香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

扁平足, 買咩鞋至好?

升級   18.2%

該用戶從未簽到

跑完渣打, 腳底內側痛(其實跑之前已經痛, 不過死忍唔睇醫生, 驚佢叫我唔好跑), 物理治療話我因為扁平足, 跑得多所以令腳底根膜發炎.  

佢話可以做個鞋墊, 另外買跑鞋最好買D專係for扁平足的, 請問各位邊隻牌子有呢?  有邊D舖頭會幫你睇下咩鞋先啱你呢?  我去個D Marathon, Gigasports, 或者New Balance 專門店D人都唔係幾知咁.
+1 0
上一篇︰SOGO - 40% off Descente (running wear)下一篇︰樂華跑友招手區

升級   18.2%

該用戶從未簽到

ching, thanks!  可否講清楚D係邊間, 唔係幾知定.  唔方便的話, PM我啦!!!!

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-2-19 12:57 發表
我都有扁平足, 現在著緊是 Mizuno Wave Alchemy 8 (藍色 #8KN-86227 $590, 金黃色 #8KN-86245 $620)

另 Mizuno Wave LSD 應該都ok

New balance 的話可選 #847 或 #800

有錯請拍正!!!

Thank you, ching.  會去睇下啦.

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 henders 於 2009-2-20 01:18 發表
#800 係 Mid-Foot-Strike,扁平足 應不合。

NB 587 比較好D

http://www.nbannapolis.com/new_balance/pes-planus-flat-foot-shoes-c-43_45_67.html

ching, 這些model在香港可以找到嗎?

這個web site仲可以揀內墊.  香港應該沒有吧.