香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

5.4.2009 鄭開國際馬拉松 遠征河南

升級   48%

該用戶從未簽到

我都有比賽編號"1841"

升級   48%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

allanccl Ching, 全馬限時是否330分鈡?

升級   48%

該用戶從未簽到

回復 46# 的帖子

多謝Alanccl Ching回复,這次是我第一次到国內参加比賽,也可能是我第一次能完成全馬,請多多關照。

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-14 10:18 發表

關照唔敢講我只是慢腳一名,渣打全馬跑左4:32:10,鄭開我會著長跑網衫跑,如閣下也同樣著長跑網衫,大家保持這個步頻,我相信完成唔難,我希望能在4:15之內完成,但係我會沿途映相及錄映(特別係啦啦隊),可能也是4 ...

我目標是完成比賽,所以一定是在你後面,多謝師兄幫我拍照(多一個藉口慢慢跑)。我會著長跑網衫跑。不過如果那天比賽成績太差唔知會唔會影衰件衫。

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-17 10:40 發表

師兄唔好咁諗啦! 又點會影衰件衫架,只有可能係我部相機太差,映得唔靚吧! 我個人認為跑得唔夠快,甚至上車都唔緊要的,只要著左長跑網衫就唔好做d缺德既事,倒如隨處吐痰、打人推人等等就真係會影衰長跑網,而唔係 ...

多謝Ching回复。師兄你都唔好咁諗啦,在外地比賽能有一張紀念照巳是很難得了,用甚麼相机、映得靚唔靚完全不是問題。今年工作較忙,渣打后很少練習,上車的可能性是存在的。不過我一定會盡力跑,衹有受傷才上車。Ching,我是一個好人,著唔著長跑網衫都唔做d缺德既事。我還想請教鄭開水站是否是夠,有需要帶腰包水樽嗎?和渣打全馬比較,有甚麼需要注意的呢?第一次到国內比賽,問題較多。謝謝。

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-17 10:27 發表

唔係好多咋,去年參加過的國內全馬只有鄭開同埋北京咋,一年之內請兩次大假真不容易啊(每次都十日有多),還要我的朋友也請到假才能成行呢!
今年會盡量跑多d國內及外國的馬拉松,因為我已經不用再為請假而煩惱了!

很羡慕你呀!

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-18 11:03 發表

Fox師兄(剛剛知原來係改左名),昨天部電腦拆散晒黎upgrade加顯示卡,所以一整天沒上網,鄭開水站算很足夠的,每2.5k有一水站,每逢5k的倍數係大水站有橙汁或類似既飲品,水基本上係足夠,唔好加重自己既負重,至多 ...

以前個網名難叫,乾脆改一個簡單的。多謝提供水站資料,雖然網上也有提示,但問過有經驗的師兄比較放心。因在外地有時文字資料會和現實有點距離。Power gel 我一定會帶,無佢跑唔晒。大陸電話我PM給你。希望開跑前可一聚吹水。

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-18 11:09 發表

唔使羡慕啦! 講好聽d係我退左休啦,講難聽d就係無得撈啦,哈哈!

可以笑著說"無得撈啦"也讓我羡慕呵!

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-19 08:57 發表

師兄幾時到鄭州?
我們4月3日晚到鄭州,
4月4日 早上取號碼布,如果不怕疲勞可到開封一遊,
4月5日 0530起來早餐準備比賽,晚上到二七廣場吃大盤鷄。

估計會在4月4日黃昏前,當天應該無缘遊开封了。爭取能有机會參加你們4月4日晚飯或4月5日早餐。大盤鷄應該走唔甩

升級   48%

該用戶從未簽到

看完幾位真正師兄的成功故事,小妹也講一下在鄭開"不成功"的體驗。因左脚舊患復發,原打算體驗過鳴槍起步后便收工,身上還穿著風衣、長褲沒寄行李便和師兄們上起跑區。但現場氣氛真的不錯,絕大部份跑手穿上红色大會衫(我們的網衣可說是萬紅叢中一点綠),起步時數不清的红色大軍緣著十線的大道向前衝,對我來說是一種震撼,也是一種鼓勵。不自覺的跟著大軍向前跑,原本走路也感覺痛的腳竟然可跑起來。路上氣氛也不錯,每遇鄉鎮都有群眾打氣。如皇上說水站安排確有問題,12.5k水站(應是每2.5k有一水站)之后的水站便無水,原打算15k水站食gel的計劃也告吹。15k, 17.5k和20k水站全無水供應,連路旁三輪車小販的水也賣光。后來路旁義工喊"加油,加油"時心裡自動回應"加水,加水"。從義工口中得知半馬終點一定有水,便改向半馬終點前進,在魔鬼食物包和大巴的誘惑,腳患的呼喚和前路水站的疑惑壓力下,"收工"了。

鄭開確是一個做PB的好地方,氣氛好,路平坦。還有"跑慢無水飲"的額外動力。附上幾張照片,用手機拍的,質量不好,見諒。

升級   48%

該用戶從未簽到

還想分享一些有趣的事,路上看見一些跑友有踩單車的支援者,車上有飲有食,后期還被一些坐單車尾的跑友界,又是一種新體驗。

升級   48%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-8 19:16 發表
原來有長跑網ctse代表去鄭開 " />" />

謝謝Fox ctse的分享. 嘩!!! 全部紅色, 場面一定很壯觀!!!

唔好意思誤導了你。在加入長跑網前我認為分Ching, Ctse是生理结構來區分。但入網后發現要用跑步時間來分。如Sue兄便是例子,我初時不明白,后给Sue兄好友平兄提示才知道。