香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

17-5-09必達夏日長跑 2009(8K)

關閉 [複製鏈接]

升級   81%

該用戶從未簽到

呢場都會支持!做野架,不過前幾年都係天氣唔好,希望今年好d喇

升級   81%

該用戶從未簽到

幣!原來同一個星期要走全港陸運會添…而家都未知星期六定星期日走,所以未報得住…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2009-3-3 22:12 發表

大隻兄,清水灣你夠話冇問題照玩,但又唔見你嚟嘅?

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3066&page=2#pid106207

佢覆慢子兄個post咋,佢係跟做啦啦隊,都無話黎跑…

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 106# 的帖子

參賽名單
1. sleung2002hk
2. blurmax
3. piryag
4.花子阿Dee
5. 火仔11
6. garykwan
7 ,schnix
8. 大圍新跑手
9. 瘋狂坦克車
10. 艾莉絲.韋
11. hobbywet
12. 洛虎添
13. 蘭茜.韋
14. stephenng
15. Parco爸
16. Anthony
17. Anthony大大
18. BHa
19. kcchu
20. 亞平
21. running-sue
22. miller
23. randyip (tbc)
24. 山比(hoshanbei)
25. TerrySze
26. kolohon
27. 爆兩k
28.water_ho8538
29. cko2672

啦啦臀
1. 慢子Wilson

義工攝影臀
1. Parco媽

終於決定玩喇!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-15 13:20 發表

駿兄..
A16影合照、pan相、起跑、拉爆...夠到突啦...

有C兄姐拿獎...影頒獎就必備啦...

我上次就係支17-55出事,對唔到照﹙manual都較唔到﹚,搞到影唔到頒獎同團體相喇

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-15 13:58 發表
蟻也...小弟大意..原來米拿會跑517....我跑得慢...回來未斷氣就搶架機幫你影...

哈哈,多謝parco爸,相呢d野都係留念o既,多一張少一張都無乜所謂,唔使趕頭趕命o既!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-15 13:55 發表

下...咁大鑊...
無緊要..我諗你都成日拿獎....幾時拿單定聲..小弟出下力幫你影...

好在支鏡係人地俾我,都係用左些少錢抹鏡o者…早知都係買支A16好過

升級   81%

該用戶從未簽到

既然咁多人參加,建議大家不如自己搵d岩pacing o既網友拍住跑喇!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-4-29 13:26 發表

miller ching,

好提議, 但係用咩嘢嚟做準則呢?
不如用08-09年度10K最佳時間, 好唔好呢?

唔使咁科學化掛…大家set好個目標見到差唔多咪一齊跑咯…

跑跑下覺得唔岩pacing自己走左去都得架

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 baki 於 2009-5-12 23:20 發表
近來沒練一排,擔心……" />" />

我今晚先走完一課12km,跑完都好擔心…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-16 10:29 發表

Parco爸,我覺得揹支水跑仲辛苦呀,有水站就埋水補補水應該問題唔大既。" />" />

其實買支300ml揸住黎跑okay o既,同埋人地主辦單位set水站係計人頭預水量,千祈唔好去到水站狂灌水搞到後面o個d無得飲…

講真,跑8km途中真係唔使飲太多水,最緊要今日同聽朝出發前入夠油就得喇…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-16 11:36 發表
多謝各位大佬指引....
看真是...去程及回程..都會經同一水站...即是有兩次機會...
我諗..唔需要帶水跑啦..

題外話..
米拿兄..我自己覺得拿住的話..左右手好似唔平衡..但成日見好多C兄都是拿住支水跑..不過都多 ...

parco爸,你唔係攞住支700ml的話我諗唔會唔平衡o既…

升級   81%

該用戶從未簽到

一切從簡,今日跑得還可以,尋日知道今日熱到九彩,臨訓隊自己兩杯…水,起身出問口前又兩杯,再跟手整多支sports drink熱身飲埋佢…

見到一個差唔多全個長跑網師兄/姊都犯左o既大錯,就係集體o向陽光下長時間曝曬,咁樣係會o向賽前失去好多體力,希望大家下次會引以為鑑…

比賽開始,賽前定左戰術係開始走順自己之後死頂,去到2km都唔使7分,做緊第二梯隊,之後就同同自己隊友講放慢少少,留番回程用,頭半程14分半度,知道同前面已經相距甚遠,目標只係唔好俾人界…頂到最後1km先甩埋最後一個對手,去到運動場已經慢jog加唔到上去…順利完成…

講番大會安排,好同意華哥所講,所有安排報名表已經列明﹙天氣除外﹚,賽事亦都話俾你聽係「夏日跑」,有人將冬天o既強度用o向呢場賽事,無事真係好難得…

有事發生,就算你set4個水站都會有人問點解大會唔set8個水站…講真,香港其實真係唔係好適合戶外活動,夏天又熱冬天又空氣差,我地其實應該帶oxygen mask出街…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 -R- 於 2009-5-17 23:26 發表

我己經好頭位, 只怪自己功力未夠  " />" />

R兄,下場加油喇!總有機會o既…

升級   81%

該用戶從未簽到

話分兩頭講,首先,我諗好多ching或者有經驗o既跑手都講過,跑手本身對自己受傷或者中暑/不適係有最大o既責任,你o既身體o向你不適或者受傷前都會俾出唔同o既signal,我地透過練習、比賽去認識身體俾我地o既訊號;另外而家資訊發達,網上面好多資源、意見可以參考,可以避免發生意外…跑步對絕大部份人黎講都係同自己比賽,講笑咁講,你跑一個幾差o既比賽都唔會跑死跑傷人,最多跑慢d做唔到想做o既成績o者…

至於水站問題,好多人未必太了解,呢場賽事o向單車徑進行,大會無得封路,唔可以o向單車徑上面set水站,一個水站serve兩邊都係正常,唔通見到水站我唔俾另外一面d人攞水?另外,太近起點/ 折返點set水站都唔係太好,因為水站係會聚集好多人停低/減慢,仲容易發生意外…

最後,如果為做成績,我同意人少,無晒「行街團」o既比賽係對做成績有幫助架,不過我地仲要考慮比賽氣氛、推動運動,互相包容係必須o既…唔通我地遲d要考左cert先可以跑步、行山、甚至過左30度出街咩?