香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

17-5-09必達夏日長跑 2009(8K)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

各位師兄, 小弟有份跑....請多多指教....

升級   100%

開心

升級   100%

開心

原帖由 迪迪仔 於 2009-5-17 11:42 發表
    馬鞍山長跑比賽8人暈倒

http://hk.news.yahoo.com/article/090517/4/c82d.html

馬鞍山長跑賽2跑手疑中暑送院
    http://hk.news.yahoo.com/article/090517/3/c82f.html

水站位置唔係咁好, 係其中一個原因...

升級   100%

開心

原帖由 華哥 於 2009-5-17 17:41 發表

國際賽係5K先至有水站,話知你天氣熱定凍,我有年跑廈門馬拉松,氣溫30度,太陽曬到甩皮,都係每5K先至有水站。
    而家第3K同第5K都有水站飲水,已經足夠。設立水站位置都要考慮路面寬度。
    報名表寫明 ...

講真 "國際賽係5K先至有水站", 但佢今次比賽FOCUS 既, 係唔係國際性跑手?
    我覺得要因性質同參賽者既身份而有所分別囉, 佢本身個水站DESIGN 上係有問題,
    我琴日跑得比賽慢, 算係中後段既選手, 我經過水站既時候, 見到水站張"枱"係對面線, 而且所有工作人員都係幫緊對面線D 人裝水,
    我果一刻以為這個水站係回程既, 以為覺得前少少有去程既水站, 所以無飲到, 點之繼續跑落去, 先覺得可能我攪錯, 果然, 我要跑到回程先有水站(差不多5K),
    果一刻我已經好累.... 覺得頂唔住, 所以開始半步行既跑速跑過去飲水....
    我覺得, 水站既DESIGN 係可以好D, 例如3K , 6K 有水站, 唔好一個水站兩邊用....
    因為佢本身條路唔寛, 水站位又細, 令到可能跑外線D 人無咁易GET 到水而就咁繼續跑算....
    而且佢3K 同5K 既水站太近, 有D 人可能飲完3K 果邊D 水, 回程果刻仲有一肚水, 而今次路程得8K , 亦可能令到跑手警覺性減底左,
    所以無再飲水, OR 用水淋頭, 亦可能係這個原因, 跑手先會相繼係中後段暈低............

試下下年將水站既站置同人手分配改善下會好D.....

升級   100%

開心

原帖由 華哥 於 2009-5-18 16:59 發表

相信閣下是一位新進跑手,水站兩邊用係好普遍,就如渣打香港國際馬拉松,佢全馬有大半份水站都係兩邊用,有需要隨時去攞水,無人會阻止你,可能閣下係比較少比賽,所以唔明白同熟識賽道情況。
    就因為好 ...

無錯, 我係新進跑手, 所以我一開始就問以FOCUS 邊一方面既選手為主....
    你個會考係以上中六為主, 即係好似全馬拉松咁..... 咁去挑戰既人, 當然要有番一定既經驗同實力先得啦...
    但現在這些比賽係以推廣跑步等為主, 咁當中就自然會有好多實力不足同較新既跑手參賽,
    既然賽會係FOCUS 這些人既, 咁配套自然就要以這些人為主....

現在跑這些10K 既, 好多都好似我這些新進跑手, 佢地對好多你所講既累積大賽經驗, 係無乜既...
    所以可能對好多你所謂既"常識"係唔清楚.... 好似你講渣打全馬水站事件.... 我未去到跑全馬既能力,
    所以我只跑佢既十K , 但佢既十K 擺水方法, 可能因為來回係分開, 所以水站只SUPPORT單邊方向既跑手,
    好似咁既情況, 我又何來經驗知道好似琴日既CASE 係一站兩用呢?
    而且好多跑手就算有常練, 但亦唔代表佢有時間入去熟習跑道, 好似來緊既元朗同十月一日既船灣等....有幾多人可以經常入去熟習呢? 好似我咁, 我平時只能跑維園同去GYM ROOM 跑, 要熟識跑道係難D...而且亦好少會係八點半這個鐘數去練習....
    而水站問題, 我覺得好似你咁講, 每3K 就一個水站, 其實係OK, 但我個人覺得, 佢做得唔夠好... 因為琴日既水站站置係3 同 5 K ,最後3K 就完全無水站, 其實會對D 我地這些新進跑手比較食力, 佢平均D , 係後少少先再擺水站, 變左3K, 5.5K 咁, 可能會好D......
    我見琴日有D 接受訪問既人, 亦都講出, 水站未必夠, 而要自己帶多樽水去跑...這個就正正係經驗之談, 我下年亦會知道要點做...就係唔好太過依賴水站, 自己帶多樽水去跑(本身我練跑既時候, 都係自己隻手渣住支水跑)

無錯, 事後檢討自己錯係邊, 有乜要改善係必要,但這是事後, 經驗唔會係之前出現...
    我自己亦懂得我唔夠力氣, 係八點半這個天氣下全程都係跑, 所以我選擇左行, 同去到水站既時候除左飲水, 仲用水淋身.... 這些是我自己踢開波既經驗.....但唔係所有人都係運動老手...既然FOCUS 既有新人同D 經驗不足既人仕, 又可否睇下我地既提議是不是合理呢?

但琴日暈到出事既, 是否以新進跑手為主呢? OR 亦有不少老手呢?

升級   100%

開心

原帖由 awyh 於 2009-5-18 19:08 發表

完全同意!有些人就是這樣,什麼時也只會先怪別人,不會檢討自己。

還記得今年的渣打馬拉松後的第二天,有跑手打電話去投訴為什麼條賽道咁難跑。大會應該安排一條平路係港島區,唔應該上上落落。當主持人說, ...

我諗你要分清楚, 乜野叫投訴, 乜野叫提議同個人意見.....
    一野就話人唔識檢討自己..... 你又有無睇下人寫乜?
    你其實都好似做緊同一樣野, 唔睇下講乜, 就假定左提問者是一定有問題果一個?
    你又知我無自己無檢討過自己, 先提出這些觀點?

升級   100%

開心

原帖由 華哥 於 2009-5-18 21:39 發表
    昨日暈倒的人,大部份是新進跑手同D年青人。
    佢哋大部份多數係傍晚或晚上練跑,或係健身室跑步機上練跑,身處陰涼環境,甚少係甘曬甘熱天氣練跑,所以唔適應,導至身體受高溫下虛脫。
    年青人好勝,一起步以 ...

華哥厲害我當然知啦, 但亦到係因為你咁有實力同經驗先可以挑戰我地未到達既國際性全馬拉松賽事,
    而果d 賽事 就正正係為華哥這等實力派而設, 但好似必達等香港既8k , 10k 賽, 係以推廣跑步為主,
    個人訓練係重要, 但因應賽事既跑手既能力以及天氣, 環境而作出少許更改我覺得係可行,
    好似之前幾場既, 同樣只係一, 兩個水站, 大家都無乜問題, 但因為今次時間, 天氣有所改變等....
    好多之前跑完吐露港, 沙田河畔同渣打10k 既人, 係一時間唔習慣之外, 而出現咁既情況, 係有可能...
    佢地可能未經過咁既賽事, 對要點既練習可能唔清楚...... 既然今次出現在咁既事情,
    我覺得可以因應天氣, 時間而將參選資格收緊, e.g 係某d 比賽要有係幾分鐘之內等......
    以filter 一d 好似我等能力不足既新進跑手..... 令到個賽事可以更易handle.....