱岩喎, 掂呀, 不過你都行到好出影相, 小心D呀~~

我好想游去對面破邊洲個貴妃池浸番個spa, 過吓貴妃癮~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-3 13:10 發表
To CC: 啲相好靚呀
To 廸廸: 泳綑我有興趣呀, 不過我未試過, 只係試過一次海上浮Tsim, 係咪要買返啲"架生"先玩得?

最緊要帶防水袋(可以丟落海都唔入水嗰種), 手套(防被海邊石整損), 其他如泳鏡, fin, mask, snorkel就睇情況及隨你喜歡啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 13:21 發表

5.10 係行澗用... 個底比較軟... 行山路好快蝕晒...所以果陣我朋友行澗係拎兩對鞋去...
一對只係用來行澗 (入澗時才換)..出澗就要轉鞋 gala~

我自己以前通常都懶得換鞋, 1 對行山鞋攀澗涉水都係佢, 連游綑都係用同一對行山鞋嚟玩, 哈~~

以上我呢D懶鬼嘅方法, 老實講隻腳都要"up"住好耐gar~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-3 13:25 發表

ic......即係話Vibram底的鞋適合山路 (泥+碎石), 而行澗(濕石)的話就要轉鞋?
其實我都未行過澗, 只係去大陸行山時要落埋河邊, 所以果陣冼死我

咁你就要試吓行澗啦, 行澗嘅活動程度較大, D景又靚, 好玩好多, 夏天行澗又冇咁熱, 又唔使裝咁多水(我通常會係澗攞水飲, 只要make sure上源係未受污染就得~~)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 13:10 發表

5.10? 正野 wow~ 不過我之前行澗都係是旦搵對涼鞋....愈行愈驚....

其實行山鞋好多時濕0左水都係跣腳... 我之前聽過就係 vibram 底最好... (鞋底有個黃色 label "vibram")
但我未著過....

我覺得就算同樣係vibram底都仲要選吓邊個底好, 因為好多行山鞋個底已經係vibram底嘞~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-3 13:37 發表

其實我都係懶...如果行澗我就只係著對 TEVA 就行水行山啦 (不過 TEVA 既 spider rubber 呃人既...又係跣死)

算啦, 其實人人行得山多行得澗多, 識就D山石面, 著對白飯魚都一樣飛簷走壁(我就見過嘞, 可惜嗰個唔係我~~)

不過多數嘅Hi-tech都唔係好得, 我D行山鞋通常買Marbell(?類似咁串)同哥倫比亞咯~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-3 13:36 發表

BONBON呢個問題問得好!!!!我都試過突登買山鞋.....仲要高筒.........
但真係感覺唔好........

返而後來買左對厚抵波鞋又幾好, 你上次對鞋係咁唔食力呀?

係呀, 高筒行山鞋唔係個個都覺得舒服gar, 著唔慣嘛~~(雖然我買行山鞋都係會買番高筒, 保護性強D, 冇咁易拗柴~~)

著唔慣嘅話, 買跑山鞋啦, 抓地性高, 同埋夠輕~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-3 13:51 發表

x2 我都係.

我just行過成門石澗咋!! 有機會一齊行下澗啦~~~

大城石澗都係一條大型靚澗, 中間有幾個大潭可供游泳, 不過因為係九大石澗之一, 好多人行, 冇得包澗嚟玩~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-3 12:31 發表

嘩!!! 你諗住幾時攪呀...肯定好好玩呀

我諗3月8日之後啦, 要攪嘅話乜嘢形式都得, 水陸兩棲mode, 幾項活動混埋嚟攪都得, 不過3 月8 日前可能(至少我自己)會攪次跑山(上次攪唔成~~), 睇吓有冇人有興趣~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-3 12:45 發表

......我好想夏天游過神削峽登破邊洲玩, 順道探埋個花山 ... ...

邊樹黎加!? 好似袓國d地方咁!!!!游水!!!!??? 係咪有救生衣架?

神削峽個名係香港D行友改嘅, 指嘅係破邊洲同花山之間嘅狹窄水道(只容一葉輕舟穿過~~), 因貌似山咀遭神斧一劈而成, 故名~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 KK 於 2009-2-3 16:32 發表
JOE兄

你有無試過著對rider 12行山呀

你估是否適合呢............

我都有對低筒montrail鞋
不過都成年几~
覺得避震無以前咁好

普通行山, 著對rider行應該都幾舒服, 樂善盃果次我都見到有唔少人著Mizuno鞋嚟跑, 不過抓地性能當然行山鞋會好D~~

我D行山鞋用成幾年gar喎, 用到真係爛到開晒口, 著到穿至丟gar~~

我通常會保存D用得7788嘅舊鞋, 用嚟行D爛泥路或浸海水泳綑時用(唔捨得用新鞋), 比賽就用著順咗嘅新鞋~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-3 16:31 發表
終於追番哂d post...

我有興趣丫∼不過我未試過跑山喎

跑山我會同跑街衣著一樣, 盡量帶少嘢(只帶後備衫, 銀包, energy gel etc), 著跑山鞋/跑鞋, 唔帶水(其實帶水會安全D~~), 之前睇熟條路線, 上到山咪跑咯, 跑唔郁咪行咯, 係咁簡單咋~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-3 18:22 發表

帶咁少野?咁跑號幾耐嘎?

跑半日同一日都係帶依D嘢咋, 夠gar啦(最多帶埋帽呀, 超呀咁咯~~)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2009-2-4 11:02 發表
22/2 山頭霸王行山訓練
路線: 經北潭涌, 石屋山, 獅地, 涌沙頂一帶
難道: 2粒星(joejoe定義)
內容: 野外定向,中午會落澗開爐煮麵食,山霸隊員(joejoe, catcat, kk, fung sir)會預備食物
裝備: 山霸隊員需要做負重 ...

比因ching: 中午Lunch落澗係方便取水煮食, 同有大D地方作大休用, 今次行程係唔需要落水嫁, 夏天先落潭浸水啦~~" />" />