香港長跑網  - 長跑長友

樓主: onon
打印 上一主題 下一主題

邪神霸腿傳功大會<2> 操後身體狀況滙報

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

1) onon
2) cu83
3) piyrag
4) kcchu
5) left3
6) Harvey (蝦肥)
7) 超人阿四
8) 坑口公牛
9) 龜速行
10)wadee(大人債主傍聴)
11)kwoksiu
12)cookie97
13)Allanccl
14)711
15)chanbb
16)cc
17)TNT
18)alex504992004
19)hoho2505
20) TerrySze
21) Piccolo
22)長毛
23)beginnerandrew
24)peter6565652003
25)Alex
26)apfel
27)李奧
28)ee_tpk

升級   0%

該用戶從未簽到

ching... 這裡無分快慢..
不過首要條件係肯用心聽邪神兄的指導和跟他的指示盡力去做

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-3-12 09:21 發表
我傷左,跑唔到,但都想黎學下野....." />" />

在下已 pm 你關於傷兵之安排..未知你收唔收到~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-14 18:45 發表
而果幾位訓草地,做體能的跑友........

腰、腹、應該會有強烈反應......

如果大腿、髖關節、都有反應......

而家小妹好似內傷咁... 一咳就痛
腰至尾龍骨酸痛不已~

大腿暫時無特別...
盤骨正對下, 大腿前面外側的肌肉好痛 (相信那位置是四頭肌的開端....這裡都是髖關節的一部份?)
petpet 有點酸痛

我也知道自己昨夜不能完成邪神兄的要求... 自己平時好少練習到那些肌肉..
(雖然做 gym 時我會做到那些肌肉.. 但我幾乎每次做 abs 都得過且過)......
昨夜明白到自己的弱點... 有待改進!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 apfel 於 2009-3-14 21:16 發表
最攪嘢係無lala打咗個乞嗤.......成個前側腹都拿實咗.

呢個真係好應...

但我明天會練習... 慢慢增加每一 set 的次數

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-14 22:29 發表

係咪腹肌扯住哂呢?一咳就腹痛?

如果係的話,恭喜你昨晚做得好好.....

亦証明左妳的腹肌力量,要多加努力啦.....

玩健身、玩器械,都不及跟我練一晚咁應棍.........

有時< 自我 >先至係最大的< 挑戰 ...

正是~

尋晚太應棍啦... 我星期 5 會再來俾你 "0牛" 多幾棍~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-3-16 10:03 發表
Terry & 馬王兄,Mud 有波友區咩?係邊呀?我搵唔到既?

你去揮手區開番個未得 lor~

升級   0%

該用戶從未簽到

邪神兄.. 你星期 5 晚教大家既蝴蝶腳... (即係係傷兵第一組動作)
係未成個背應該緊貼在地面做好一 d ? 在下"鞏"起0左條腰無 野 support 條腰.... 有點怕傷腰~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-16 23:34 發表

條腰要用力< 頂 >住,有少少< 頂 >起的感覺.......

問下d孕婦有bb時,腰部的情況感覺就差唔多啦!

如果你全背應該緊貼在地面,咁條腰就會鬆左,訓練效果就差好多.........

如果在家做... 會唔會用少少野 sit 住條腰比較好一 d?

我星期 5 做果陣... 唔知係未頂得太用力.. 做完條腰好累..(腰骨好硬...)
想問一問.. 係未條腰 lock 都夠實就可以減少受傷既機會?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-17 00:16 發表

錯!

lock得實條腰,先可以練得到你的腰肌,同埋在做動作時,可以減少力量流失.......

如果你會用少少野 sit 住條腰,咁你條腰就練唔到野......

做呢d動作,係訓練你跑步時,身體腰腹肌的力量.....

...

好丫..你到時麻煩你再示範多一次丫...

p.s. 你都唔好同我講咩咩肌要 locker 死.. 小妹都只係識得分腹肌腰骨.. 至多識多個股巨肌...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-17 00:56 發表

多謝哂先!

事關ee係師姐,唔方面指俾佢睇邊方面要用力......

你上次做得幾好,用你的感覺話俾佢知就得.....

而我就可以睇下你有無講錯,兩者都有進步架......

邪神兄.. 我相信你既為人... 如果我真係仲係唔明...
到時真係需要你指示迷津~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-17 01:24 發表

放心,只要我知識範圍內的事,知無不言......

但你要記住,我唔係萬能.....

唔係所有的問題,都可以給你一個完滿的答案.......

因為我都有所缺失.....

當然呢方面,我有miss幫我啦.........哈哈哈哈 ...

星期三在 馬鞍山都係練體能?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-3-17 15:35 發表
沖樓梯有效D

請問幾多層先至有效 ?
未知上鳳凰山由 100 m 上到去 930m 有無用 ?