香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

17-5-09必達夏日長跑 2009(8K)

關閉 [複製鏈接]

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-5-17 16:03 發表
我們的袓國在各方面都取得很大的進展, 必逹好應該與時並進. 不可以一句"這個比賽已經十年啦"做擋箭牌.  要知道參加的人數不斷增加, 體能和對長跑的認識亦差異不斷增大.

起碼應該提醒參賽者在酷熱天氣下比賽 ...

我應為唔係事事都要吓吓提醒參加者,佢哋個個唔係傻仔,訓練成果同狀態只有參賽者自己先至知道,得唔得,去唔去,事前身體一定出現變化,情況慢慢差落去,但又肯放棄,梗硬頂落去,才出現中暑。你問吓中暑D人,佢哋會唔會投訴或唔滿意大會無提天氣熱,小心中暑。
點解將自己的決失責任,完全推缷俾人哋。天氣熱,濕度高,係開賽前係人都知,係人都感受到。
這個賽事話明係廈日長跑,朝早起身溫度已經甘高,大家只係為咗體育精神,永不放棄的心態去盡力完成賽事,所以甘心冒住中暑危險,希望達到自己目標。大會主辦賽事,參加者應按自己能力去跑,快、慢、去、停由自己決定。
路線一早已經公佈咗,任何人自己隨時可以去試路。至於可以預計排名,真係說笑!
如果之前又要抽時間去攞晶片,相信絕大份人會反對,無需要,浪費時間,最好比賽個朝先派。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-5-17 12:55 發表
有上年的慘痛經驗(水站唔夠),今年學精了,自己帶水、慢jog,好輕鬆。但見到有d跑手瞓低,仲要送院,真是替他們擔心,希望他們休息過後無恙。

今日大會安排有兩個失當之處,一是遲開跑,二是唔夠水站。但睇 ...

國際賽係5K先至有水站,話知你天氣熱定凍,我有年跑廈門馬拉松,氣溫30度,太陽曬到甩皮,都係每5K先至有水站。
而家第3K同第5K都有水站飲水,已經足夠。設立水站位置都要考慮路面寬度。
報名表寫明係8點半起步,如果認為唔合自己心水,或怕熱,可以唔報名參加。
因為要安排下一代的小朋友跑先,大人遲D先起步,可以理解,如果安排小朋友遲D起步,佢哋仲辛苦,相信好多小朋友頂唔順。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-5-17 16:13 發表
希望身體不適既跑手, 快d冇事
恭喜各位得獎網友
神驚無神俾人叫去做訪問, 汗都冇時間抹, 又冇著番件網衫, 好彩對答補番數, 冇失禮大家
我響mytv.tvb.com睇互動新聞, 見到仇家都有上 ...

Sue 姐上電視好靚,對答大方得體,俾100分。
今日你好勁,我臨尾200先至過到你,真係追到我氣咳。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-5-18 13:47 發表

講真 "國際賽係5K先至有水站", 但佢今次比賽FOCUS 既, 係唔係國際性跑手?
我覺得要因性質同參賽者既身份而有所分別囉, 佢本身個水站DESIGN 上係有問題,
我琴日跑得比賽慢, 算係中後段既選手, 我經過水站既 ...

相信閣下是一位新進跑手,水站兩邊用係好普遍,就如渣打香港國際馬拉松,佢全馬有大半份水站都係兩邊用,有需要隨時去攞水,無人會阻止你,可能閣下係比較少比賽,所以唔明白同熟識賽道情況。
就因為好多主辦賽事的單位,都知道香港好熱,所以唔依照國際賽事規例,將水站設每3K左右便有水站。
比你差的人可能投訴要每K都要有水站,亦想要每個水站都設有大型電風扇或冷氣設施俾跑手降溫!
作一項假設,中五會考,全港試題一式一樣,有精英名校生去考,佢哋覺得好易,十優狀元,有普通學校的學生去考,佢哋有少少吃力,但都勉強考到中上或中等成績,而有一D係自修生或日間要返工而晚上讀夜校的學生,佢哋考時相當吃力,只能考到中下考績,社會上亦有D懶散學生,佢哋平日唔勤力讀書,所以考得好差。
當佢哋投訴份試卷D問題好深,令到佢哋考得好吃力,應付唔到,所以成績好差,或交白卷,建議以後D試卷題目要淺D,就吓D成績唔好D學生。你話甘樣得唔得?
大家跑同一條路,大家都受同一天氣熱影響,大家都係經過水站2次,點解有D人得,有D人唔得,就係個人天生質素同後天苦練的成果。
每次跑完,都應該首先檢討下自己的得與失,發覺有失的話,應日後加強訓練,以便應討日後的賽事。
比賽經驗係非常重要,賽事首先熟讀比賽路線同水站位置,比賽前唔好暴曬,起步唔好快,節奏同速度要保持得好,唔好俾人影響,了解自己當日臨場狀態,識得分配體力,中途遇到身體狀態突然下降,識得如何處理。
長跑係有好多學問,並不是隨意亂跑,相信閣下遲多幾年,累積咗有相當比賽經驗,就會係明天的我,打倒今日的我。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

昨日暈倒的人,大部份是新進跑手同D年青人。
佢哋大部份多數係傍晚或晚上練跑,或係健身室跑步機上練跑,身處陰涼環境,甚少係甘曬甘熱天氣練跑,所以唔適應,導至身體受高溫下虛脫。
年青人好勝,一起步以快速去跑,身體係短時間就升到好高溫,所以捱到暈咗。
廈天練跑或比賽,切記係初段將體溫升到甘高,避免肌肉出現乳酸,以慢起順住跑,慢慢才加速。
我住天水圍,無去試賽道,一年內只跑呢條賽道2次,一次係必達廈日長跑,第二次係工聯會長跑,我對賽道唔熟,全靠記憶。
我都經過新手的階段,我從來只會苦練去適應天氣、路段上落,從來唔會要求天氣環境來遷就自己。
長跑就如人生,要努力學習,不斷改進,去適應社會環境求存,環境唔會因人而改變來遷就你,唯有自己去適應環境。如果事事想環境去遷就自己,廈天就話熱,冬天又話凍,世事那有事事如意。
我都今日這個階段,吃盡不少苦頭,流盡不少汗水,廈天上午9時練跑,酷熱天氣下跑10K,紅色暴雨去練跑,條小路浸晒,9號風球,由荃灣經屯門跑返天水圍,冬天6度氣溫仲落緊雨都跑30K,點解甘練,因為到D比賽時,無人知天氣變化係點,這樣可以克服同適應任何天氣同環境。
長跑甘辛苦我都捱得過,世上還那有事難到我。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

講開水站,我請各位新進跑手留意,請不要在水站前停步或差不多停下來,然後慢慢取水,在係水站前慢慢行飲水,這樣是在長跑比賽時有好多人係後面上緊來,如果有一、兩個人停步取水慢慢行,後面D人就阻住咗,亦被迫停下來。
長跑運動精神同自律,不要妨礙有能力超越自己的人,跑得慢就請靠左,留返右邊空位俾別人超越自己。係水站前盡快早20米靠近水站個邊來跑,順住一條直線跑去水站,唔好你水站前突然改變方面,係別人前面 cut 埋來取去,這樣會令到大家相撞,取完水後,如果太攰頂唔住,請不要在水站前行,應該係水站兩側或後面,離開D賽道,或係水站工作人員後面慢慢行休息吓。
呢D係長跑界多年來各人認同的自律,希望大家遵守,正式時,今日你讓人,明日人讓你,大家互相禮讓,大家玩得開心。