香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 7)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-4 13:43 發表
    轉貼醬油團資料:

預算舉辦日期:兩日一夜(28/2及1/3)
    budget: $400以內包導遊小費
    截止報名日期:6/2,6pm前
    擬參加者:
    vv,catcat,活活,菲菲,bonbon,tartar,batbat,圍圍,迪迪....

今晚vv會再計下數同大家rep ...

CatCat,
    我無報醬油團, 係BonBon個朋友, 我都好想, 不過分司要埋數啦, 我又無申請回響證. 下次預埋我啦, 你哋玩得開心D啦.
    Tarry

升級   100%

奮鬥

分享一些心得給初跑渣打的 ching & ctes 們

SSP隊各隊員,

因為知道有隊員, 淨係睇SSP post, 唔睇其他, 所以將Wong sir, 一篇分享抄咗過黎, 希望Wong sir 唔好介意, 我希望你哋都細味內容, 由其我哋初哥, 更加要睇, 我哋加油, 仲有早幾日我又抄咗Saki既全老馬, 半老馬既水站哩數等資料, 你哋有無睇呀, 我覺好有用wor.
    Tarry

分享一些心得給初跑渣打的ching & ctse 們:

1./ 注意休息,這星期不應再跑了,只做一些輕鬆跑及熱身、拉   筋等。
    2./ 心情要放鬆,這可能是你哋第一個 10K, 半馬 或全馬,但一定不是最後一個,所以要用開心、興奮的心情去享受比賽的樂趣,不要只放眼在成績,先要完成,享受跑步過程的苦與樂,這樣心情下去跑,成績有時可能會有些驚喜。
    3./ 在比賽中,要集中精神,不要被無謂的事、人物影响,專注在自己的動作,步幅,速度等(不要太快)。
    4./ 第一次跑,可能被距離的長度而担心,自己能不能完成,建議先行定下幾個目標,例如
    半馬可先定在第一個拆回點(6k),第二個西隧入口(13k),第三個在灣仔運動場(19K),最后2k 衝入維園。全馬也一樣
    例如青馬大橋、汀九橋、西隧入口
    等等。將自己的注意力先放在第一目標,其他路程一於不理,完成第一目標便去集中注意力去完成第二目標,跟著到第三目標如此類推,這樣你會覺得跑得很輕鬆、心理負担較輕,不要看少這方法,很多國際一流馬拉松選手都係用此方法去減低自己的心理負担,所以你哋對長距離有所担心是正常的。
    5./ 不要走捷徑,很多跑手,不論新手或老手都有一些心態,看見那條路線較短便走那裹,本來係好正常,但係点解其他人唔走呢?這當然有其原因,可能路面有水漬,路面凹凸起幅,有雜物擺放等等,很多跑手貪快便走向那地方,這樣反而得益不多,而且影响自已正常跑步的動作及姿勢,因為在那地方走,可能要放慢一些,或要跳起、跨過一些什物,這樣自己的跑步動作不能連貫性,多少有些影响步速,如果經常這樣跑捷徑那能集中精神在自己的動作上,一定受影响的,所以不要貪少便宜,因少失大。
    6./ 中途必須要補水,可能沒有感到口渴也要喝一些,因為等到身體反應要喝水時已經遲,如果當天太熱用水淋頭也有幫助身體散熱。但不要狂飲水,因為飲水太多反而冲淡體內鹽份,容易引致抽筋。
    7./ 全馬選手有必要帶備補充體力食品,如power gel 等,最好先試清楚口味能否接受,有些好難食的。
    8./ 賽前先計劃一下自己應如前去跑,例如前半程的配速,後半程的配速等。初次跑手不應切定得太高,應以平常練習輕鬆的那一個速度便可以。
    9./ 注意呼吸,很多選手過了半程便開始呼吸調子出現混亂,或腹部痛這與鍛練不足或跑得過快有關,先微微調慢步伐,加强注意自己呼氣及吸氣用鼻及腹吸氣,用口呼氣,二吸一呼、二吸二呼或一吸二呼,按自己習慣或最舒服的一種便可以,堅持一回兒便沒事的。
    10./ 這項是建議西隧出口如何走法,這方法又是推行第 5 点
    不要走捷徑,西隧出口係一個 S形 先上斜向右再轉左,大部份跑手入西隧都係沿著右選邊跑,一直沿著右邊出西隧,這好正常因為近些,但問題係西隧出口係向內彎的,即向右邊斜下的,只係出口約200米有此情况,所以這段係最難走的一段,走完這段才出西隧仲有300米向上走,所以好多跑手要在此行,建議在快到西隧出口向上斜走時,不要貼近右選邊走,越近右越難走,走向中間,甚至中間白線向左,因白線厚起的,踏在上面不舒服的,沿著這路線走向出口,可能多走幾米,但係這裹舒服得多,唔信試一次就知,或者坐車經西隧時留意一下便明白。

祝大家開開心心地去享受跑步的苦與樂!

升級   100%

奮鬥

原帖由 法蘭 於 2009-2-4 15:11 發表

Tarry 師姐,

謝謝你的轉載,很有用呢!

法蘭, 唔洗客氣, 仲有一篇水站分佈, 你要唔要呀, 都好有用架.
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-4 13:57 發表

嘩, 咁多人一齊浪漫呀hgjD115" />" />hj
    plan a) 的話建議2:30-4:30pm羽毛球, 之後可以馬灣漁村睇日落
    其實, plan a) 係想加埋夜賞青公的, 但15/2你哋join畢拿山跑要留力, 睇下邊個有興趣跑先算

菲菲/CatCat/圍圍,
    我想plan B wor, 但係可唔可以, 打羽毛球先呢? 如果沖完圈我諗我都唔洗打啦, 勿你哋覺我仲有氣打咩, 係既話多謝你哋囉, 我報名
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 快活人 於 2009-2-4 23:07 發表

TARRY . 明晚勁HEA 跑壁屋.你來不來呀??

活活, 我唔黎啦, 我唔同妳呀, 妳咁勁, 如果我聽日黎, 咁星期日老馬妳叫我點跑呀, 咪玩我啦.
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-4 14:22 發表
    唔該晒tartar轉貼資料.....

CatCat, 唔洗客氣啦, 都希望大家好好完成半馬啫, 呢次係我人生第一次半馬wor, SSP各隊員加油呀.
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-5 11:31 發表
    睇過大家既意見...呢個安排唔知好唔好?
    14:00 ~ 16:00 先打羽毛球~
    16:00 ~ 17:30 食tea休息下~
    17:30 青衣運動場集合 (衝圈集訓, 可選擇輕鬆跑)
    20:00 晚 ...

舉腳報名先
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 hhkbonnie 於 2009-2-5 11:50 發表
    我想問 "半馬"  跑不店 ~~有冇巴士接ka

BonBon,妳咪講笑, 妳都話上巴士, 咁我咪唔洗跑, 都唔洗上巴士tim, 妳6分鐘1K, 我7分鐘1K wor.
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-5 11:04 發表

大家要食多d飯...

多謝提醒, 各位我今日食咗一個飯盒啦, 勁唔勁呀, 不過今日無食早餐, 平時我午餐食麵包咋,
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 batigoal 於 2009-2-5 13:42 發表

我食左一碗豬paw飯再加飯...再加件多士...

唔係話, 你好似條滕咁wor. 你食開邊隻米, 咁我唔買啦.
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-5 13:44 發表

我今日.....嘿嘿....tartar你唔夠我甘勁啦....
    今日lunch,我同事食飯盒,佢特登"筆"左一部份白飯,留番3/4一大盒白飯過我,我係無任何"送"既情況下食晒呀....
    仲食埋vv俾我既壽司一大條...............

CatCat, 妳又好似BatBat咁一條滕wor.

升級   100%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-5 15:01 發表

tartar:
    batbat妳都話似條滕,咁我咪似條牙籤?

haha, 你好似薯條wor,

升級   100%

奮鬥

SSP隊員,
    尋日病咗, 流感所有跡象我都有齊, , , 返都屋企啪咗2粒Panadol, 瞓咗12粒鐘, 今日無發燒, 一晚無睇post, 依家追番D post睇到頭暈, 大家保重, 响post睇到華華到病咗, 休息多D啦, 今晚再啪一次, 希望快D好番啦.
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-6 13:24 發表
    To TARTAR, 你報咗8/3綠色跑未呀?" />" />

菲菲, 唔好意思, 我仲未報呀, 尋日病咗, 瞓到大昏迷咁, 唔好就我, 妳報名前仲未我到我資料, 唔洗等我la,
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-6 18:06 發表

唔該曬快活人+catcat, 如果冇涼沖會冇心機等全馬友架啦!
    多得catcat放係post#1, 小妹唔會追posts, 昨晚冇意發現有白白團, 差點錯過左.

NC係半馬挑戰組, 麻煩終點留意等佢.
    叮叮噹係半馬一組, 應該 ...

嘩, 叮叮噹唔好講笑啦, 妳同CatCat既車尾燈我都睇唔到, 點樣差唔多時間到呀, 妳同CatCat 5min 1K, 我7min 1K, 呢2日仲感冒, 唔緊要慢跑, 至在完成, 出年再黎, 長跑長友, 8/2/2009見, 妳加油呀
    Tarry

升級   100%

奮鬥

原帖由 快活人 於 2009-2-6 23:06 發表

TARRY 吾舒服仲上來。依架食左D 約好D 未呀?" />" />

唉哎, 活活,俾妳睇到tim, 瞓啦, 瞓啦 Tarry,

升級   100%

奮鬥

原帖由 kandis 於 2009-2-9 00:05 發表

早抖喇~~

DiDi, 恭喜妳wor,  活活話俾我知, 妳尋日時間2hrs 07 嘛wor, 妳可做全馬既日明之星, 到時唔唔唔記得, 同妳一齊跑過步既跑友, 同我哋簽番個名, 影番幅相, 等我話俾人知, 呢個全馬冠軍係我既跑友呢既, 不過我怕俾人問, 點解人哋攞冠軍, 妳既成績差咁遠既, 個陣瘀爆啦

升級   100%

奮鬥

原帖由 vhtober 於 2009-2-9 13:08 發表

醬油隊友....已經增至15位la~~~心動不如行動~有興趣既ctse/ching...唔好等la...快d報名la~

VV, 估唔到, 我公司盤數差唔多完成啦, 咁吸引於是發力埋數 , 我又想參加wor, 不過我未申報回響證wor, 要幾耐架

升級   100%

奮鬥

SSP各隊員,
    尋日我係名乎其實既發燒跑手, 不過唔係博名個隻, 都係就住跑啫, 其實多謝, 圍圍, BatBat, 魔鬼教練我哋沖圈呢一招, 我尋日林尾攞黎用, 最後400, 沖200, 100回氣,再沖100, 我係唔係好叻呀, 我時間2hrs 40, 我會再戰半馬, 長跑長友, 其實我成績咁差唔關魔鬼教練事, 係我懶啫

升級   100%

奮鬥

原帖由 cc 於 2009-2-6 23:27 發表

ctse~保重身體吖~

ee, 多謝妳黎幫我哋影靚相 , 妳小心養傷啦, 妳咁有毅力, 好快好番, 到時我哋可以練跑啦, 不過妳要有耐性wor, 謝謝