香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

自由式游得慢

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:38 發表

而家練緊自由式手腳交叉協調動作
即係伸直左手,用右腳打水,反之亦然!

cf hing, 有無練習下打水球既運動員 ( 頭保持o向水面 固定向前 ) ,
基本上好難游得好 , 以前練既都係競賽泳式 , e + 要改變泳式
high elbow, 多用上肢 , 左 / 右呼吸 ,
有時响泳池自己練水 , o個 救生都覺得好好奇 , 點解我泳 我 5 下我便
升個頭上水望一望

u-tube, 教既 , 真係易學難精 , 雖然自己用對短 fin 練踢水 ,
但踢水反而係最弱一環 , 學極都學唔到個頻率

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-4-24 11:10 發表
我最初係上PE 堂時阿sir 教的
但果陣好慢....
後來又係循呢兩個途徑學落去~
到而家就識輕鬆游長距離
另外 有冇見過或聽過total immersion?

TI, 聽過下 , 可以游好耐而唔須要點休息 , 適合長距離游泳。
要求盡量伸展身體 , 每一下動作放鬆下進下 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 14:06 發表

可能係因為今次一開始就搵到水感....
以前要游咗十多個塘先至"去"
另外 轉身時都有少少蝦碌野發生" />" />
而且經常入水太深而自己又冇咁大個肺去潛耐d
再加上未識dolphin kick....

入水過深 ? 會不會是由於過遲轉身?
一般望到池下個 "T" 字線便須預備轉身,
過早可能踩不到牆身 , 但過遲双脚可能過分屈曲而
向下衝而過深入水 。
我由於速度不高 , 一般望到个 "T" 都要加多一下手
先預備轉身 。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-19 13:56 發表

有可能....
但我速度都是不高 又是慣了加一下手才轉
另外 我可能經常都去刻意"取消"向前個慣性....
可次試試維持向前看看能否"跣"過去牆邊

p.s. 剛想起另一問題
就是太遲轉身然後踢出去後因用力過多以及手腳 ...

咁下次可以試下用慣性轉完身, 練習多幾次可能會順 d ,
游水其實都係潛移默化動作 , 要多練習先會自然同游信舒服。