香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 華哥
打印 上一主題 下一主題

買跑鞋地點

升級   80%

該用戶從未簽到

Gel-infini

Gel-infini :

*偏向訓練或比賽兩用跑鞋,或作長途里高數用
*輕身厚底的設計,具良好的緩震功能,保護性較強
*提昇貼腳而舒適的感覺
*鞋底內加出入了P3 Cushion緩震效果設計,改善了其舒適柔軟感覺
*樹脂製的中掌補強系統,加強腳弓位置的強韌性和足部整體的安定性
*適合亞洲大部份任何腳型人仕穿著

升級   80%

該用戶從未簽到

哈~哈~
我都係最近先知有呢個網,隻腳keep住都係咁上下,冇好又冇差過...
而家做多左gym,一個星期只jogg1-2日,肥左少少,但大力左...
我都想可以以前咁週圍跑呀,希望來季可以好正常咁跑得返啦!

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 beginnerandrew 於 2009-3-17 11:22 發表

雪ctse: 好詳細喎! 可否介紹吓skysenor 同埋 tarther 呢?
             兩款都係香港跑友嘅嚮往恩物!

其實我自己中意著tarther多d,因為我右腳有少少扁平,跑步時腳板會向內傾側;而tarther腳弓有番個arch位,可以拓番起我隻腳,令到隻腳冇咁快出現疲勞,每一步都可以去得快d;另鞋底採用石墨底,使每步發力時更加靈活,但日本版d粒粒會比中國版快蝕d。
而skysenor鞋底側比較平坦,用了比tarther更耐用的波浪紋底,冇咁易蝕;另因前掌比tarther厚少少,所以跑時底部感覺會比tarther舒服。

個人認為:
日版tarther會比skysenor去得快d,但因採用石墨底,所以比較易蝕;而日版skysenor用了非常舒服的波浪紋底,所以跑時會比tarther舒服,且比較襟用d。
另外, 日版tarther同中國版tarther冇咩分別?....如果走5000m或10k,15k我會揀中國版,走半馬或全馬先會揀日版,因為日版太過舒服,太過林...走速度時會好哂力,而走長途時速度要求相對減少,跑步時間較長,鞋底舒適度要求增加,所以著日版會好d。
而中國版skysenor比日版較為colour d同靚d,但日版會比較好著。

最後這些只屬個人的意見,個個人的跑感、腳型都不一樣,最終都係要自己試過先。