香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

5.4.2009 鄭開國際馬拉松 遠征河南

升級   100%

該用戶從未簽到

究竟係汽車啲廢氣, 定係工廠啲廢氣呢?
若果工廠廢氣, 相信明天會好啲, 斷估星期日唔會開工呱??

若果空氣仍然差, 就要因住跑, 話晒全馬...
但皇上你們都要努力加油, 
做個 sub-4 睇睇

升級   100%

該用戶從未簽到

恭喜晒咁多位 Ching, 完成創舉!

賽前及賽後佈告遲啲再講,
先同大家"晒"下啲戰利品!

嘩! 好多紀念品, RMB40真係抵! 
咁其他時間完成, 有無特別嘢送呢?

中途有十幾廿個穿著軍服掛滿勳章的老戰士列隊和各跑手握手,場面感人,到38K時有廿幾卅個靚女伸手出來逐一和你拍掌,好有氣氛啊!

無錯, 最尾果5K最難捱, 有人同你握手、打氣, 會有好大幫助...

比較舊年足足快左半個鐘頭,好開心

又突破 PB, 恭喜 Allan Ching!!

洋蔥師兄跑得好快啊! 你本來跟住4:10個Pacer,係咪最後過埋佢,所以唔洗4個鐘完成?

咦! 原來大會有 Pacer 提供, 咁有幾多種時間 Pacer 跟呢? 身上是掛上掛氣球抑或旗幟識別呢?

今年又輸左比黃伯,佢好勁,26K過我頭,好犀利,佩服佩服!

呢個黃伯著住件跑吧網衫, 唔通又係江門來的網友? 看年紀跟本地葉伯有得揮, 到底邊個年紀大啲呢?

chanbb師兄話佢多得Power師兄鼓勵,先至4:27跑到終點。

恭喜 chanbb師兄 同 Power師兄 sub4:30完成全馬, 又一個記錄!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-4-8 10:08 發表 
我就冇法突破自己4:04,
要賴下空氣污染及水站補給等…
結果要成4:08完成!  

皇上出馬, 果然犀利, 真係差好少就 PB! 差好少就 sub4!

若果上次廣州空氣指數係 0, 令人會不適難受係 100, 
咁鄭州當天即係幾多呢? 

有時我哋响馬路練跑時, 若有汽車經過, 都會影响呼吸
跟住影响節奏, 就影响咗表現 

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-4-8 16:36 發表 
廣州比賽時空氣好得多, 鄭州起步時望向150米外已經是灰黃黃一片, 200米外更"矇茶茶"同以下張相差唔多,我蠱污 ...

真係好難頂, 溫度呢? 如果 20 度上就更辛苦啦!

原帖由 leefs 於 2009-4-8 16:36 發表 
...可能係成9點至開跑,
全程水站只提供清水,
近午飯時間就算唔跑都"肚餓"...

確實是個題, 越遲開跑, 對 sub4, sub5跑手很不利, 
跑完都成 2 點, 過晒午飯時間, 重邊有力跑呢?

原帖由 onionufo 於 2009-4-8 17:38 發表 
小弟時間:
10公里53:46
半程點1:53:55
30公里2:44:33
40公里3:43:34
最後時間3:55:58
35k開始撞墻,速度跌到去6:20/k,39k食一包gel,唔知是心理作用定d gel真系能起死回生,最後2.2k居然唔使6分鐘一k.

其實 onion Ching 速度好平穩, 平均介乎 5'18 ~ 5'36, 沒有撞牆跡象...

原帖由 Fox 於 2009-4-8 19:07 發表 
...起步時數不清的红色大軍緣著十線的大道向前衝,對我來說是一種震撼,...

的確很震撼, 像紅潮一樣, 現一定很壯觀!

原帖由 Fox 於 2009-4-8 19:07 發表 
...水站安排確有問題,12.5k水站(應是每2.5k有一水站)之后的水站便無水,原打算15k水站食gel的計劃也告吹。15k, 17.5k和20k水站全無水供應,連路旁三輪車小販的水也賣光。...

對於 sub5的跑手來說, 是雙重打擊, 又飢又渴, 竟然無水供應? 
豈不是有不少跑手被迫要中途收工收工?

下年整檔車仔麵+力水有得撚

升級   100%

該用戶從未簽到

Allan Ching,

你件 Tee 好特別, 有閣下尊駕大名
是否訂  Tee 前加印呢? 還是事後自己加印呢?

皇上、Chanbb 及 Allan Ching 塊號碼好有紀念價值,
實發xx, 是自己揀選的, 還是大會特別安排? 

升級   100%

該用戶從未簽到

皇上, 相片好靚

華山果然有氣勢, 又高又險要, 上山頂真要點胆量

看來華山天氣很好, 陽光普照, 空氣質素該比鄭開好得多,
但看見有雪, 氣溫該接近零度吧!

怪不得你跑馬拉松可以咁好時間, 原來有石級訓練、
2000米高山訓練...

但奇在部份景點居然一個人影都無? 難道現在並非旅遊旺季?