香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Power42195
打印 上一主題 下一主題

5月23日 中國東營 黃河口國際馬拉松賽

升級   0%

該用戶從未簽到

三天食宿是東營馬拉松大會提供的,並非跑吧提供的。
大會負責為所有參賽馬拉松、半程馬拉松運動員免費提供三天(5月21日10時至24日12時)食宿。
馬拉松、半程馬拉松項目報名人數各限1000人,短程馬拉松(10公里)項目報名人數限3000人,迷你馬拉松(5公里)項目報名人數限5000人。賽事規模設計10000人.
跑吧這次報馬拉松的跑手有112人,半馬28人,好大的隊伍,所以令閣下以為係跑吧提供食宿吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 superimac 於 2009-5-5 15:31 發表

感謝Allanccl ching 的講解!
小弟見 4樓 的洋蔥兄說已在跑吧報名,所以誤會了啦~~

Anyway,國內還有多少這類具「吸引力」的賽事丫?

其實在國內跑馬拉松,除左珠海係外國人搞,所以貴d之外,其他所有國內既馬拉松報名費都係40-50元,但係dT恤、紀念品、獎品、氣氛等等等,都係物超所值的,你可以去睇番鄭開馬拉松,皇上貼有關果次既紀念品既相片就知架啦,我喜歡跑國內馬拉松主要唔係呢d紀念品,而係享受果d氣氛同人情味,重有,國內馬拉松可以說是全平路,跑得容易d完成,同埋無咁易跑傷。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-5-25 13:26 發表
啲相很靚呀!!! 請問幾多銀$報名費包3天食宿???

報名費只需人民幣100元,無其他收費(另外晶片按金一百元跑完馬之後有專人來酒店收晶片及退回按金),包住足三日食足九餐(早午晚),完全係最貼心的安排,跑馬那朝早,五點鐘電話響morning call,五點半有健康早餐食(是跟據小弟的柯打準備的),食完之後換衫,雖然只是兩步路也有專車巴士在門口等送我們及邀請選手去市政府大樓貴賓房換衫,我們坐的巴士坐著全是最快的跑手,跑完馬等我們香港隊員全部回到酒店才問何時食午餐,我們要沖涼,所以午餐改在下午二時才食。點知原來市長該晚安排左答謝宴,我們香港隊十人也獲邀出席,場面隆重,菜色名貴,又有運動員指定飲品----中國品酒(62度)、張裕紅酒、啤酒汽水任飲。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-5-25 09:38 發表
多謝皇上靚相~ 見到有幾張好似係亮哥被訪問?

仲有亮哥而家雙腳好番D未?

多謝 肥哥哥KC 關心,小弟d傷好了一點,聽醫生話,都係繼續休息,唔好急。

比賽前一日大會提供巴士去視察賽道,其他跑會只可派少量人代表,我們因與特邀跑手同一間酒店,可以全部人一齊坐同一部巴士,最快的跑手就在這巴士上了,所以d記者上這車訪問這些選手的領隊及教練,我是香港隊的領隊,所以咪被訪問囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-25 19:24 發表
天氣好好, 唔知到開跑時氣溫點樣?

連軍事設施都開放參觀, 唔怕泄漏國家機密?

街道整潔、企理, 建築物好有歐洲味道...

亮兄接受訪問喎? 係咪當地傳媒?
點解香港隊可以同特邀跑手有特別待遇? 咁國家精英級有咩嘢待遇?

酒店唔錯, 真係免費?
晚宴直頭係國宴咁... 15道菜、重有現場音樂演奏, 都係免費?

條賽道夠濶、夠直、又平坦... 係咪封晒兩邊車道呢?
幾時有比賽啲相睇?

我們提早幾日坐飛機去山東熟習下d天氣,首先到達濟南遊玩大明湖、趵突泉等名勝古蹟;跟住坐和諧號火車去青島玩,軍事設施都開放參觀, 絕對唔怕泄漏國家機密! 因為我地比左錢入場,軍事博物館參觀的都是退役的戰艦戰機大炮,緊係唔怕泄漏國家機密啦!
青島被外國人(德國人最耐)統治左幾十年,所以好多建築物都好有歐洲味道,街道整潔、企理。
小弟曾接受訪問, 係當地傳媒,個記者係咪好靚呀?
點解香港隊可以同特邀跑手有特別待遇? 這些特邀跑手係邀請來提高比賽成績的,所以有特別待遇,正如香港渣馬都對特邀跑手有特別待遇一樣,我們是滔他們的光而矣。可能是第一屆(第十三個中國田徑協會承認的國內馬拉松賽事.....今年才承認,所以以前的不計)馬拉松賽事,全馬無乜國家精英參加,所有八個獎都由外國人拿走。半馬無乜外國人報,全由中國人拿獎。
咁國家精英級有咩嘢待遇? 好似無咩嘢特別待遇,一樣有三天三星級酒店免費住宿及九餐免費豪食。
晚宴直頭係國宴咁... 15道菜、重有現場音樂演奏, 都係免費。全場只有十三席,主家席特大席(市長、中國田協主席.. 等),招待記者1席,義工(志願者代表)1席,特邀跑手3席,港澳台1席(沒有澳門同台灣跑手參加,所以全席給了香港跑手),組委?席.......
呢個就係點解香港竟然佔一席位啦! 跑吧有百幾人參加都係只得兩三個位。席間,市長來敬酒,我們表達無直航機,他答應會搞,並請我們出年帶多些跑手來東營參加,所以如果得的話,小弟一定會再去,親自享受這條最理想的賽道,到時大家多多支持呀! 初步構思分A、B團,A團只跑(支出最便宜,只要買機票來回就得),B團跑完去遊山玩水(遊濟南、黃河入海流.....國家AAAA級地質濕地公園、青島、泰山/嶗山等)。
條賽道夠濶、夠直、又平坦... 真係封晒全條路既兩邊車道架,據講途中有幾十個靚女及途人爭住同你擊掌添。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-5-25 22:45 發表

聽後覺得不單是吃足9餐, 還有上賓般的招待, 大會細心, 貼身的安排, 非常週到!!! 可能由於今年是第一屆, 大會做宣傳. 但明年是否也有包三天食宿, 很難說了...

期待亮哥的靚相!!!

市長話出年都會一樣喎,如果也有包三天食宿,小弟會大搞,分A、B團。
中國有兩個出名既產油市,第一個係大慶油田,東營市等如中東的杜拜,是勝利油田所在,亦即是第二個出名既產油市,是個富裕城市,市政府非常有錢,包三天食宿......濕濕碎啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-5-27 09:23 發表
呵呵,多谢leefs皇上。

这次和leefs师兄、chanbb师兄一起跑了好几公里,最后3公里基本上是和chanbb师兄一起跑的,只是快到终点时,我希望争取超越郑
Allanccl师兄:
看了你的报导,真实很羡慕香港跑友们的特殊待遇啊,还可以和市长一起吃饭,真是不错!
希望下次我来香港跑马拉松的时候,曾特首也和我们吃饭就好了!哈哈哈

乜要求咁低架,比我就想有三日免費酒店連食宿啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-5-28 19:34 發表
亮哥啲靚相. 很吸引!!

如明年再組團去, 一定會參加

如果nc姐去的話,一定要報半馬,話唔定拿獎都未定,因我見女子半馬水平唔高,d特邀選手都係報全馬的,半馬尤其是女子組,唔係咁多人報,男子半馬都係得幾十人跑,反而全馬有五至六百人參加。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-5-28 19:36 發表

泰山 - 很吸引呀!!! 很想去呀!!!

相信明年會有很多長跑網chingctse來呢!!!

如果出年報名人數多的話,可以分AB團,即是可以只享受三天酒店免費食宿及跑馬拉松,B團的就享受三天酒店免費食宿及跑馬拉松後加旅遊黃河口、泰山/嶗山、青島及濟南等等。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fabio 於 2009-5-28 17:07 發表
每餐都好丰盛,不过是否吃不完有些浪费啊,我看着口水都要流出来了。

每餐都太豐盛了,吃不到一半,我也覺得太浪費了,所以有跟經理說,但結果都是沒減份量。最主要原因是他們認為我們是運動員,應該吃很多很多的,而且他們好像怕招呼不週,所以份量及款色都豐盛囉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2009-5-28 13:57 發表
太吸引了, 下年一定要跟你地去玩, 為此要努力練習...

那麼一言為定,努力練習,出年預埋你啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-5-28 13:46 發表
多謝分享。大會安排比鄭開好,其中一個原因可能是"有錢好辦事"。

這裡真是全平路全直路,我認為空氣係全國之冠,因為這裡的人不燒煤的;遺憾在小弟有傷未能上陣,出年一定要再去跑個痛快!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-5-28 12:38 發表
好多,仲有d文字說明,好正

多謝觀看,加上文字方便日後再睇時,可以憑文字解說增加回憶。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 田中雅茂 於 2009-5-26 12:05 發表

亮哥全程除咗觀光之外,唔知基本洗費約莫係幾多呢!" />" />

報名費100,來回機票含稅深圳至濟南約1050,坐巴士濟南機場去東營來回200,坐的士由東營西城的白雲飯店至酒店(教師之家)24除4人=6元(來回共12)
總共人民幣1362元。

唔好意思,咁遲先至覆你。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-5-29 00:10 發表

唉,跑步遇著傷,真係好"傷"。亮哥是那裡出問題呀?祝早日康復。

Fox師兄,我而家好體諒到你在鄭開跑唔到既心情;小弟本來少少拉傷左髖關節,睇過跌打中醫,又針又電,仲話我腰椎移位,越搞越衰,最後都係信西醫照X光排除腰椎移位或坐骨神經痛既問題後食西葯,現在慢慢復原中,多謝有心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-5-29 21:50 發表

多谢你的體諒,傷患之事,真是啞仔吃黃蓮。治疗傷患和預防傷患同樣重要,希望你巳找到一位有德有能的醫生。不能多跑的話做下其他交叉訓練,保持體能,祝早日重回跑道。

的確係啞仔吃黃蓮,咁正既賽道同空氣,望住人地跑,個心當時好想不顧一切,跑得幾遠得幾遠,幸好皇上舉了幾個網友的例子,就是因為勉強跑,傷上加傷,以致可能以後也不能跑,經他點醒,才能忍住唔跑咋,真係要多謝皇上呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-29 19:59 發表

x2, 重有大把賽事等住你去跑, 多啲休息!

我會好好養傷架啦,趕得切好番的話,可能跑杭州,唔得既話咪廈門,真係重有大把賽事等住我去跑!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2009-5-29 14:29 發表
亮 ching,
祝早日康復. 明年還要跟你們去闖蕩神洲....

咁一言為定,出年預埋你啦!
到時我唔跑得都一定做領隊。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 田中雅茂 於 2009-5-29 22:46 發表

人民幣1362蚊,依個價錢都ok喎!唔該晒亮哥.

唔洗客氣,其實如果有時間,去埋旅行都唔係貴好多的,舉例去青島自由行,住"莫泰168"酒店,一晚房租是168元,兩個人分每人83元,早餐免費,食飯午及晚餐每人約25元,參觀海軍博物館入場費50元,參觀青島啤酒廠入場費50元,坐公交車(巴士)每程1元,在市內逛街映相免費(好多古舊西式建築物)。